Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Η ημέρα της Γυναίκας, myDATA και παρατάσεις

Το σχόλιο της Δευτέρας - Η ημέρα της Γυναίκας, myDATA και παρατάσειςΕπιμέλεια:
Καρποδίνης Δημήτρης

Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Την προηγούμενη εβδομάδα γιορτάσαμε την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την πιο σημαδιακή ημέρα για το γυναικείο φύλο που με θάρρος αγώνες και αποφασιστικότητα έγραψαν ιστορία προσφέροντας απλόχερα ομορφιά σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Σήμερα στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε ο ρόλος της γυναίκας αναγνωρίζεται ακόμα περισσότερο διότι πέρα από το ρόλο του επαγγελματία προσπαθεί να φέρει εις πέρας και τον ρόλο της μάνας, της κόρης, της νοικοκυράς.

Διαβάστε  →  Αυτή που εφήρμοσε τον Νόμο (Mabel Walker Willebrandt: the First Lady of the Law)

Φτάσαμε αισίως στα μέσα Μαρτίου και έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το περιβόητο άνοιγμα των δηλώσεων. Όπως κάθε χρόνο η πλατφόρμα θα "ανοίξει και θα μας περιμένει", ας ελπίσουμε μόνο να μην περιμένουμε εμείς να αναρτηθούν όλες οι πληροφορίες μετά το άνοιγμα.
Στις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί για το τέλος του μήνα προσθέστε και την καταληκτική ημερομηνία διαβιβάσεις εσόδων για το 2022 στη πλατφόρμα της mydata.
Ακούγετε πως μπορεί να δοθεί και περαιτέρω παράταση αλλά και να μην συμβεί αυτό, πρόστιμα για την ώρα δεν υπάρχουν. Θεωρώ ότι αυτά θα πρέπει να τα ξεχάσουμε για το 2023, ωστόσο δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα 100 ευρώ που ίσχυσαν για τα έσοδα του 2021 (myDATAΜΥΦ) δεν θα ισχύσουν και για το 2022. Θα δούμε!!!
Σχετικά με τις παρατάσεις, είμαι της γνώμης πως αρχικά μπερδεύουν, στην παρούσα φάση όμως είναι αναγκαίες και πρέπει να τις δούμε ως ευκαιρία για εκπαίδευση προετοιμασία και καλύτερη οργάνωση.
Γνωρίζω πολύ καλά πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων, ωστόσο κάποια στιγμή οι παρατάσεις θα σταματήσουν να δίνονται και θα εμφανιστούν μπροστά μας τα πρόστιμα. Κανείς δεν αμφισβητεί πως υπάρχουν προβλήματα τα οποία μόνο μέσα από την συμμετοχή μας θα εμφανιστούν, θα αναδειχθούν και ελπίζω να επιλυθούν. Είναι πολύ σημαντικό ενωμένοι να ενημερώνουμε μέσα από τα επίσημα όργανα εκπροσώπησης και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε βελτίωση στα  κοινά προβλήματα που μας αφορούν και δεν αναφέρομαι μόνο στο mydata. Μέσα από τα σεμινάρια και τις άτυπες ομάδες αναδείχθηκαν περιπτώσεις συναλλαγών που δεν καλύπτονται από το  mydata και κατέληξαν στα αυτιά της ΑΑΔΕ.
Κάπως έτσι δημιουργήθηκε από την ΑΑΔΕ αναβάθμιση με έναν νέο δεύτερο εναλλακτικό τρόπο διαβίβασης χαρακτηρισμού στα παραστατικά των εξόδων. Ο χαρακτηρισμός του εξόδου εναλλακτικά δύναται να γίνεται στο σύνολο του παραστατικού ή σε επίπεδο αναλυτικής γραμμής. Αναμένουμε υλοποιήσεις για δυνατότητα να εκπίπτει μέρος του ΦΠΑ στο παραστατικό που διαβιβάζεται, αρνητικά ποσά στα παραστατικά ΔΕΚΟ – 14.30, διορθώσεις με αρνητικό ποσό σε τίτλους κτήσης (3.1) και βελτιώσεις στον χειρισμό συναλλαγών του άρθρου 39. Ακόμα είμαστε μακριά από θέματα συμφωνιών και σίγουρα όσο τρέχει η πλατφόρμα θα προκύψουν περιπτώσεις που χρήζουν βελτίωσης ή διευκρινήσεων και μόνο μέσα από την συμμετοχή μας θα τις αναδείξουμε προς επίλυση.
Πιστεύω πως όπως δόθηκε χρόνος για προσαρμογή στις διαβιβάσεις εσόδων το ίδιο θα ισχύσει και για τα έξοδα. Μέσα από την συμμετοχή μας στις διαβιβάσεις αλλά και τις προ-συμπληρώσεις δηλώσεων θα αντιλαμβανόμαστε  ποιες συναλλαγές πρέπει να διορθώσουμε κατά την διαβίβαση μας, οι εταιρείες λογισμικού και αυτές με την σειρά τους θα προσαρμόσουν τις υλοποιήσεις τους στις νέες εκδόσεις mydata καλύπτοντας τις ιδιαίτερες συναλλαγές που εμφανίζονται. Την προηγούμενη χρονιά ανησυχούσαμε για τις διαβιβάσεις εσόδων και τώρα όλοι γνωρίζουμε τον τρόπο που αυτά διαβιβάζονται ενώ το άγχος μας πλέον έχει επικεντρωθεί στο σκέλος των εξόδων και αργότερα των συμφωνιών. Στη παρούσα φάση υλοποίησης το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει στα παραστατικά μας να έχουν πάρει ΜΑΡΚ ενώ ο επόμενος στόχος (το 2024 πιστεύω) είναι οι διαβιβάσεις των παραστατικών να έχουν και λογιστική απεικόνιση μέσα από το αναλυτικό βιβλίο της ΑΑΔΕ.
Πιστεύω πως ακόμα υπάρχει "δρόμος" για την πλήρη ωρίμανση του έργου, για αυτό και δίνονται παρατάσεις, όμως αυτές σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κόμβος διοργάνωσε για πρώτη φορά ένα εξαιρετικό και πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο για την κοστολογική οργάνωση των λογιστικών γραφείων άλλωστε είμαστε κατ εξοχήν οντότητες παροχής υπηρεσιών και πρέπει να γνωρίζουμε τους χρόνους ανάλωσης και το κόστος μας διότι δεν αρκεί να είσαι καλός λογιστής πρέπει να είσαι και καλός επιχειρηματίας. Ελπίζω να το είδατε, αλλά και εάν το χάσατε θα επαναληφθεί σύντομα αφού "δουλευτεί" λίγο ακόμα από τον εισηγητή.

 Ξεκινώ την εβδομαδιαία ανασκόπηση με τα σημαντικότερα που μας απασχόλησαν.

 

Σημαντικά θέματα εβδομάδος


Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 22/2023 Ασφαλιστικές εισφορές επί των διατακτικών σίτισης - Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 145 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου

 • Διατακτικές σίτισης. Τι ισχύει από 1-1-2023.
  Οι διατακτικές υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές από 01/01/2023, εφόσον:

  1) Χορηγούνται σε μηνιαία βάση από τον εργοδότη στους εργαζόμενους για την κάλυψη των αναγκών διατροφής τους κατά την διάρκεια της εργασίας τους
  2) Η αξία τους δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι (6) ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα
  3) Ανταλλάσσονται μόνο με γεύματα, έτοιμα φαγητά, τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, ροφήματα, και
  4) Η ανωτέρω ανταλλαγή θα πρέπει να γίνεται σε συμβεβλημένο δίκτυο καταστημάτων, στη βάση συμβάσεων μεταξύ του εκδότη των διατακτικών σίτισης και των καταστημάτων, στις οποίες ρυθμίζεται ο τρόπος αποδοχής και ανταλλαγής των διατακτικών σίτισης από τους δικαιούχους εργαζόμενους.
  Οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται αθροιστικά εκ μέρους του εργοδότη.
  Ως εκ τούτου τα ελεγκτικά όργανα του e - Ε.Φ.Κ.Α. προκειμένου να κρίνουν για την υποχρέωση η μη καταβολής εισφορών επί των χορηγούμενων εκ μέρους του εργοδότη διατακτικών σίτισης, θα πρέπει να εξετάζουν, εκτός των άλλων, τόσο την ύπαρξη σύμβασης μεταξύ αυτού και του δικτύου καταστημάτων, όσο και τους όρους αυτής.
  Το τελευταίο εδάφιο μάλλον οφείλεται σε λάθος συντακτικό και εννοεί τις συμβάσεις των καταστημάτων με την εταιρία που εκδίδει τις διατακτικές και όχι με τον εργοδότη.

  Δεν ξέρω εάν όλα αυτά μπορούν στη πράξη να ελεγχθούν εάν για παράδειγμα ο εργαζόμενος εξαργύρωσε τη διατακτική σε άλλο σημείο πώλησης εκτός σύμβασης τι γίνεται.  Μπορεί και υπάρχει τρόπος αυτό να ελεγχτεί;
   

Β2β/Γ.Π./οικ. 12000/24-02-2023 Ρύθμιση των οφειλόμενων ποσών αυτόματης επιστροφής (clawback) φαρμακευτικών εταιρειών προς τον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2021.

 • Με αίτηση στον ΕΟΠΥΥ μέχρι 20/03/2023 και μέχρι το πολύ 36 ισόποσες δόσεις για απόδοση του claw back.

Με την απόφαση Δ.15/Δ'/22841/2-3-2023. Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους.

 • Έναρξη προγράμματος από 6.3.2023 !!!.
  Υπάρχει ωστόσο εξουσιοδοτική διάταξη στην παράγραφο 3 του άρθρου 82 η οποία αναφέρει :
  Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η περαιτέρω χρονική επέκταση των κινήτρων της παρ. 1 του άρθρου 9 και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προγράμματος του άρθρου 9.

  - Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερες
  -Στις 9.9.2022 να απασχολούν μερικώς απασχολούμενους > 50%
  - Οι συμβάσεις που θα μετατραπούν θα πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον 1 έτους

  Η επιδότηση είναι 40% των εισφορών και γίνεται άμεσα αφού δεν θα παρακρατείται, δεν θα αποδίδεται, και στην ΑΠΔ θα μπαίνουν οι εισφορές μειωμένες κατά 40%.

  Επιπλέον όροι
  -Οι επιχειρήσεις να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες και να πληρώνουν τυχόν ρυθμίσεις κανονικά
  - Δεν πρέπει να μετατρέψουν τις συμβάσεις πλήρους σε μερικής
  - Να διατηρήσουν τον μέσο όρο προσωπικού
  - Δεν επιτρέπεται να μειωθεί το ωρομίσθιο σε σχέση με αυτό που ίσχυε την 9.9.2022 (των συμβάσεων που θα μετατραπούν)

  Για την αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί στο ΕΡΓΑΝΗ δήλωση (ξεχωριστά για κάθε εργαζόμενο που θα αλλάξει σύμβαση)

Άρθρο - Προθεσμίες απόδοσης οφειλόμενων τελών χαρτοσήμου.

✔ Με σκοπό την βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, της απόδοσης ως προς την είσπραξη εσόδων και τις διαδικασίες ανθρωπίνου δυναμικού και υποδομών προκηρύχτηκε διακήρυξη με σκοπό την εξόρυξη δεδομένων για εκμετάλλευση των πληροφοριών από τράπεζες, επιχειρήσεις με σκοπό το αδήλωτο χρήμα.

✔ Ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα: Εύκολη διαδικτυακή πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες με όφελος για αίτηση πιστοποιητικών γέννησης, δημόσιων υπηρεσιών, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, υποβολή δηλώσεων, αποθήκευσης ιατρικής συνταγής.

 

 

Briefing

Το briefing της ημέρας - Μετατροπή συμβάσεων, διατακτικές σίτισης, υποχρεώσεις Μαρτίου κ.ά. (10.03.2023)

 

Επισημάνσεις - αρθρογραφία


✔ Πόθεν έσχες: Οι σημαντικότερες αλλαγές με το νέο νόμο 5026/2023
Άρθρα Πλήρης οδηγός αδειών
Προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων σε χώρες της Ε.Ε., αλλά και σε κάποιες τρίτες χώρες. Ένα εξαιρετικό άρθρο από το συνάδελφο Κώστα Κουλογιάννη με προθεσμίες υποβολής δηλώσεων εισοδήματος ανά χώρα.
Φορολογικός κάτοικος Ελλάδος με ατομική επιχείρηση στην Βουλγαρία
✔ Διευκρινίσεις σχετικά με τη βεβαίωση επαγγελματία αγρότη (κωδ. 037-038)
✔ Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 5028/2023 μεταξύ άλλων περιλαμβάνει |
- Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), αφορολόγητα τα έξοδα κηδείας με δημοσία δαπάνη, κατά τόπο αρμόδιο δικαστήριο για διαφορές ανάμεσα στον e-ΕΦΚΑ και ασφαλισμένους.  Απαιτείται για τη χορήγηση της βεβαίωσης, κατόπιν σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου για τα τετραγωνικά που δήλωσε στην αίτησή του, η προσκόμιση μόνο δύο ή τριών στην περίπτωση μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, δικαιολογητικών πλέον, δηλαδή φωτοτυπίας τελευταίου λογαριασμού ρεύματος μαζί με το αποδεικτικό εξόφλησής του και του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Αν πρόκειται για μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, αντί του λογαριασμού ρεύματος ο αϊτών προσκομίζει βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕ.ΔΔΗ.Ε), με ημερομηνία διακοπής και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για τη μη χρήση του ακινήτου.
Απασχόληση κατά την έκτη (6η) ημέρα - Σαρρής Γιάννης Δικηγόρος. Η κατ εξαίρεση απασχόληση κατά την έκτη (6η) ημέρα δεν είναι παράνομη, αρκεί φυσικά να δηλωθεί και στο ΠΣ Εργάνη το ψηφιακό ωράριο εργασίας για την συγκεκριμένη ημέρα, ενώ σκόπιμο θα ήταν η σχετική συμφωνία εργαζομένου και εργοδότη να αποτυπωθεί και εγγράφως σε ένα συμφωνητικό.
✔ Φορολογική μεταχείριση ποσών που αποκτά φυσικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος Ελλάδας που διαθέτει κανάλι στο YouTube. - Θανάσης Σαφαρής Πρώην Αν. Προϊστάμενος ΔΕΑΦ Α' της ΑΑΔΕ.
Εφόσον υπάρχει περιοδικότητα συνιστά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Επομένως εφόσον το εισόδημα που αποκτά από τις συναλλαγές αυτές δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ετησίως, (θέμα πραγματικό σε κάθε περίπτωση), τότε και μόνο δεν έχει υποχρέωση εφαρμογής του νόμου αυτού και ως εκ τούτου δεν τηρεί βιβλία και δεν εκδίδει στοιχεία.
Διευκρινίσεις σχετικά με τη βεβαίωση επαγγελματία αγρότη (κωδ. 037-038)

 

■Στήριξη θυμάτων - αρωγή κράτους


Στήριξη και αρωγή συγγενών θυμάτων, τραυματιών και επιβαινόντων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Αφορά απαλλαγή  από φόρο κληρονομιάς, δανειακές υποχρεώσεις δικαίωμα διορισμού.
Αφορολόγητα ανεκχώρητα και ακατάσχετα τα έξοδα κηδείας προσώπων που κηδεύονται δημοσία δαπάνη
Διαγραφή δανειακών υποχρεώσεων για τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών
Κατά προτεραιότητα η εξυπηρέτηση των επιβατών του δυστυχήματος των Τεμπών από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ
✔ Ενίσχυση στις οικογένειες των ατόμων που απώλεσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων της 15ης Οκτωβρίου 2022 στο Δημοτικό διαμέρισμα Αγίας Πελαγίας Δήμου Μαλεβιζίου Κρήτης. Η Απόφαση :  22435/2.3.2023
✔ Επιχορήγηση πληγέντων στη Φθιώτιδα - Συμπληρωματική απόφαση. Η απόφαση   37033 ΕΞ 2023/8.3.2023
 

 

■ΣΤΕ - ΔΕΕ - ΑΠ


ΣτΕ 157/2023 (Β' 7μελής): Ανάλυση της απόφασης - Τι επισημαίνεται και ποια είναι η διττή σημασία της
ΣτΕ: Στο μονομελές διοικητικό πρωτοδικείο οι διαφορές περί απαλλαγής φυσικού προσώπου από προσωπική και αλληλέγγυα ευθύνη
✔ ΣτΕ Ολ 355/2023: Η απόρριψη αίτησης της παρ. 29 άρθρ. 66 του ν. 4646/2019 διοικούντος ν.π. περί απαλλαγής του από την ευθύνη του για φορολογικά χρέη του ν.π. γεννά διαφορά ουσίας που άγεται με προσφυγή στο μονομελές διοικητικό πρωτοδικείο
ΣτΕ 833/2022 Η υποχρέωση γνωστοποίησης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ της έκπτωσης λόγω κύκλου εργασιών δεν θίγει την κοινοτική αρχή της ουδετερότητας του ΦΠΑ ή την συνταγματική αρχή της οικονομικής ελευθερίας
ΣτΕ 515/2022 Εκκαθάριση κι αναβίωση ΑΕ: Ποιες αποφάσεις αποτελούν τροποποίηση του καταστατικού και υπόκεινται σε διοικητική έγκριση
Υπόθεση C-42/22 Απαλλαγή των παραδόσεων αγαθών τα οποία χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά σε δραστηριότητα απαλλασσόμενη από τον φόρο – Έννοια των “ασφαλιστικών εργασιών” – Μεταπώληση υπολειμμάτων από κατεστραμμένα οχήματα που αγοράστηκαν από ασφαλισμένους – Αρχή της φορολογικής ουδετερότητας
Yπόθεση C-239/22 Η απαλλαγή την οποία προβλέπουν οι διατάξεις για τις παραδόσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων και του συνεχόμενου με αυτά εδάφους, εκτός εκείνων των οποίων η παράδοση πραγματοποιείται πριν από την πρώτη εγκατάσταση σε αυτά, έχει εφαρμογή και στην περίπτωση της παραδόσεως κτιρίου στο οποίο έχει γίνει μια πρώτη εγκατάσταση πριν από τη μετατροπή του
Άρειος Πάγος 1250/2022 Δεν θεωρείται καταχρηστική η καταγγελία, όταν δεν υπάρχει γι' αυτήν κάποια εμφανής ή αληθής αιτία - Απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους (αναδιοργάνωση τμημάτων ή μείωση του προσωπικού για λόγους οικονομιών)
 

 

■ΔΕΔ


Περιθώριο κέρδους άρθρου 45 ΦΠΑ και παρεπόμενα έξοδα - Μη αναγραφή σε παραστατικό ένδειξης για το άρθρο 45 του ΦΠΑ
Δεν προσβάλλεται με ενδικοφανή προσφυγή η απόρριψη, σιωπηρή ή ρητή, από τη φορολογική αρχή του αιτήματος για εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών (αγρότης ειδικού καθεστώτος)
Το νόμιμο ύψος του αποθεματικού προς αποκατάσταση ενεργητικού, δεν αποτελεί αφορολόγητο αποθεματικό και λόγω της φύσης του δεν διανέμεται ούτε κεφαλαιοποιείται. Η υπερβάλλουσα όμως διαφορά στο σχηματισθέν αποθεματικό προς αποκατάσταση ενεργητικού την 31/12/2015 αποτελεί αφορολόγητο αποθεματικό (μη διανεμηθέν ή κεφαλαιοποιηθέν) και εντάσσεται στις διατάξεις του άρθρου 72§12 του ΚΦΕ
Πώληση scrap από ιδιώτες άνω των 10.000 αξία ανά έτος - Κάθε 3 ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός του εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων και ως εκ τούτου αποτελούν επιχειρηματική συναλλαγή
 

 

■Λοιπά ενδιαφέροντα θέματα✔ Με την κ.υ.α. 1617/6-3-2023 καθορίζεται η διαδικασία για την πιλοτική λειτουργία της νέας πλατφόρμας «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» Από 01.11.2023 η παραγωγική λειτουργία της πλατφόρμας που αφορά τους συμβολαιογράφους και την διαδικασία στις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις και τροποποιήσεις ακινήτων.
myBusinessSupport διαθέσιμη η πλατφόρμα για ενισχύσεις σε επιχειρήσεις ελαιοκάρπου, σύκων και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον παγετό
Άνοιξε εκ νέου η πλατφόρμα myBusinessSupport για τις παρακάτω ενισχύσεις
-Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ενίσχυση επιχειρήσεων ελαιοτριβείων έως 13.03.2023.
-Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ενίσχυση επιχειρήσεων σύκων Β. Εύβοιας έως 13.03.2023.
-Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ενίσχυση επιχειρήσεων Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Λάρισας και Φθιώτιδας (COVID-19 & παγετός) – Β' κύκλος 2023 έως 13.03.2023.
✔ «Κάλυψη»: Ξεκινάει το πρόγραμμα στέγασης ευάλωτων νέων με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο. Αφορά ηλικίες 25-39 ετών. Η απόφαση  24777/7.3.2023
Πώς επηρεάζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις η νέα ψηφιακή εμπειρία εργασίας. Η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά έχει μετατοπιστεί υπέρ των εργαζόμενων. 80% των εργαζόμενων επιθυμούν να εργάζονται εξ αποστάσεως περισσότερες από 2 μέρες την εβδομάδα. 43% ενδέχεται να αποχωρήσουν από την τωρινή τους εργασία
 

 

■ Εργατικά Ασφαλιστικά


✔ Υπ. Εργασίας: Στις 15 Μαρτίου η πληρωμή προκαταβολής επικουρικής σύνταξης - Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων. Εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δυο χρόνια 2.400 ευρώ
Καταβολή «μπόνους» 300 ευρώ σε 8.122 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους
✔ Κατώτατος μισθός - Ανακοίνωση ολοκλήρωσης της διαβούλευσης
✔ Εποχική εργασία - Οι τομείς απασχόλησης για την εισδοχή πολιτών τρίτων χωρών. Η απόφαση   24424/7.3.2023
Πως θα καταβληθεί η αποζημίωση στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή στις περιοχές της Κρήτης από τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου 2022. Η απόφαση   22170/1.3.2023


Ανάπτυξη - Προγράμματα


Αναρτήθηκαν οι Προσκλήσεις «Πράσινος Μετασχηματισμός» και «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση» για ΜμΕ
ΔΥΠΑ: Μέχρι τη Δευτέρα 13 Μαρτίου οι αιτήσεις για τον Β΄ κύκλο του προγράμματος επιχειρηματικότητας νέων με επιχορήγηση 14.800€
✔ Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας 59 Ρομά με επιχορήγηση 14.800€ στο πλαίσιο του Ε.Π. «Στερεά Ελλάδα». Η απόφαση  266688/06-03-2023
24738/07-03-2023 Προκήρυξη της δράσης: «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 20 έως 44 ετών, που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος», της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020

 

■ Λοιπές - Αποφάσεις


38609 ΕΞ 2023 Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού.
18/63008 Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι» στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και λεπτομέρειες εφαρμογής στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 352, 24.12.2013) όπως τροποποιήθηκε
✔ Ειδική Ταμειακή Διαχείριση για είσπραξη δασμοφορολογικών απαιτήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων στα Τελωνεία Εισόδου και Εξόδου - Η απόφαση για τη λειτουργία   Α.1026/2023
94/2021/6.3.2023 Φορολογική σήμανση πετρελαίου εσωτερικής καύσης πλοίων και ντίζελ πλοίων με εθνικό ιχνηθέτη μοριακής τεχνολογίας, μέθοδοι δοκιμής για τον προσδιορισμό του και σχετικές τεχνικές απαιτήσεις
2/10176/ΔΛΓΚ/22-02-2023 Λογιστικές Πολιτικές για τα «Ενσώματα Πάγια», τα «Άυλα Περιουσιακά Στοιχεία», την «Απομείωση Περιουσιακών Στοιχείων που δημιουργούν Χρηματοροές», την «Απομείωση Περιουσιακών Στοιχείων που δε δημιουργούν Χρηματοροές» και τις «Προβλέψεις, Ενδεχόμενες Υποχρεώσεις και Ενδεχόμενα Περιουσιακά Στοιχεία»
✔ Κοινοποίηση διατάξεων ν. 5021/2023 «Εκσυγχρονισμός μουσειακής πολιτικής». Η οδηγία  Ο.3012/28-02-2023
✔ Κανονισμός Παιγνίων: Ωράριο λειτουργίας επιχειρήσεων καζίνο και χρηματικό απόθεμα ασφαλείας. Η απόφαση  25985 ΕΞ 2023/16.2.2023
✔ Απαλλαγές από επιβαρύνσεις για εισαγωγείς - εξαγωγείς: Εγχειρίδιο ενημέρωσης έκδοση Φεβρουαρίου 2023. Η απόφαση  Δ.ΟΡΓ.Δ 1030625 ΕΞ 07-03-2023
✔ myDATA - Παράταση προθεσμίας διαβίβασης των αποκλίσεων για το 2021. Η απόφαση   Α.1024/2023
✔ Παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών για περιοχές της Πέλλας. Η απόφαση   Α.1025/2023
✔ Η διαδικασία καταβολής συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες μέχρι τη θέση σε λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης. Η απόφαση   31175 ΕΞ 24-02-2023 

 

■Υποχρεώσεις


✔ 
Μην ξεχάσετε την προθεσμία υποβολής για την υπεύθυνη δήλωση έτους 2023 στο Οικονομικό επιμελητήριο - Μέχρι 17/03. Επίσης τις τυχόν λύσεις μισθωτηρίων εφόσον έχουν λυθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει μέχρι την 31η Μαρτίου 2023 την ημερομηνία της λύσης, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ».


Καλό παράδεισο στις αδικοχαμένες ψυχές που έφυγαν στα Τέμπη.

Εύχομαι σε όλους υγεία και καλή συνέχεια !!!

 Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης