Αποτελέσματα live αναζήτησης

Βασιλεία: Αυστήροτεροι κανόνες με μακρά περίοδο χάριτος για τις τράπεζες .

14 Σεπτέμβριου 2010 Σχόλια
  • Υπερδιπλάσια εποπτικά κεφάλαια καλούνται πλέον να διατηρούν οι τράπεζες σύμφωνα με τους νέους κανόνες της Βασιλείας, έχοντας, ωστόσο, διορία οκτώ χρόνια να συμμορφωθούν. Σε αυτό κατέληξαν χθες οι ρυθμιστικές αρχές σε μία προσπάθεια να μειώσουν τους κινδύνους που προκάλεσε η χρημαοτοοικονομική κρίση στο τραπεζικό συστημα.
Βασιλεία: Αυστήροτεροι κανόνες με μακρά περίοδο χάριτος για τις τράπεζες .

Υπερδιπλάσια εποπτικά κεφάλαια καλούνται πλέον να διατηρούν οι τράπεζες σύμφωνα με τους νέους κανόνες της Βασιλείας, έχοντας, ωστόσο, διορία οκτώ χρόνια να συμμορφωθούν. Σε αυτό κατέληξαν χθες οι ρυθμιστικές αρχές σε μία προσπάθεια να μειώσουν τους κινδύνους που προκάλεσε η χρημαοτοοικονομική κρίση στο τραπεζικό συστημα.

Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή τραπεζικής εποπτείας της Βασιλείας απαιτεί πλέον από τις τράπεζες να διαθέτουν κεφάλαια που να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 7% του ενεργητικού τους, συμπεριλαμβανομένου ενός «μαξιλαρίου» (capital buffer) της τάξης του 2,5%, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν νέες κρίσεις.

Σύμφωνα με τους νέους αυτούς κανόνες, οι τράπεζες που δεν ικανοποιούν τα νεά κριτήρια δεν είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίων, όμως δεν θα μπορούν να διανέμουν μερίσματα.

Οι τράπεζες έχουν λιγότερο από μία πενταετία να συμμορφωθούν με τα κατώτερα όρια του 4,5%( από 2% που ήταν μέχρι σήμερα) για τα ίδια κεφάλαια και του 6% για το Tier 1 ( από 4% σήμερα), ενώ εχουν περίοδο χάριτος μέχρι και την 1η Ιανουαρίου του 2019 ανταποκριθούν σταδιακά στον κανόνα του «μαξιλαριού» του 2,5%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η «ομάδα» της Βασιλείας επίσης εργάζεται για τη θέσπιση επιπλέον προϋποθέσεων για τις μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες που έχουν μεγάλη συστημική σημασία ( Systemically Important Banks).

Οι βασικοί κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ και οι διαφορές με το ισχύον καθεστώς, με μια ματιά:

Tier 1

Βασιλεία ΙΙ :

Δείκτης Tier 1 = 4%

Δείκτης Core Tier 1 = 2%


Βασιλεία ΙΙΙ:

Δείκτης Tier 1 = 6%

Δείκτης Core Tier 1 = 4,5%

(πριν το 2013 το Core Tier 1 = 2%, την 1η Ιανουαρίου 2013 = 3,5%, την 1η Ιανουαρίου 2014 = 4% και την 1η Ιανουαρίου 2015 = 4,5%)


Capital Conservation Buffer ( «μαξιλάρι» )

Βασιλεία ΙΙ :

Δεν υπάρχει μαξιλάρι

Βασιλεία ΙΙΙ:

Ενα περαιτέρω 2,5% στο Τier 1

( πριν το 2016 =0%, την 1η Ιανουαρίου 2016 = 0,625%, την 1η Ιανουρίου 2017 = 1,25%, την 1 Ιανουαρίου 2018 = 1,875%, την 1η Ιανουαρίου 2019=2,5% )

Countercyclical Capital Buffer ( αντικυκλικά κεφαλαιακά αποθέμάτα )

Βασιλεία ΙΙ :

Δεν υπάρχει CCB

Βασιλεία ΙΙΙ:

Eνα περαιτέρω μαξιλάρι της τάξης του 0%-2,5% των ιδίων κεφαλαίων, θα πρέπει να τηρείται εάν το «ζητούν» οι συνθήκες της αγοράς. Οταν για παράδειγμα, οι πιστωτικές αγορές βρίσκονται σε άνθηση, τότε οι τράπεζες οφέείουν να κτίσουν ένα ξεχωριστό μαξιλάρι, το «countercyclical buffer ». Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές είναι υπέυθυνες να αποφασίσουν πότε η οικονομία έχει μπει σε τέτοια φάση, και αυτό αποτελεί μία προσπάθεια επιβράδυνσης του δανεισμού όταν οι πιστωτικές αγορές απειλούνται με υπερθέρμανση, έτσι ώστε να αποφευχθει η δημιουργία φούσκας.

( πριν το 2016 = 0%, την 1η Ιανουαρίου 2016= 0,625%, την 1η Ιανουρίου 2017 = 1,25%, την 1 Ιανουαρίου 2018= 1,875%, την 1η Ιανουαρίου 2019=2,5% ).

«Κινδυνεύει» η ΑΤΕΒank ;

Οι αναλυτές εκτιμουν πως οι περισσότερες μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να ανταποκριθούν στον νέο κανόνα του 7%, χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίων.

Ωστόσο, ορισμένες δημόσιες γερμανικές τράπεζες, ίσως αντιμετωπίσουν προβλήματα. Σύμφωνα μάλιστα με υπολογισμούς της Ενωσης γερμανικών τραπεζών, οι 10 μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων είναι τόσο η Deutsche Bank όσο και η Commerzbank, θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 105 δισ. ευρώ.

H Goldman Sachs, σε σημερινό report που έστελε στους πελάτες της, τονίζει ότι έχει ήδη εντοπίσει τέσσερις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες δεν πληρούν το 2012, τον όρο για του Core Tier 1 του 7%. Σύμφμωνα με τις εκτιμήσεις της η ΑΤΕΒank, η Banca Popolare SC, η Credito Valtellinese και η Banca Monte dei Pasche di Siena μένουν … μετεξεταστέες.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές της JP Morgan σημειώνουν πως η Credit Suisse και η HSBC είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες ευρπωπαϊκές τράπεζες. Οι ζημιές από την πιστωτική κρίση για την Credit Suisse ανήλθαν μόλις στο ένα τρίτο των συνολικών ζημιών που έγραψε ο βασικός της αντίπαλος, η UBS, κι έτσι αναμένεται να ανταποκριθεί στους νέους κανόες, χώρις κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Επίσης, η HSBC, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, αναμένεται σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, να προχωρησει σε αύξησει του μερίσματός της.

Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης