Αποτελέσματα live αναζήτησης

Παγκόσμια συμφωνία των 5 μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών και της SNB για να επιτευχθεί το deal UBS-Credit Suisse

20 Μάρτιου 2023 Σχόλια
Παγκόσμια συμφωνία των 5 μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών και της SNB για να επιτευχθεί το deal UBS-Credit Suisse
  • Μία συνολική συμφωνία 6 κεντρικών τραπεζών-ελβετικού κράτους-UBS-Credit Suisse ύψους 125 δις Ελβετικών φράγκων


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Χρειάστηκε η συνεργασία των 5 μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου (FED, ΕΚΤ, BoE,  ΒoJ, Βank of Canada) μαζί με την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) πάνω σε ένα σχέδιο που κατήρτισε μέσα σε 2 ημέρες (Πέμπτη και Παρασκευή) η Blackrock για να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο τραπεζικό deal των τελευταίων δεκαετιών με την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS και ουσιαστικά να βγει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα από το αδιέξοδο μίας ολέθριας πτώχευσης της Credit Suisse.  

Από το 'if necessary' στο 'too big to fail'

Το δόγμα του 'too big to fail' φαίνεται ότι κυριάρχησε από την Τετάρτη το απόγευμα (μετά την γελοία -επιεικώς- ανακοίνωση της SNB) και τις δηλώσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη με το εξίσου παραπλανητικό 'if necessary'  την στιγμή που όλοι ήξεραν ότι η Credit Suisse όχι μόνο ήταν τελειωμένη αλλά θα παρέσερνε ολόκληρη την τραπεζική κοινότητα σε μία καταστροφική πτώση.
Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου και τα παζάρια πάνω στους όρους οδήγησε σε μία συμφωνία όπου οι 6 κεντρικές τράπεζες θα δημιουργούσαν μία κοινή γραμμή χρηματοδότησης ύψους πάνω από 100 δισ. Ελβετικών φράγκων, θα γινόταν μία τεράστια απομείωση των ομολόγων της Credit Suisse και θα υπήρχε τίμημα 3 δις εκατ. Ελβετικών φράγκων για να γίνει αυτό το τεράστιο bail out.

Η UBS θα πληρώσει 3 δισ. Ελβετικά φράγκα

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία επιτεύχθηκε  με το αντίτιμο να ανέρχεται τελικά σε 3 δισ. ελβετικά φράγκα (3,23 δισ. δολάρια) σε μετοχές, ενώ η UBS συμφώνησε να αναλάβει έως και 5 δισ. φράγκα (5,4 δισ. δολάρια) σε ζημιές.

Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισ. ελβετικών φράγκων (108 δισ. δολάρια) προς την Credit Suisse και τη UBS, αλλά και εγγύηση από το κράτος για πιθανές ζημιές. Συγκεκριμένα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χορηγεί στην UBS εγγύηση ύψους 9 δισ. φράγκων για την ανάληψη ενδεχόμενων ζημιών από ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που η UBS αναλαμβάνει ως μέρος της συναλλαγής, εφόσον τυχόν μελλοντικές απώλειες υπερβούν ένα συγκεκριμένο όριο.

Τι θα γίνει με τα ομόλογα της Credit Suisse

Η έκτακτη κρατική στήριξη θα προκαλέσει την πλήρη απομείωση της ονομαστικής αξίας όλων των τίτλων AT1 της Credit Suisse ύψους περίπου 16 δισ. φράγκων, και ως εκ τούτου αύξηση του βασικού κεφαλαίου", ανακοίνωσε η ελβετική ρυθμιστική αρχή (FINMA).

Η αξία της Credit Suisse υπολογίστηκε τελικά στα 0,76 φράγκα ανά μετοχή, ενώ την Παρασκευή ο τίτλος της έκλεισε στα 1,86 φράγκα.

"Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε η λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση", επεσήμανε η κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε.

"Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

Ικανοποίηση στην Ελβετία

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλαίν Μπερσέ επισήμανε ότι η συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Αυτή η λύση "δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία, αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος", τόνισε ο ίδιος, κατά τη συνέντευξη Τύπου παρουσία των προέδρων των δύο ελβετικών τραπεζικών κολοσσών, του Κολμ Κέλεχερ για την UBS και του Αξελ Λέχμαν για την Credit Suisse.

Η υπουργός Οικονομικών Κάριν Κέλερ-Σούτερ δήλωσε ότι η πτώχευση της Credit Suisse θα μπορούσε να προκαλέσει "ανεπανόρθωτες οικονομικές ζημίες". "Για τον λόγο αυτόν, η Ελβετία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της πέραν των συνόρων της".

Η ιστορική συγχώνευση των δύο τραπεζικών κολοσσών, που συγκαταλέγονται στο κλαμπ των 30 τραπεζικών ιδρυμάτων που είναι υπερβολικά σημαντικά για να πτωχεύσουν, έπρεπε να ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή αρκεί για να προλάβει τον γενικευμένο πανικό.

Τι δήλωσε η διοίκηση της Credit Suisse

"Η UBS θα παραμείνει σταθερή", σημείωσε ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher, ο οποίος θα συνεχίσει να ηγείται της ενοποιημένης οντότητας με τον διευθύνοντα σύμβουλο Ralph Hamers.

Ο Kelleher είπε ότι το ελβετικό τμήμα της Credit Suisse ήταν "ένα εξαιρετικό περιουσιακό στοιχείο που είμαστε πολύ αποφασισμένοι να διατηρήσουμε" και ότι ήταν πολύ νωρίς για να δοθεί μια εκτίμηση των περικοπών θέσεων εργασίας στα διάφορα τμήματα που εξαγοράζει η UBS.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης