Μικρότερη η χρηματιστηριακή πτώση στην Ελλάδα (1049,55 μονάδες Γ.Δ.) απ' ότι στις άλλες ευρωπαικές αγορές.

- Γύρισαν ανοδικές οι τραπεζικές μετοχές προς το τέλος της συνεδρίασης
Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
Ελληνικό χρηματιστήριο
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ξεκίνησε έντονα πτωτικά με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει μέχρι τα επίπεδα των στηρίξεων άνω των 1.020 μονάδων (χαμηλό ημέρας στις 1.025 μονάδες) αλλά σταδιακά βγήκαν αγοραστές στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι απώλειες Γενικού Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα. Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1049,55 μονάδες με υποχώρηση (-0,64%). Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 152,7 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 24 έκλεισαν θετικά και οι 94 αρνητικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά -0,63% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) -0,69%. Στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, επέστρεψαν αγοραστές στις τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να κλείσει θετικά (0,97%) και να μειωθούν οι απώλειες του Γενικού Δείκτη. Στους υπόλοιπους κλάδους την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι χρηματοοικονομικές (1,78%) λόγω ΕΧΑΕ και τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (0,61%) λόγω Jumbo. Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Υγείας (-2,9%), Βιομηχανικές (-2,74%), Πρώτες Ύλες (-2,22%), Εμπόριο (-2,07%), τηλεπικοινωνίες (-1,94%).
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν σε ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Από την σημερινή συνεδρίαση, κρατάμε την θετική αντίδραση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών και την ισορροπία του Γ.Δ στις στηρίξεις των 1.040-1050 μονάδων. Ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε και τις υπόλοιπες συνεδριάσεις της εβδομάδας καθώς και τις διεθνείς εξελίξεις για να δούμε εάν εκτονωθεί η κατάσταση ή θα έχουμε περαιτέρω εξελίξεις.
Διεθνείς εξελίξεις
Εικόνα σταθεροποίησης στην έναρξη των συνεδριάσεων στις ΗΠΑ, έντονες πιέσεις σε Ευρώπη λόγω Credit Suisse, ελεγχόμενη πτώση στην Ελλάδα. Σε επίπεδα ρεκόρ τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) από το πρωί. Η Αμερική ξεκίνησε με ψυχραιμία και γύρισε ανοδικά, η Ευρώπη βούλιαξε λόγω των τραπεζών της και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε τελικά λιγότερες απώλειες απ' ότι οι ευρωπαικές αγορές. Αυτή ήταν η εικόνα που διαμορφώνονταν λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος σε σχέση με τις τραπεζικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Το παράδοξο να ξεκινούν με μεγάλη διόρθωση και να κλείνουν θετικά ενώ υποχώρησαν τα υπόλοιπα μη τραπεζικά blue chips, είχαμε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Το καθησυχαστικό διάγγελμα Μπάιντεν σχετικά με το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ λειτούργησε καταλυτικά για τους αμερικανικούς δείκτες.
Γύρω στις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,18% περίπου, ο S&P 500 είχε παρεμφερή άνοδο (0,2%) και ο τεχνολογικός Nasdaq αυξανόταν περισσότερο (0,22%). Αντίθετα, στις ευρωπαικές αγορές, λόγω υποψιών για την Credit Suisse, οι πιέσεις ήταν μεγαλύτερες με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί πάνω από (-2,9%), τον γαλλικό CAC (-2,9%), τον ιταλικό MIB (-3,7%) και τον Eurostoxx 50 (-3,2%).
Επίσης η μεταβλητότητα των ευρωπαϊκών δεικτών ήταν ιδιαίτερα έντονη. Ωστόσο μέσα απ' την κρίση διαφαίνεται ότι οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες (FED και ECB) δεν θα προχωρήσουν σε έντονες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο επόμενο δίμηνο προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση στους τραπεζικούς κλάδους.
Δείτε το επόμενο Webinar του κόμβου
Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και στα φορολογικά έντυπα για το φορολογικό έτος 2022
Στις : 30-03-2023 17:30
Εισηγητές: Γιοβά Βασιλική, Σαφαρής Αθανάσιος
Ακολουθήστε το taxheaven.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα οικονομικά νέα