Αποτελέσματα live αναζήτησης

Περί τις 65.000 επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει στην Εφορία περιοδικές δηλώσεις

3 Σεπτέμβριου 2010 Σχόλια
«Κυνηγοί» του ΣΔΟΕ στην αγορά για την είσπραξη ΦΠΑ .

Περί τις 65.000 επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει στην Εφορία περιοδικές δηλώσεις

Στην ενεργοποίηση ειδικής υπηρεσίας, η οποία θα αποτελείται από 200 φοροελεγκτές και θα υπάγεται στο ΣΔΟΕ, προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την είσπραξη ΦΠΑ που φαίνεται να μην αποδίδουν περισσότερες από 65.000 επιχειρήσεις, καθώς δεν έχουν υποβάλει στην Εφορία περιοδικές δηλώσεις για την απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ). Με βάση το σχέδιο δράσης που έχει εκπονήσει το ΣΔΟΕ, οι 200 ελεγκτές θα επισκέπτονται τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και θα προχωρούν σε προσωρινό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν αποδώσει τον ΦΠΑ και τον ΦΜΥ. Στην περίπτωση που προκύψουν στοιχεία ότι η επιχείρηση έχει εισπράξει ΦΠΑ, δηλαδή έχει εκδώσει τα ανάλογα παραστατικά (αποδείξεις λιανικής, τιμολόγια κτλ.), αλλά δεν έχει υποβάλει τις περιοδικές δηλώσεις ενώ τις έχει συμπληρώσει, τότε προτού επιβληθούν πρόστιμα θα τους εντάσσει σε ευνοϊκή ρύθμιση. Δηλαδή να πληρώσουν τους φόρους που έχουν παρακρατήσει σε χρονική περίοδο ενός έτους με δώδεκα μηνιαίες δόσεις, αφού καταβάλουν ως προκαταβολή τουλάχιστον το 10% ως 20% της συνολικής οφειλής. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι αρκετές από τις επιχειρήσεις που εκδίδουν κανονικά αποδείξεις δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ διότι έχουν πρόβλημα ρευστότητας λόγω της πιστωτικής ασφυξίας την οποία επιβάλλουν οι τράπεζες και τον χρησιμοποιούν για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών. Με τον προσωρινό έλεγχο: * θα διαπιστώνεται αν όντως η επιχείρηση έχει καταβάλει ή μη τον ΦΠΑ και * θα δίνεται η δυνατότητα με τη μορφή «μίνι» ρύθμισης να καταβληθεί χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα.

Οι συγκεκριμένοι ελεγκτές θα αναφέρονται απευθείας στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη , ενώ όποιες επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται και δεν εντάσσονται σε αυτή τη ρύθμιση για τον ΦΠΑ τότε ο έλεγχος από προσωρινός θα γίνεται τακτικός και θα κινδυνεύουν με πρόσθετα πρόστιμα και φορολογικές επιβαρύνσεις.

Το μέτρο αυτό εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα συμβάλει σημαντικά στην τόνωση των δημοσίων εσόδων, τα οποία στο οκτάμηνο βρίσκονται κάτω από τον στόχο που έχει τεθεί στο μνημόνιο κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης δήλωσε χθες: «Ανοίγουμε λογαριασμούς φοροφυγάδων. Το ΣΔΟΕ παραδίδει καθημερινά στοιχεία στη Δικαιοσύνη και όπως διαπιστώσαμε πολλοί οφειλέτες είχαν πολλά αυθαίρετα. Σε αυτές τις περιπτώσεις στείλαμε επιστολές ότι θα τα κατασχέσουμε ».

Πηγή Το Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης