Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ερχεται περαίωση δεκαετίας

10 Σεπτέμβριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Σαρωτική περαίωση για το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξώντας να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα με ποσό 2,5 δισ. ευρώ. Ο στόχος αύξησης των εσόδων κρίνεται ιδιαίτερα φιλόδοξος δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας.
Ερχεται περαίωση δεκαετίας
Ενα εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να κλείσουν εκκρεμότητες των ετών 2000- 2009

Σαρωτική περαίωση για το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξώντας να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα με ποσό 2,5 δισ. ευρώ. Ο στόχος αύξησης των εσόδων κρίνεται ιδιαίτερα φιλόδοξος δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας.

Oι προσδοκίες όμως εξηγούνται αν ληφθεί υπ΄ όψιν ο σχεδιασμός τόσο για αναβίωση της περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων της περιόδου 2000- 2006 όσο και μιας νέας περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων για την περίοδο 2007- 2009. Ετσι, ένα εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα βρεθούν για μία ακόμη φορά αντιμέτωποι με τον εισπρακτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να κλείσουν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος χωρίς έλεγχο, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο αναγκαστικής υπαγωγής στην περαίωση με την απειλή ποινών για όσους γυρίσουν την πλάτη στα ραβασάκια της Εφορίας. Από τα ραβασάκια γλιτώνουν μόνο όσοι οικειοθελώς προσέρχονταν τα τελευταία χρόνια στην Εφορία, επιλέγοντας την οδό της αυτοπεραίωσης παράλληλα με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην ιδέα της περαίωσης- προτάσεις υπεβλήθησαν τόσο από συνεργάτες υπό το πρίσμα της κάλυψης μέρους των υστερήσεων στα έσοδα όσο και από επαγγελματικούς φορείς- πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση είναι ειλημμένη και απομένει να διευκρινιστούν μόνο ορισμένες πτυχές που αφορούν τη μεταχείριση υποθέσεων με πλαστά και εικονικά στοιχεία, ενδεχόμενη παράλληλη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και διαδικαστικά ζητήματα. Συγκεκριμένα:

1 Πλαστά και εικονικά
Στο τραπέζι έχει τεθεί πρόταση σύμφωνα με την οποία η περαίωση θα αφορά ακόμα και υποθέσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων. Η πρόταση αυτή συναντά αντιδράσεις, καθώς- όπως τονίζουν ορισμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών- μπορεί να ενισχύσει τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι οι περαιώσεις δεν συνιστούν τίποτα περισσότερο από δικαίωση των φοροφυγάδων εις βάρος των ειλικρινών φορολογουμένων, πόσω μάλλον όταν συμπεριλαμβάνουν πλαστά και εικονικά στοιχεία.

2 Η διαδικασία
Στα ανοιχτά ζητήματα του φακέλου «περαίωση εκκρεμών υποθέσεων» περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να τρέξει την όλη διαδικασία η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων χωρίς να υπάρξει η παραμικρή παρεμβολή των εφοριών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ζυγαριά κλίνει προς την κατεύθυνση η ΓΓΠΣ να χειριστεί αποκλειστικά το θέμα περαίωση 2007- 2009, εκδίδοντας σημειώματα για το σύνολο ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν εκκρεμείς υποθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του έτους, μετά την παράταση που δόθηκε πρόσφατα, παραγράφονται οι υποθέσεις χρήσεων 2000 έως και 2004 που αφορούν πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, υποθέσεις με κατασχεθέντα ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία και υποθέσεις μη υποβολής δήλωσης.

Πηγή Τα Νέα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης