Ανάκαμψη της οικονομίας από το 2011.

Οικονομικές Ειδήσεις

7 Σεπτέμβριος 2010
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα «Libre Belgique», μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου EcoFin που θα επικυρώσει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το 2011, χρονιά στην οποία είναι πιθανό το ελληνικό δημόσιο να ξαναβγεί στις αγορές. Taxheaven.gr

Ανάκαμψη της οικονομίας από το 2011.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα «Libre Belgique», μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου EcoFin που θα επικυρώσει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το 2011, χρονιά στην οποία είναι πιθανό το ελληνικό δημόσιο να ξαναβγεί στις αγορές.

Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2011, χρονιά στην οποία είναι πιθανό το ελληνικό δημόσιο να ξαναβγεί στις αγορές αποκαθιστώντας σταδιακά την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα «Libre Bel­gique», μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του συμβουλίου EcoFin, που θα επικυρώσει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, ο υπουργός εκφράζει την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το 2011 ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων.


Στις Βρυξέλλες
Με την επιστροφή του κ. Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται από χθες για να παρευρεθεί στις συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και EcoFin σήμερα, θα «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για φόρους και παροχές ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και της τελικής κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2011. Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο έως το τέλος Σεπτεμβρίου μαζί με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Οι βασικές κατευθύνσεις θα παρουσιαστούν στην τρόικα, που φθάνει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα για την ενδιάμεση αξιολόγηση της εφαρμογής του μνημονίου.


Προβλέψεις
Στο δημοσίευμα της «Libre Belgique», με τίτλο «η Ελλάδα βλέπει το τέλος του τούνελ», ο υπουργός εκφράζει την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2011 χαρακτηρίζοντας εφικτή τη μείωση του ελλείμματος στο 3% το 2014. Εκτιμά δε πως στο τέλος του 2010 θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή του κλίματος και η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές στη διάρκεια του 2011. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε πως δεν προβλέπεται η λήψη νέων μέτρων το 2010 και το 2011, σημειώνοντας όμως πως τα μέτρα θα επικαιροποιηθούν και θα συγκεκριμενοποιηθούν. Ειδικότερα για τη συλλογή του ΦΠΑ σημειώνει ότι φόροι όπως στα καύσιμα, το αλκοόλ και τα τσιγάρα, θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν, εν μέρει, τις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις αλλαγές που έρχονται στην φορολόγηση του πετρελαίου.

«Η ανάπτυξη εξαρτάται και από την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία δεν αναμένεται να αποκατασταθεί χωρίς τη φορολογική εξυγίανση», επισημαίνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Τονίζει δε πως αν και ορισμένοι ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε ποτέ να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, αποδείχθηκε τελικά ότι είχαν άδικο. «Φυσικά υπήρξαν διαμαρτυρίες και είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστούν, αλλά δεν θα υπάρξουν πιο δραματικές εξελίξεις», εκτίμησε ο υπουργός.

Tα μέτρα που εξετάζονται

1.  «Πάγωμα» της μαζικής μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠA 23%. Eναλλακτικά εξετάζεται εξίσωση φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αύξηση του χαμηλού ΦΠA από 11% στο 13% και διατήρηση του υψηλού ΦΠA στο 23% ή καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠA 15% - 18%.

2. Διορθωτικές κινήσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη της απασχόλησης

3. Eνίσχυση του μέτρου των αποδείξεων.

4. Aλλαγές στη φορολόγηση των τσιγάρων.

5. Nέες ρυθμίσεις για την είσπραξη του ΦΠA που δεν αποδίδουν οι επιχειρήσεις και για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αλλαγή κλίματος
Ο Γ. Παπακωνταντίνου εκτιμά πως στο τέλος του 2010 θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή του κλίματος και η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές στη διάρκεια του 2011.

Εκφράζει επίσης την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2011 χαρακτηρίζοντας εφικτή τη μείωση του ελλείμματος στο 3% το 2014.

Πηγή Ημερησία