Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 1074,07 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με αγοραστικό ενδιαφέρον για τράπεζες, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ

14 Μάρτιου 2023 Σχόλια
Στις 1074,07 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με αγοραστικό ενδιαφέρον για τράπεζες, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

“Λήξης συναγερμού” - έστω προσωρινά - στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές μετά από τις διαβεβαιώσεις για τις καταθέσεις των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών, την ανακοίνωση χαμηλότερου πληθωρισμού στις ΗΠΑ (στο 6%) και τις εκτιμήσεις ότι πλέον η FED είτε δεν θα κάνει άμεσα (Μάρτιο) αυξήσεις επιτοκίων είτε εάν κάνει θα είναι σημαντικά χαμηλότερες απ' ότι είχαν προεξοφλήσει οι αγορές.  

Αγοραστικό 'κρεσέντο' στο ελληνικό χρηματιστήριο με αυξημένη όμως μεταβλητότητα  


Η εκτόνωση των ανησυχιών οδήγησε σε αγοραστικό κρεσέντο και στις αμερικανικές αγορές και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και βέβαια δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω το ελληνικό χρηματιστήριο όπου σε μία συνεδρίαση πολύ αυξημένης μεταβλητότητας (άδειασαν τους σορτάκηδες) ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πάνω από τις 1.060 μονάδες επέστρεψε στις 1.045 μονάδες για εκτιναχθεί μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού πληθωρισμού πάνω από τις 1070 μονάδες. Μοχλός ανόδου ήταν βεβαίως οι τραπεζικές μετοχές όπου όλες κινήθηκαν πολύ έντονα ανοδικά και ακολούθησαν και οι άλλοι χρηματιστηριακοί δείκτες καλύπτοντας μέρος από τη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας. Ουσιαστικά, ο Γενικός Δείκτης πάει να βρει στα προηγούμενα ισχυρά επίπεδα στήριξης πέριξ των 1.080 μονάδων και μετά, εάν γίνει εφικτό μέσα στην εβδομάδα, να φτάσει προς τις 1.100 μονάδες.

Στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1074,07 μονάδες με άνοδο 2,34% όσο περίπου και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 140 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 98 έκλεισαν ανοδικά και οι 16 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι Εμπορίου (5,51%) λόγω Φουρλή, Τράπεζες (4,11%) με μεγαλύτερη άνοδο της Eurobank, Βιομηχανικές (4,79%), Υγείας (2,65%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-0,81%), των Προσωπικών Οικιακών Προϊόντων (-0,29%) και των Πετρελαϊκών (-0,24%).
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Τράπεζα Πειραιώς, ΟΤΕ, ΕΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Mυτιληναίος.  

Τρομακτική η κερδοφορία της ΕΤΕ


Εμφανέστατα και σήμερα πρωταγωνίστησαν οι μετοχές που αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα όπως η ΕΤΕ (μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης) και η Autohellas (ανακοίνωσε ιστορικά υψηλά κέρδη) και αύριο ο ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Aegean μεταξύ άλλων. Η ETE λίγο μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης ανακοίνωση διπλασιασμό της κερδοφορίας το 2022 έναντι του 2021.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης