Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Βουτιά» στην ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

10 Σεπτέμβριου 2010 Σχόλια
  • Η Ελλάδα υποχώρησε στην 83η θέση, από την 71η που βρισκόταν πέρυσι, στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (WEF) το 2010. Στο Δείκτη περιλαμβανονται 139 χωρών.
«Βουτιά» στην ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας
l
   
Η Ελλάδα υποχώρησε στην 83η θέση, από την 71η που βρισκόταν πέρυσι, στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (WEF) το 2010. Στο Δείκτη περιλαμβανονται 139 χωρών.

Η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, σύμφωνα με τηνέκθεση World Economic Report που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Κίνα, οφείλεται στη μεγάλη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντός της.

Η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τη «φτωχή» λειτουργία των θεσμών και τη χαμηλή αποδοτικότητα των αγορών εξηγεί, όπωςαναφέρει η έκθεση, ότι η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξηανταγωνιστικότητας και καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.

Η βαθμολογία των χωρών από το WEF γίνεται με βάση στοιχεία που αφορούν 12τομείς της οικονομίας και γενικότερα της κοινωνίας τους καθώς και με βάσησυνεντεύξεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου κάθε χώρας, οι οποίοιδίνουν την εκτίμησή τους για το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η κατάταξη της Ελλάδας σε σχέση με τους 12 τομείς είναι η ακόλουθη: Στουςθεσμούς 84η, στις υποδομές 42η, στο μακροοικονομικό περιβάλλον 123η, στην υγείακαι το εκπαιδευτικό σύστημα 40η, στην ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση 42η,στην αποδοτικότητα των αγορών αγαθών 94η, στην εξέλιξη της χρηματοπιστωτικήςαγοράς 93η, στην τεχνολογική ετοιμότητα 46η, στο μέγεθος αγοράς 39η, στηνεξειδίκευση των επιχειρήσεων 74η και στην καινοτομία 79η.

Πρώτη χώρα σε ανταγωνιστικότητα στον κόσμο παραμένει και φέτος η Ελβετία,σύμφωνα με την έκθεση του WEF, ενώ στη δεύτερη θέση από την τέταρτη πέρυσιανέβηκε η Σουηδία, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ που έπεσαν φέτος στην τέταρτη θέση. Η Σιγκαπούρη παρέμεινε στην τρίτη θέση, ενώ η Γερμανία ανέβηκε στην 5η θέση (από6η πέρυσι).

Η έκθεση σημειώνει τις πολύ υψηλές επιδόσεις των σκανδιναβικών χωρών, καθώς,εκτός από τη Σουηδία, στην πρώτη 20άδα βρίσκονται και η Φινλανδία (7η), η Δανία(9η από 5η πέρυσι) και η Νορβηγία (14η). Βελτίωσε παρουσίασε και η Κίνα, ηοποία ανέβηκε δύο σκαλοπάτια στην 27η θέση.

Επίσης, πολλές χώρες από τηνπεριοχή της Μέσης Ανατολής - κυρίως του Περσικού Κόλπου - και της ΒόρειαςΑφρικής βρίσκονται στην πρώτη 50άδα.

Για τις χώρες της ΕΕ, η έκθεση διαπιστώνειότι, αν και έχουν επιμέρους διαφορές στα προβλήματα, αντιμετωπίζουν κοινέςπροκλήσεις, όπως την αύξηση της ευελιξίας των αγορών, τη δημιουργία ενόςπεριβάλλοντος που θα ενισχύει περισσότερο την καινοτομία και τη μεγαλύτερηολοκλήρωση των αγορών.

Πηγή Τα Νέα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης