Αποτελέσματα live αναζήτησης

Καθαρογράφεται η «μαύρη λίστα» των φοροφυγάδων .

7 Σεπτέμβριου 2010
  • «MAYPEΣ λίστες» με όλα τα στοιχεία των επιχειρήσεων που έχουν εντοπιστεί να φοροδιαφεύγουν ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει το Yπουργείο Οικονομικών και για τον λόγο αυτό ζητεί από τις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα αναλυτικούς καταλόγους με όλα τα στοιχεία των επιχειρήσεων.
Καθαρογράφεται η «μαύρη λίστα» των φοροφυγάδων .
                                           

«MAYPEΣ λίστες» με όλα τα στοιχεία των επιχειρήσεων που έχουν εντοπιστεί να φοροδιαφεύγουν ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει το Yπουργείο Οικονομικών και για τον λόγο αυτό ζητεί από τις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα αναλυτικούς καταλόγους με όλα τα στοιχεία των επιχειρήσεων.

Με εγκύκλιο το Yπουργείο Οικονομικών δίνει αυστηρές εντολές προς τις εφορίες να καταρτίσουν λίστες με τα στοιχεία των επιχειρήσεων που διέπραξαν μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων ή ήρθαν αντιμέτωπες με κατασχέσεις των καταθέσεών τους ως έσχατη λύση είσπραξης των οφειλών τους στο Δημόσιο.

Οι λίστες άρχισαν ήδη να συμπληρώνονται από την αρμόδια διεύθυνση ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει τον «ξεχασμένο» νόμο του 1995 που προβλέπει ότι μαζί με το κείμενο του προϋπολογισμού μπορούν να κατατεθούν στην βουλή πίνακες παραβατών της φορολογικής νομοθεσίας συνοδεύουν τον προϋπολογισμό.

Το αν τελικά η κυβέρνηση θα υιοθετήσει σε μόνιμη βάση το συγκεκριμένο μετρό παραμένει αδιευκρίνιστο καθώς θα απαιτηθεί απόφαση που θα έχει και πολιτικό κόστος και ενδέχεται να προσκρούσει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο μηχανισμός του Δημοσίου έχει τεθεί σε λειτουργία καθώς η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Eλέγχων του Yπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει με ειδική εγκύκλιο (το πλήρες κείμενο δημοσιεύεται στη σελ. 31) από εφορίες και ελεγκτικά κέντρα να συμπληρώσουν και να αποστείλουν ηλεκτρονικά τις σχετικές λίστες.

Στις λίστες που θα καταρτίσουν οι εφορίες θα πρέπει να καταγράφονται:

• Επιχειρήσεις οι οποίες διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις και φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης που διαπιστώθηκαν μετά από τακτικούς φορολογικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα την απόρριψη των βιβλίων και στοιχείων τους, προσωρινούς ελέγχους μη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων ή λόγω μη υποβολής δηλώσεων και οι καταλογιστικές πράξεις εκδόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2009.

• Επιχειρήσεις οι οποίες άσκησαν προσφυγές ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου, εφόσον οι προσφυγές αφορούν καταλογιστικές πράξεις με καταλογισθέντα ποσά φόρων, τελών, πρόσθετων φόρων και προστίμων που υπερβαίνουν τα 293.470 ευρώ για όλες τις χρήσεις και τα αντικείμενα.

• Επιχειρήσεις οι οποίες διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις που αφορούν μόνο την έκδοση εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων, για τις οποίες οι καταλογιστικές πράξεις εκδόθηκαν από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2009 (ανεξάρτητα από την ημερομηνία κοινοποίησης) και τα ποσά που καταλογίστηκαν από διάφορες χρήσεις συνολικά είναι πάνω από 2.934 ευρώ. Στις λίστες θα αναγράφονται όλες οι επιχειρήσεις-εκδότες εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων και όχι οι λήπτες, για τις οποίες έχουν εκδοθεί οι σχετικές πράξεις.

• Επιχειρήσεις σε βάρος των οποίων έχουν ληφθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως η δέσμευση του 50% των καταθέσεων.

Πηγή Express


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης