Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στη φάκα του ΣΔΟΕ όσοι δεν δήλωσαν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων στο εξωτερικό και «πόθεν έσχες»

4 Σεπτέμβριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 9 λεπτά
  • Στα χέρια του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων βρίσκονται λίστες φοροφυγάδων από Ελβετία και Λιχτενστάιν με χιλιάδες ονόματα ελλήνων καταθετών του εξωτερικού που δεν δήλωσαν όπως προβλέπεται τους τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό ούτε εμφάνισαν στο «πόθεν έσχες» τα έσοδα αυτά με προφανή σκοπό να φοροδιαφύγουν.
Στη φάκα του ΣΔΟΕ όσοι δεν δήλωσαν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων στο εξωτερικό και «πόθεν έσχες»

Στα χέρια του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων βρίσκονται λίστες φοροφυγάδων από Ελβετία και Λιχτενστάιν με χιλιάδες ονόματα ελλήνων καταθετών του εξωτερικού που δεν δήλωσαν όπως προβλέπεται τους τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό ούτε εμφάνισαν στο «πόθεν έσχες» τα έσοδα αυτά με προφανή σκοπό να φοροδιαφύγουν.

Σήμερα ελέγχονται με βάση τις νόμιμες λίστες για τις καταβολές τόκων που έφθασαν στην Ελλάδα μετά από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών. Στο γραφείο του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη πραγματοποιούνται καθημερινά αλλεπάλληλες συσκέψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι έλεγχοι και το κυριότερο για την επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να φορολογηθούν οι ελληνες μεγαλοκαταθέτες που διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό και οι οποίοι το τελευταίο έτος έχουν μεταφέρει από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα σε τράπεζες της Ελβετίας (κατά βάση στη Γενεύη), του Λιχτενστάιν και άλλων χωρών της Ευρώπης τεράστια ποσά. Μάλιστα ο έλεγχος δεν θα περιοριστεί μόνο σε εκείνους που διατηρούν κεφάλαια στο εξωτερικό και δεν δηλώνουν στη φορολογική δήλωση τους τόκους αλλά και σε όσους κανονικά συμπληρώνουν όλους τους κωδικούς που επιβάλλει ο νόμος αλλά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων. Αν αυτά προέρχονται από νόμιμες δραστηριότητες και έχουν φορολογηθεί πριν καταλήξουν στο εξωτερικό τότε, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, αν όμως είναι προϊόν φοροδιαφυγής ή παράνομου πλουτισμού τότε θα κληθούν στις κατά τόπους εφορίες να δώσουν εξηγήσεις. Αλλωστε αυτό μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί και από εκτεταμένους ελέγχους στο «πόθεν έσχες» και διασταυρώσεις σε εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία και φυσικά τις καταθέσεις που διατηρούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από τον έλεγχο δεν θα ξεφύγουν ούτε τα εμβάσματα και τα ποσά που έχουν μεταφερθεί από τις αρχές του έτους σε τράπεζες της αλλοδαπής. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος από τις αρχές του 2010 έχουν «βγει» από τις ελληνικές τράπεζες περίπου 22 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων έχει καταλήξει σε τράπεζες του εξωτερικού.

Στο στόχαστρο του υπουργείου μπαίνουν εμβάσματα και καταθέσεις του εξωτερικού που ανήκουν σε καταθέτες οι οποίοι δεν μπορούν να αποδείξουν μέσω τού «πόθεν έσχες» την προέλευση των χρημάτων.

Στο σύστημα ΤΑΧΙS και συγκεκριμένα στο γραφείο του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Διομ. Σπινέλλη έχουν συγκεντρωθεί σημαντικά στοιχεία για κατοίκους που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα και έχουν τεράστιες καταθέσεις στο εξωτερικό. Η λίστα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει ονόματα γιατρών, δικηγόρων, επιχειρηματιών, πλοιοκτητών κ.λπ. και ποσά καταθέσεων ανά τραπεζικό λογαριασμό και προέρχεται από συνεργασία των ελληνικών αρχών με αντίστοιχες των χωρών στις οποίες διατηρούνται οι καταθέσεις.

Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν για μια ευρεία διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα των παραπάνω πολιτών, και εφόσον εντοπιστούν σημαντικές διαφορές τότε θα προχωρήσει αμέσως ο έλεγχος.

Σε πρώτη «ζήτηση» θα βρεθούν εκείνοι που διατηρούν καταθέσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ και σταδιακά το ελεγκτικό ενδιαφέρον θα μεταφερθεί και σε χαμηλότερα ποσά. Επίσης ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στους φορολογουμένους οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία τους τόκους που απέκτησαν και απέφυγαν τη φορολογία, και μετά στο αν αυτά καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα σε ένα βάθος 10ετίας. Ποσά τα οποία οι καταθέτες δεν θα κατορθώσουν να δικαιολογήσουν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά τους θα θεωρηθούν αδήλωτα εισοδήματα και θα φορολογηθούν αναδρομικά από τον χρόνο κατάθεσής τους στις τράπεζες.

Επιστροφή κεφαλαίων χωρίς πρόστιμα
Οσοι έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό και εκτιμούν ότι το κράτος τούς έχει εντοπίσει ως φοροφυγάδες τότε έχουν τη δυνατότητα ως τις 15 Οκτωβρίου να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια αυτά και να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις, όπως προβλέπει σχετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που είναι νόμος του κράτους. Ειδικότερα η σχετική διάταξη προβλέπει ότι όσοι θα αποφασίσουν να επαναπατρίσουν κεφάλαια θα πρέπει να καταβάλουν φόρο 5%. Στην περίπτωση που θα τοποθετήσουν τα κεφάλαια αυτά ή μέρος τους σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου ή ακίνητα η φορολογική επιβάρυνση περιορίζεται στο μισό.

Ελεγχος και σε αγορές μέσω πιστωτικών καρτών
Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα περιορίσει τους ελέγχους μόνο σε καταθέσεις του εξωτερικού αλλά και σε συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω πιστωτικών καρτών. Σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος θα αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις που πληρώνονται μέσω του πλαστικού χρήματος και δεν αποδίδουν ΦΠΑ ή άλλους παρακρατούμενους φόρους. Η ΓΓΠΣ σχεδιάζει ειδική εφαρμογή, η οποία θα ενημερώνεται αυτόματα από τις επιχειρήσεις για τις συναλλαγές που θα πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικής κάρτας. Μάλιστα εξετάζεται να εφαρμοστεί ειδικό σύστημα-τσιπ σε όλες τις πιστωτικές κάρτες, το οποίο θα καταγράφει τη συναλλαγή και θα στέλνει αυτόματα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναλυτικά το ύψος της δαπάνης και το ποσόν του ΦΠΑ που αντιστοιχεί. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει εκ των προτέρων τον τζίρο της επιχείρησης και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που έχει εισπράξει και ο οποίος πρέπει να αποδοθεί. Από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι η όλη διαδικασία θα αφορά τις επιχειρήσεις και δεν θα γίνει για να αποτελέσουν τεκμήριο οι συναλλαγές για τους απλούς πολίτες.



Πηγή Το Βήμα

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα το Κέρδος Αναφέρει

Οι φόροι των τόκων έδειξαν τις καταθέσεις στο εξωτερικό.

Δεκάδες χιλιάδες Ελληνες φορολογούμενοι προδόθηκαν από τους υψηλούς τόκους που απέφεραν οι «παρκαρισμένες» στο εξωτερικό καταθέσεις τους και αντιμετωπίζουν τώρα τον «πέλεκυ» του πόθεν έσχες για την προέλευση των χρημάτων τους.


Οι μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού εντοπίστηκαν από τα στοιχεία που συγκέντρωσε σε συνεργασία με ξένες φορολογικές αρχές και τράπεζες η ΓΓΠΣ σχετικά με όλους τους Ελληνες φορολογουμένους που διατηρούν από το 2004 καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολογίες στο εξωτερικό.
Οι έλεγχοι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και εφόσον διαπιστωθεί απόκρυψη εισοδήματος και αποφυγή καταβολής φόρων ακόμη και για νομίμως κτηθέντα εισοδήματα τότε θα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα και φόροι.


Οι υψηλοί τόκοι που εισέπραξαν από τις αποταμιεύσεις που «πάρκαραν» στο εξωτερικό, «πρόδωσαν» δεκάδες χιλιάδες Ελληνες φορολογουμένους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τώρα τον «πέλεκυ» του πόθεν έσχες για την προέλευση των χρημάτων τους. Οι μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού εντοπίστηκαν από τα στοιχεία που συγκέντρωσε σε συνεργασία με ξένες φορολογικές Αρχές και τράπεζες η ΓΓΠΣ σχετικά με όλους τους Ελληνες φορολογουμένους που διατηρούν από το 2004 καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολογίες στο εξωτερικό.


Πρόκειται για την αξιοποίηση Κοινοτικής Οδηγίας που επιτρέπει μέσω διακρατικών συμφωνιών την ανταλλαγή πληροφοριών, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των διαδικασιών για τη φορολόγηση των τόκων από αποταμιεύσεις.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της αποφυγής της διπλής φορολόγησης ένας Ελληνας πολίτης που εισπράττει τόκους από αποταμιεύσεις στο εξωτερικό έχει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί από τη διαδικασία παρακράτησης φόρου στην πηγή (δηλαδή στη χώρα που τηρεί τον καταθετικό λογαριασμό) και να αποδώσει τον οφειλόμενο φόρο στην Ελλάδα, με την υποβολή της σχετικής δήλωσης. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς που επέλεξαν να εξαιρεθούν από τη διαδικασία παρακράτησης φόρου στην πηγή δεν το απέδωσαν ούτε στη χώρα διαμονής τους.

Μετά τη διαπίστωση αυτή ο γενικός γραμματέας της ΓΓΠΣ κ. Διομήδης Σπινέλλης, εκμεταλλευόμενος της διακρατικές συμφωνίες κατήρτισε λίστα με όλους όσοι διέθεταν καταθέσεις στο εξωτερικό και ποιοι από αυτούς απέδωσαν τον φόρο σε κάποια από τις δύο χώρες. Οι λίστες ολοκληρώθηκαν μόλις πριν από λίγο διάστημα και πέραν αυτών που εντοπίστηκαν να μην έχουν αποδώσει καθόλου φόρους, υπάρχουν και εκείνοι που τον απέδωσαν κανονικά, αλλά τόσο υψηλός που παραπέμπει σε τεράστια ποσά καταθέσεων.

Για όλους αυτούς θα κινηθούν μέχρι το τέλος του έτους οι διαδικασίες του πόθεν έσχες, προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα απόκτησης των κεφαλαίων. Εφόσον διαπιστωθεί παράνομη προέλευση χρημάτων, η απόκρυψη εισοδήματος και αποφυγή καταβολής φόρων ακόμη και για νομίμως κτηθέντα εισοδήματα, τότε θα κινούνται όλες οι προβλεπόμενες κυρώσεις που φθάνουν μέχρι και την υποχρεωτική δήμευση των στοιχείων που ο υπόχρεος εν γνώσει του παρέλειψε να δηλώσει. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που δικαιολογούν την προέλευση των χρημάτων τους, αλλά δεν έχουν αποδώσει καθόλου φόρο, θα κληθούν να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.


ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΗ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Πέραν των παραπάνω ελέγχων θα ελεγχθούν επίσης και όσοι δεν κάνουν χρήση των ευνοϊκών κινήτρων που θεσπίστηκαν με τον τελευταίο φορολογικό νόμο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Οσοι δεν αξιοποιήσουν τη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να γνωρίζουν, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε μέσο, είτε ένδικο είτε ενεργοποιώντας όλες τις συμφωνίες και αποφάσεις για ανταλλαγή πληροφοριών και πρόσβαση στα στοιχεία για κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό, ώστε να αποκαλυφθεί τόσο η προέλευσή τους όσο και οι κάτοχοί τους. Σημειώνεται ότι τα ευνοϊκά κίνητρα θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2010.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια που βρίσκονται στην αλλοδαπή, σε προθεσμιακό λογαριασμό κατάθεσης στην Ελλάδα, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον καταβάλλουν φόρο με συντελεστή 5% επί της αξίας των καταθέσεων που μεταφέρουν, κατά τον χρόνο της μεταφοράς.
Αν τα κεφάλαια παραμείνουν κατατεθειμένα στην αλλοδαπή, οφείλεται φόρος 8% πάνω σε αυτά. Με την καταβολή του φόρου επί της αξίας των κεφαλαίων που εισάγονται, εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου φυσικού ή νομικού προσώπου για τα κεφάλαια που εισάγει, ενώ δεν ερευνάται ο τρόπος απόκτησής τους.

Σε περίπτωση που τα εισαχθέντα κεφάλαια τοποθετηθούν σε τίτλους δανείων του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι διακρατούνται τουλάχιστον για δύο έτη από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εισήγαγε τα κεφάλαια ή τοποθετηθούν σε αμοιβαία κεφάλαια οποιασδήποτε μορφής (μετοχικά κ.λπ.) ή διατεθούν τα κεφάλαια αυτά μέσα σε δύο χρόνια από τον χρόνο εισαγωγής τους για την αγορά ακινήτου, για την ανέγερση οποιουδήποτε είδους οικοδομής στην Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιστρέφεται άτοκα το 50%του φόρου που έχει καταβληθεί. Τα εισαγόμενα κεφάλαια πρέπει να υπήρχαν στην αλλοδαπή κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του φορολογικού νόμου, δηλαδή τη 15η Απριλίου 2010.


«ΜΑΤΙ» ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Μία άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα μορφή διασταύρωσης προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και για τις εμπορικές συναλλαγές, με σκοπό να διαπιστώνει σε καθημερινή βάση εάν και κατά πόσο ο καθημερινός μέσος τζίρος μιας επιχείρησης συνάδει με τον αποδιδόμενο ΦΠΑ. Πρόκειται για διασταύρωση που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατή, καθώς προσέκρουε στο τραπεζικό απόρρητο.

Οπως όμως αποκαλύπτει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΓΓΠΣ, ξένη τεχνογνωσία και συγκεκριμένα από την Αυστραλία επιτρέπει πλέον την πρόσβαση στις εμπορικές συναλλαγές των επιχειρήσεων χωρίς να θίγεται το τραπεζικό απόρρητο. Στην όλη διαδικασία θα χρησιμοποιείται ένα είδος κάρτας με το οποίο θα ενημερώνεται αυτομάτως το σύστημα για το ύψος της συναλλαγής από κάθε επιχείρηση και την απόδοση του αναλογούντος ΦΠΑ. Ο ίδιος παράγοντας αποκλείει το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης τεκμηρίου διαβίωσης από την αποκάλυψη των συναλλαγών μέσω πιστωτικής κάρτας από τα φυσικά πρόσωπα δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα απέτρεπε τη χρήση της.

Το μέτρο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από το νέο έτος και αφορούν στη σταδιακή εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ηλεκτρονικής διακίνησης των τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου.

Ειδικότερα, από 1/1/2011 τιμολόγια για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά, ενώ από 1/1/2011 δεν θα θεωρείται νόμιμη κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ εάν αυτή γίνεται με μετρητά. Οι συναλλαγές αυτές θα γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές.




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης