Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ανέργων στη Β. Ελλάδα

Οικονομικές Ειδήσεις

8 Σεπτέμβριος 2010
ΥΨHΛA ποσοστά ανεργίας, μερική απασχόληση και μαύρη εργασία είναι τα χαρακτηριστικά των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για χειρότερες καταστάσεις και τους συνδικαλιστές να μιλούν για εργασιακό μεσαίωνα. Taxheaven.gr

Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ανέργων στη Β. Ελλάδα             

 ΥΨHΛA ποσοστά ανεργίας, μερική απασχόληση και μαύρη εργασία είναι τα χαρακτηριστικά των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για χειρότερες καταστάσεις και τους συνδικαλιστές να μιλούν για εργασιακό μεσαίωνα.

Oπως αναφέρθηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων (Ε.Κ.) Μακεδονίας - Θράκης, εν όψει του συλλαλητηρίου που διοργανώνουν με αφορμή τη ΔΕΘ, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου:

 Στη Χαλκιδική η μαύρη εργασία «ανθεί», καθώς ένας στους δύο εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, όπως προκύπτει από ελέγχους που πραγματοποίησαν μέσα σε τρεις μέρες μικτά κλιμάκια από την Επιθεώρηση Εργασίας και το Εργατικό Κέντρο. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Αγγελος Πράτσας, σημείωσε ότι ενώ παλαιότερα στις τουριστικές επιχειρήσεις απασχολούνταν 12.500 άτομα, τώρα είναι μόλις 6.500.

 Στον Nομό Καβάλας τα τελευταία δύο χρόνια η πλήρης απασχόληση μετατράπηκε σε μερική σε ποσοστό 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου του νομού, Παναγιώτης Τιάγκας.

 Τους 15.000 αγγίζουν οι άνεργοι στην Κοζάνη και όπως εκτιμούν τα εργατικά συνδικάτα έως το τέλος του χρόνου το ποσοστό της ανεργίας στον νομό θα ξεπεράσει το 30%, ενώ δεν είναι εύκολο να υπολογίσει κανείς τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται μόνο μία ή δύο μέρες την εβδομάδα, όπως είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Aρης Κουρκούτας.

 Σημαντική είναι η μαύρη εργασία και στην Καστοριά, καθώς ένας στους δύο εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Καστοριάς, Γιώργος Μαλέας.

 Στους 7.000 είναι οι άνεργοι στον Nομό Φλώρινας, ενώ από τις αρχές του χρόνου περίπου 250 μικρές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, επιχειρήσεις που δεν ήταν μόνο οικογενειακές αλλά απασχολούσαν και επιπλέον προσωπικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΦ, Στέφανο Μπύρο.

 Aνεργος είναι ένας στους τρεις κατοίκους στον Nομό Δράμας, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου είναι μεγάλος ο αριθμός των επιχειρήσεων που μετέφεραν τη δραστηριότητά τους στη Βουλγαρία.

 Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις Σέρρες, όπου δεκάδες επιχειρήσεις μετακόμισαν στη γειτονική χώρα, ενώ στο 50% των επιχειρήσεων έχει μετατραπεί η πλήρης απασχόληση σε μερική ή εκ περιτροπής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΣ Aλκη Απιδόπουλο.

 Στον Nομό Eβρου τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 16%, ωστόσο, τα εργατικά συνδικάτα εκτιμούν ότι ξεπερνά το 20%. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια έχουν κλείσει τα καταστήματά τους 275 επιχειρηματίες σημείωσε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Γκιγκούδης Απόστολος.

 Τέλος δραματική είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας της Κομοτηνής, αφού το 2002 λειτουργούσαν 99 εργοστάσια και το 2010 λειτουργούν μόλις πέντε, ενώ άλλα 10 υπολειτουργούν. Oπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΚ, Παντελής Μαγαλιός, περίπου 17.000 εργαζόμενοι απασχολούνταν στη βιομηχανική περιοχή το 2000 και σήμερα μόλις 

Πηγή Express