Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ένα χρόνο μετά, το «ΔΙΚΤΥΟ» απολογείται...

Ένα χρόνο μετά, το «ΔΙΚΤΥΟ» απολογείται...

«… Μας έχουν συμβεί τα πάντα και χωρίς να μας ζητήσουν την άδεια.
Τα όνειρα τώρα είναι αϋπνίες ή εφιάλτες. Αυτά που έχουν συμβεί είναι ότι χάσαμε.
Αυτή είναι η μοίρα μια γενιάς…
Και έτσι προχωράμε σύντροφοι, αδέλφια στον αγώνα:
Από ήττα σε ήττα, μέχρι την τελική νίκη…»

Λεονάρδο Παδούρα
Κουβανός Πεζογράφος από το βιβλίο «Σαν σκόνη στον άνεμο»

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Φ.Ε.Ε.Α.


Αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εκλογές του Μαρτίου του 2022 που ανέδειξαν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕΑ & τους αντιπροσώπους μας στη Γενική Συνέλευση της ΠΟΦΕΕ.

Οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν σε ένα δυσμενές τοπίο για τον Κλάδο μας, όπου μετά τη ζοφερή «εποχή της πανδημίας» στην οποία οι Λογιστές και οι Λογίστριες στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις υλοποιώντας όλα τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν, αντιμετώπισαν την απαξίωση απέναντι στον Κλάδο από την κυβέρνηση.

Είναι η ίδια κυβέρνηση που μέσα σε αυτόν τον χρόνο «έκλεισε» τα αυτιά της σε οποιοδήποτε αίτημα μας, μας λοιδόρησε και μας χάρισε πρόστιμα, αγνοώντας τις αντικειμενικές συνθήκες που αφορούσαν στις φορολογικές δηλώσεις. Παράλληλα η εμμονική αντίληψη ΑΑΔΕ & Υπ. Οικονομικών για την εφαρμογή του εκτρώματος των MyData, αλλά και του Υπ. Εργασίας με την περίφημη Ψηφιακή Κάρτα, «χρωμάτισαν» με ακόμα περισσότερο μαύρο τις ήδη δυσμενείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσής μας.
Όλα αυτά, σε ένα δυστοπικό κοινωνικό περιβάλλον που κυριαρχούν η ακρίβεια, οι πλειστηριασμοί των κατοικιών, ο αυταρχισμός, η παραπληροφόρηση και η ασέβεια απέναντι στην ανθρώπινη ζωή και στην αξιοπρέπεια.

Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι στις εκλογές αυτές για ακόμα μια φορά, εμπιστεύθηκαν το «ΔΙΚΤΥΟ» να συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΦΕΕΑ με μία έδρα (για ελάχιστες ψήφους χάθηκε η δεύτερη έδρα) με αύξηση (41%) των ψήφων, ενώ εξέλεξαν 8 (από 5 στις προηγούμενες εκλογές) αντιπροσώπους στην ΠΟΦΕΕ.

Το κύριο για εμάς σε αυτές τις εκλογές υπήρξε το μήνυμα που οι Λογίστριες και οι Λογιστές της Αττικής, έστειλαν με τη ψήφο τους και αφορούσε στην ανατροπή του συσχετισμού των δυνάμεων στο ΔΣ.
Η ανατροπή συνίστατο στην καταδίκη της πολύχρονης πλειοψηφίας των «Ανεξάρτητων» στην Ένωση και στην ενίσχυση των δυνάμεων που συνολικά μειοψηφούσαν στην ΕΦΕΕΑ.

Η ανατροπή όμως ανετράπει…

Η εμμονική αντίληψη μιας συγκεκριμένης παράταξης(ΑΣΦΕΕΑ) «περί αναλογικότητας», μας χάρισε Πρόεδρο από την ίδια παράταξη(«Ανεξάρτητοι») που όλα τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν στο τιμόνι της Ένωσης.
Η προσπάθεια μας να πείσουμε μέλη του ΔΣ ότι οι συνάδελφοι/φισσες, με τη ψήφο τους έδωσαν μια άλλη κατεύθυνση, δυστυχώς έπεσε στο κενό.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση αρνηθήκαμε να συμμετέχουμε σε ένα «προεδρείο καρεκλών», διεκδικώντας ένα προεδρείο θέσεων, διεκδικήσεων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Έχοντας ως πάγια αντίληψη ότι η απλή αναλογική στις εκλογές, αποτελεί μια δημοκρατική διαδικασία που απαιτεί συνθέσεις που θα προάγουν τα συμφέροντα & τις διεκδικήσεις του Κλάδου μας, απέναντι στα οποιαδήποτε κυβερνητικά αφηγήματα, προσπαθήσαμε μέσα στον χρόνο αυτόν να καταθέσουμε προτάσεις, που θα επικεντρώνουν στα δίκαια και διαχρονικά αιτήματα των Λογιστών/στριων.

Θεωρώντας ότι είμαστε η παράταξη χωρίς καμία κομματική στήριξη ή εξάρτηση διεκδικήσαμε το αυτονόητο…
Να αποτελέσει η ΕΦΕΕΑ ένα διεκδικητικό Σωματείο συσπείρωσης των Συναδέλφων, σε μια λογική που θα διαφοροποιείται στην μέχρι τώρα αντίληψη της «συνεργασίας» και της υποτέλειας, στην αντίληψη των ανακοινώσεων μόνο αιτημάτων παράτασης υποχρεώσεων.

Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει δεν ήταν, ούτε είναι εύκολος…
Θα μείνουμε για πάντα «εραστές» της ενεργής συμμετοχής των Λογιστριών & των Λογιστών, σε ένα κοινό και πολυφωνικό Σωματείο, με δημοκρατικές διαδικασίες και αντιπροσώπευση όλων των απόψεων.
Θα μείνουμε για πάντα υποστηριχτές, της αγωνιστικής διεκδίκησης γιατί πολύ απλά…
«Τίποτα δεν μας χαρίζεται, όλα κατακτούνται…»           
 
Κάποιες από τις παρεμβάσεις μας…

→ Καταθέσαμε εναλλακτικές προτάσεις για τη σύνθεση του προεδρείου του ΔΣ, ώστε να στελεχωθεί  από τις δυνάμεις της ΑΣΦΕΕΑ-ΕΚΕΛΦΑ και ΔΙΚΤΥΟΥ, αλλά οι επιλογές  της ΑΣΦΕΕΑ οδήγησαν την επανεκλογή Πρόεδρου από την παράταξη  των «Ανεξάρτητων» που ηττήθηκαν πολιτικά και συνδικαλιστικά στις εκλογές.

→ Στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της ΠΟΦΕΕ τον Απρίλιο του 2022 στα Γιάννενα εκλέξαμε έναν αντιπρόσωπο στη ΓΣΕΒΕΕ και είχαμε δυναμική παρουσία με την κατάθεση και υπερψήφιση ψηφίσματος για τα καίρια ζητήματα του Κλάδου από την πλειοψηφία των αντιπροσώπων της ΓΣ.

→ Συμμετείχαμε ενεργά στην διοργάνωση της μεγαλύτερης συγκέντρωσης των Λογιστών μετά το 2015, τον Μάιο του 2022 καθώς και στις επόμενες κινητοποιήσεις του κλάδου τον Ιούλιο –Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο του 2022.

→ Καταθέσαμε πρόταση ώστε να αναλάβει η ΕΦΕΕΑ την πρωτοβουλία διοργάνωσης Πανελλαδικής Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας στις 21 Οκτωβρίου 2022 στην Αθήνα. Η πρόταση μας απορρίφθηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις για προσχηματικούς και παραταξιακούς λόγους.

→ Συμμετείχαμε στις συναντήσεις  του ΔΣ της Ένωσης στο Υπουργείο  Οικονομικών, την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Εργασίας και υπερασπίστηκε τα αιτήματα του κλάδου και τα συμφέροντα των συναδέλφων. Καταθέσαμε την αντίθεση μας στο φιάσκο των ηλεκτρονικών εκλογών & συνελεύσεων του γνωστού Νόμου Χατζηδάκη, οδηγώντας την ΕΦΕΕΑ, να απορρίψει τη «διέξοδο» αυτή.

→ Καταθέσαμε άμεσα, με τη δημοσίευση της Α.1090, στο ΔΣ της Ένωσης. την πρόσκληση προς όλο τον  Κλάδο για αποχή από την εφαρμογή της. Συνδιαμορφώσαμε και παρουσιάσαμε το «ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ» (ασθένεια-Μydata, Α.1090. ψηφιακή κάρτα, Ν.4457/2018, περίοδο δηλώσεων κλπ) που καταθέσαμε στο Δ.Σ της Ένωσης.

→ Συμμετείχαμε με θέσεις και προτάσεις που εκφραστήκαν μέσα από ψήφισμα που καταθέσαμε στην τακτική ΓΣ της ΠΟΦΕΕ τον Δεκέμβριο του 2022 στην Αθήνα και το οποίο καταψηφίστηκε αφού είχε επιβληθεί «γραμμή» από τη ηγεσία της ΠΟΦΕΕ να καταψηφίζεται κάθε ψήφισμα και πρόταση που προερχόταν από την ΕΦΕΕΑ.

→ Προτείναμε τη δημιουργία Επιτροπής για τον Κώδικα Δεοντολογίας και ο εκπρόσωπος του ΔΙΚΤΥΟΥ στο ΔΣ προεδρεύει της Επιτροπής που πραγματεύεται επίσης τον Ν.4557/2018 προκειμένου να διαμορφώσει η Ένωση προτάσεις επί του προσχεδίου κανονιστικού πλαισίου των Λογιστών αναφορικά με το Νόμο που  επεξεργάζεται η ΑΑΔΕ.

→ Διοργανώσαμε διαδικτυακές συζητήσεις με συναδέλφους/φισσες από όλη την Ελλάδα  προκειμένου να επικοινωνήσουμε τις απόψεις & τις προτάσεις του ΔΙΚΤΥΟΥ στο δημόσιο διάλογο σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα και τις διεκδικήσεις του Κλάδου ώστε να αποτελέσουν ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων των Λογιστών.

Σήμερα η ΕΦΕΕΑ βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις που εδράζονται στα μεγάλα προβλήματα των Λογιστών, αλλά και στην προσπάθεια της μειοψηφούσας παράταξης των «Ανεξάρτητων» να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των περσινών εκλογών, με συμπαραστάτη την παράταξη της ΑΣΦΕΕΑ.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης