Αποτελέσματα live αναζήτησης

Διασταυρώσεις και για τις συντάξεις - μαϊμού .

13 Σεπτέμβριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Τρία μέτρα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο με τις συντάξεις- μαϊμού προωθεί το ΙΚΑ, στοχεύοντας αφενός στη μείωση του χρόνου που μεσολαβεί από την ενημέρωση των υπηρεσιών για κάποιο θάνατο μέχρι τη διακοπή της συνταξιοδότησης, αφετέρου στην κάλυψη του κενού της ενημέρωσης για θανάτους που έχουν συμβεί και οι οικείοι δεν έχουν ενημερώσει τις υπηρεσίες του Ιδρύματος.
Διασταυρώσεις και για τις συντάξεις - μαϊμού .

Το ΙΚΑ εκτιμά πως μπορεί να εξοικονομήσει έως 100 εκατ. ευρώ ετησίως
   
Τρία μέτρα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο με τις συντάξεις- μαϊμού προωθεί το ΙΚΑ, στοχεύοντας αφενός στη μείωση του χρόνου που μεσολαβεί από την ενημέρωση των υπηρεσιών για κάποιο θάνατο μέχρι τη διακοπή της συνταξιοδότησης, αφετέρου στην κάλυψη του κενού της ενημέρωσης για θανάτους που έχουν συμβεί και οι οικείοι δεν έχουν ενημερώσει τις υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Σημειώνεται ότι στις 200.000 υπολογίζονται οι συνταξιούχοι που έχουν εντοπιστεί να εισπράττουν παράνομα συντάξεις και επιδόματα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται από το υπουργείο Εργασίας, το υπουργείο εκτιμά ότι αν καταγραφούν οι διπλοσυνταξιούχοι που δεν δηλώνουν τη δεύτερη σύνταξη και παίρνουν παρατύπως ΕΚΑΣ και διακοπεί και η καταβολή συντάξεων σε πεθαμένους, θα εξοικονομήσει έως 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δείγμα 510 φακέλων συνταξιούχων ηλικίας άνω των 100 ετών ήδη εντοπίστηκαν, με τη βοήθεια βέβαια των υπηρεσιών και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, 321 πρόσωπα στα οποία καταβάλλεται σύνταξη ενώ έχουν πεθάνει. Βρέθηκε ότι πληρώνεται σύνταξη σε άνθρωπο που έχει αποβιώσει από το 1999 και διακόπηκε η σύνταξή του πριν από έναν μήνα, ενώ ακόμη πληρώνονται συνταξιούχοι που έχουν πεθάνει πριν από 5, 6 και 7 χρόνια.

Σε σχετική- κατεπείγουσα- εγκύκλιό του προς όλα τα υποκαταστήματά του, η διοίκηση του ΙΚΑ αφού αναγνωρίζει ότι «από μακρού χρονικού διαστήματος είχε εντοπίσει ότι υπήρχε έλλειμμα πληροφόρησης όσον αφορά την αναγγελία του θανάτου», προαναγγέλλει τρία μέτρα για την πάταξη του φαινομένου. Για το όλο θέμα πάντως απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Τα τρία μέτρα που αναγγέλλει το ΙΚΑ είναι τα εξής:

1 Τα Τμήματα Παροχών Ασθενείας θα ενημερώνονται σχετικά με την ιδιότητα κάποιου ως συνταξιούχου ή μη από το σχετικό αρχείο των συνταξιούχων του ΟΠΣ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα), κατά τη συναλλαγή για την είσπραξη των εξόδων κηδείας. Στην περίπτωση που ο θανών ήταν συνταξιούχος δεν θα ολοκληρώνεται η συναλλαγή αν δεν προηγείται η διακοπή της σύνταξης από τα αρμόδια Τμήματα Πληρωμών Συντάξεων.

2 Θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους υπαλλήλους των Τμημάτων Πληρωμών Συντάξεων να έχουν πρόσβαση στο ευρετήριο μητρώου συνταξιούχων, στο μηνιαίο αρχείο πληρωμών συντάξεων και στο τριμηνιαίο αρχείο ενημερωτικών σημειωμάτων συνταξιούχων. Εκτός από τη δυνατότητα πρόσβασης στο τριμηνιαίο αρχείο ενημερωτικών σημειωμάτων θα επιτρέπεται και η εκτύπωσή τους από τα Τμήματα Πληρωμών Συντάξεων, κάτι που μέχρι σήμερα γινόταν μόνο από τη Διεύθυνση Εκμετάλλευσης.

Με αυτή την ενέργεια θα υπάρχει καθημερινή πρόσβαση στα στοιχεία των συνταξιούχων ταυτόχρονα από όλους τους υπαλλήλους των Τμημάτων Πληρωμών Συντάξεων, οι οποίοι θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να έχουν εικόνα του ποσού που πιστώθηκε στο πιστωτικό ίδρυμα το οποίο έχει επιλέξει ο συνταξιούχος, γεγονός που θα διευκολύνει τόσο την καθημερινή εργασία των υπαλλήλων όσο και την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων.

3 Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ενημέρωση για τον θάνατο του συνταξιούχου η διοίκηση του Ιδρύματος σχεδιάζει να απαιτείται η φυσική παρουσία του συνταξιούχου μία φορά ετησίως στο πιστωτικό ίδρυμα από το οποίο λαμβάνει τη σύνταξή του. Πρόθεση της Διοίκησης είναι να αποφευχθεί η λύση της υποβολής από τους συνταξιούχους υπεύθυνης δήλωσης ότι βρίσκονται στη ζωή, δεδομένου ότι η επιλογή αυτή αφενός επιβαρύνει με πρόσθετο κόστος το Ιδρυμα (δημιουργία, εκτύπωση και αποστολή εντύπου καθώς και επεξεργασία των επιστρεφόμενων υπεύθυνων δηλώσεων) αφετέρου είναι πιο χρονοβόρα αφού θα απαιτηθούν συνεννοήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς (πιστωτικά ιδρύματα, ΚΕΠ).

Για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν, η υπηρεσία εξετάζει εναλλακτικές πρακτικές ώστε να είναι δυνατή και γι΄ αυτούς η διαπίστωση ότι βρίσκονται στη ζωή, χωρίς να επιβαρυνθούν ή να ταλαιπωρηθούν.

Τέλος σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών προτείνεται να θεσπιστεί η υποχρέωση των υπαλλήλων των ληξιαρχείων να αναγράφουν στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης