Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι πολιτικές εξελίξεις πιέζουν τις μετοχές. Στις 1082,1 μονάδες (-2,92%) διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης

6 Μάρτιου 2023 Σχόλια
Οι πολιτικές εξελίξεις πιέζουν τις μετοχές. Στις 1082,1 μονάδες (-2,92%) διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Το καλό χρηματιστηριακό κλίμα έχει χαλάσει αφού πλέον το ‘πάνω χέρι’ πήρε όχι μόνο η προεκλογική εκστρατεία που απ’ ότι φαίνεται θα κρατήσει περισσότερο απ’ ότι αναμενόταν αλλά αυξήθηκε και η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα στην πολιτική ‘σκακιέρα’. Όμως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η αγορά κατά το τελευταίο διάστημα ήταν υπερτιμημένη και με αρκετό ‘αέρα’. Έτσι οι πρώτες ρευστοποιήσεις την Παρασκευή (3/3) έδωσαν έναυσμα για το σημερινό ‘ξεφούσκωμα’ σε Γενικό Δείκτη και σε κλαδικούς δείκτες. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι και στα συμβόλαια παραγώγων τόσο στον FTSE Large Cap όσο και σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει μεταφερθεί αυξημένη πίεση και διαπραγματεύονται με discount έναντι των υποκείμενων (spot) τιμών κλάδων και μετοχών.

Πολιτική αβεβαιότητα και αποκόμιση κερδών

Οι διαφαινόμενες πολιτικές εξελίξεις (παράταση προεκλογικής περιόδου, πολιτική αβεβαιότητα) σε συνδυασμό με το ράλι που είχε προηγηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, οδηγούν σε έντονες ρευστοποιήσεις στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.082,1 μονάδες με υποχώρηση -2,92% με μαζικές πωλήσεις σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ας μην ξεχνάμε ότι η αποκόμιση κερδών σε ένα bull market αποτελεί μάλλον θετικό στοιχείο. Το ερώτημα όμως είναι πλέον εάν είναι ανοδική αγορά το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η έναρξη ήταν στις 1.107 μονάδες με πτώση που έδειχναν ότι θα δοκιμαστούν οι πρώτες στηρίξεις των 1.100 μονάδων. Μετά τα μισά της συνεδρίασης, οι πωλήσεις γενικεύτηκαν με αποτέλεσμα να βρίσκουμε ανοδικές μετοχές μόνο στην μικρή κεφαλαιοποίηση. Ακόμη και η Coca Cola HBC που ήταν ανοδική, γύρισε πτωτικά μετά.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 1082,1 μονάδες μαζεύοντας κάπως τις απώλειες και έκλεισε με υποχώρηση (-2,92%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 155 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 5 έκλεισαν ανοδικά και οι 110 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-2,97%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά (-2,67%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι Εμπορίου (-4,49%), Τράπεζες (-4,27%), Κατασκευές (-3,3%) με ανάκαμψη στον Ελλάκτωρα και οι Τηλεπικοινωνίες (-2,91%) και την μικρότερη υποχώρηση (δεν μιλάμε καν για άνοδο) οι κλάδοι των Τροφίμων (-0,35%), Υγείας (-0,53%), Πετρελαίου (-0,91%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν σε Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, Εurobank, ΟΤΕ, ETE.

Ξένες αγορές: Καλή εικόνα εν αναμονή δηλώσεων Πάουελ σε Αμερική και Ευρώπη

Οι ξένες αγορές κινούνταν με ήπιες ανοδικές τάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην Αμερική, αναμένουν δηλώσεις από την FED και ο Dow Jones αυξανόταν λίγο μετά τις 17.00 κατά 0,17%, ο S&P 500 είχε άνοδο 0,34% και ο Nasdaq κατά 0,45%. Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX την ίδια ώρα είχε άνοδο 0,44%, ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,27% , ο ιταλικός MIB αυξάνονταν κατά 0,51% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 0,35%.




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης