Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας: «Στον Αστερισμό της Προθεσμίας»

20 Φεβρουάριου 2023 Σχόλια
Το σχόλιο της Δευτέρας: «Στον Αστερισμό της Προθεσμίας»
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 28 λεπτά

 



Επιμέλεια:

Κωνσταντίνος  Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

 

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.

 

Η είσοδος όλων των δραστηριοτήτων στην «Ψηφιακή Εποχή», δεν μπορούσε να αφήσει τον κλάδο των «Προβλέψεων», στην εποχή της «τσιγγάνας» και της κουβέντας του «Καφενείου».

Μπαίνουμε λοιπόν και εμείς στην εποχή «ψηφοποιημένων προβλέψεων» με τον Prothesmio Paratasso (Προθέσμιος Παράτασος) [Ειδικευμένο στην Πρόβλεψη παρατάσεων, για προθεσμίες που έχουν οριστεί με «μη λογικά» κριτήρια].

Μετά την εισαγωγή των παραμέτρων ( ετοιμότητα πλατφορμών, έκδοση εγκυκλίων, εκλογές, διάθεση των αρμοδίων, διαμαρτυρίες των Συλλόγων, εισηγήσεις Συμβούλων και Μυστικοσυμβούλων,  κ.λπ ), στην πλατφόρμα «myPARATASSSI» προέκυψαν από την «ψηφιακή επεξεργασία», τα εξής :

 

Προθεσμία (Έως) Υποχρέωση Γνώμη του Prothesmio Paratasso
28/2/2023 Διαβίβαση στην myData δεδομένων εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης για το έτος 2022 Παράταση καταρχήν μέχρι 31/3/2023. Αλλά και παράταση να μην δοθεί δεν υπάρχουν ακόμα ποινές για το myDATA.
28/2/2023 Υποβολή στην ειδική πλατφόρμα των συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας Με δεδομένο ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η ένταξη σχεδόν όλων των αγροτών στην μείωση : 31/5/2023.
31/3/2023 Τα δεδομένα εξόδων τιμολόγησης, εσόδων αυτοτιμολόγησης και τα έξοδα μισθοδοσίας Παράταση καταρχήν μέχρι 30/4/2023 και έπειτα 30/6/2023.
30/4/2023 Τα δεδομένα απόκλισης διαβίβασης και παράλειψης διαβίβασης του εκδότη Παράταση καταρχήν μέχρι 31/5/2023 και έπειτα 30/6/2023.
30/6/2023 Υποβολή Δήλωσης Φ.Ε Φυσικών Προσώπων Το ζήτημα είναι πότε θα ανοίξουν, καθώς απαιτείται ένα τουλάχιστον τετράμηνο ( Σημειώνεται ότι αρχικά ο Ν. 4172/2013 προέβλεπε ότι : «Η δήλωση υποβάλλεται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου ...» .

Άνοιγμα : 24/3/2023 Δυνατότητα υποβολών : 7/4/2023 (άρα η λογική συν 4 = 7/8/2023)

Προθεσμία πρώτης παράτασης  : 31/7/2023 Προθεσμία δεύτερης παράτασης : 10/9/2023 ( θα δοθεί στο διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων)
  Προθεσμία τρίτης παράτασης : 29/9/2023 ( θα δοθεί το απόγευμα της 10/9/2023 )  


Έχω και κείνον τον «Αλτερέγκο», που γυρίζει από ΄δω και από ΄κει, με κάτι φωτογραφίες που «τραβάει» και κάτι δήθεν «ποιητικά» που γράφει και θέλει να τις «χώσει», στο «Σχόλιο», «σώνει και καλά».

Προχθές στην Καλαμάτα μετά το σεμινάριο, με ξύπνησε πρωί-πρωί, να πάμε να βρούμε στην Πόλη, παλιά σπίτια, παλιά κατάστιχα και παλιές επιγραφές.

 

 [ Παλιά σπίτια πλούσιων σταφιδέμπορων, περιμένουν μετά την εγκατάλειψη τον αφανισμό τους, οι Λογιστές γράφουν τα Κατάστιχα και η Θάλασσα αγνοώντας όλα αυτά, προετοιμάζεται για το Καλοκαίρι των Τουριστών (Οι φωτογραφίες είναι από λήψη της 18/2/23 και το Κατάστιχο «[«Βιβλίο Ταμείου (Κάσσας) Μεσσηνίας», έτους 1834») ].

 


Α. Τα θέματα του εβδομαδιαίου «briefing»

Το briefing της ημέρας - Νέα νομοθεσία, άδειες στο ΕΡΓΑΝΗ II, νέα μέτρα κ.ά. (17.02.2023) [με τον Κωνσταντίνο Κουλογιάννη και τον Κωνσταντίνο Γραβιά]

Η εκπομπή ασχολήθηκε με τα παρακάτω θέματα:

Χ. Σταϊκούρας: Πριν τις 25 Μαρτίου οι δηλώσεις, έως τις 20 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα για το market pass

ΑΑΔΕ: Ευκολότερες οι φορολογικές δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού - Μη επιβολή προστίμων σε βάρος μη υπόχρεων φορολογούμενων [Δείτε αναλυτικά και στο Κεφάλαιο Πέμπτο]

➤ [ Ειδικός Φόρος Ακινήτων (Ε.Φ.Α.)]

Σε λειτουργία η υποβολή δήλωσης Ειδικού Φόρου Ακινήτων 2023

Οι δηλώσεις υποβάλλονται μέχρι τις 22 Μαΐου του 2023

→  Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις (Ενημερωμένο) Ειδικός Φόρος Ακινήτων (Ε.Φ.Α.)

Στις μη συνεργάσιμες περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας προστίθεται η Ρωσία

Ο κατάλογος της ΕΕ αποτελείται πλέον από 16 δικαιοδοσίες: - Αμερικάνικη Σαμόα/- Ανγκουίλα/- Μπαχάμες/- Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι/- Κόστα Ρίκα/- Φίτζι/- Γκουάμ/- Νήσοι Μάρσαλ/- Παλάου/- Παναμάς/- Ρωσία/- Σαμόα/- Τρινιντάντ και Τομπάγκο/- Νήσοι Τερκς και Κάικος/- Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ/- Βανουάτου................ 

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο «πόθεν έσχες»

[ Δείτε αναλυτικά και στο Κεφάλαιο Τέταρτο].

Νέος νόμος 5019/2022 - Διατάξεις για την προστασία καταναλωτών, τις εταιρίες, τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές κ.ά.

Μεταξύ άλλων :

→  Οι φορείς παροχής υπηρεσιών κοινωνίας της πληροφορίας [ «Φορέας παροχής υπηρεσιών»: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που παρέχει μια υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας. / «Υπηρεσίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας»: οποιαδήποτε υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας, ήτοι κάθε υπηρεσία που συνήθως παρέχεται έναντι αμοιβής, με ηλεκτρονικά μέσα εξ αποστάσεως και κατόπιν προσωπικής επιλογής ενός αποδέκτη υπηρεσιών ] οφείλουν να παρέχουν με διαφανή τρόπο και σε σημείο ευχερώς και άμεσα αντιληπτό από τον καταναλωτή τις πληροφορίες που προβλέπονται στα άρθρα 4 και 5 του π.δ. 131/2003 (Α’ 116) και ιδίως: α) τον αριθμό της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ή της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης, στις περιπτώσεις που απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία, β) τον αριθμό φορολογικού μητρώου του προσώπου, γ) τον αριθμό Γενικού Εμπορικού Μητρώου, αν το πρόσωπο ασκεί εμπορική δραστηριότητα.

→  Άρθρο 18. Ωράριο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων

→  Άρθρο 19.  Λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές

→  [ Δείτε αναλυτικά και στο Κεφάλαιο Έβδομο «Εταιρικά Θέματα» ].

Νέα μέτρα - Εξειδίκευση και λεπτομέρειες για την εφαρμογή τους

Δείτε αναλυτικά και στο Κεφάλαιο Όγδοο.

[ Τροποποιήσεις σε Φ.Π.Α, Φόρο Υπεραξίας και ΕΝ.Φ.Ι.Α ]

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου: [ Σημαντικά ]

→  ΦΠΑ: Καταργείται η υποχρέωση γνωστοποίησης των εκπτώσεων λόγω τζίρου. Για τα αγαθά επένδυσης (ακίνητα) παύει ο περιορισμός της χρήσης του ακινήτου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 9 χρόνων

Προσοχή πρέπει να υφίσταται έννομη σχέση για τη χρήση του ακινήτου όταν μιλάμε για ακίνητο (να υπάρχει μισθωτήριο ) χωρίς πλέον να είναι υποχρεωτική η εννιαετία (ΣτΕ 1108/2021 και αρκετές ΔΕΔ μετά από αυτή).

→  Απλούστερη η διαδικασία επιλογής φορολόγησης για υπαγωγή στο ΦΠΑ από εκμισθωτές ακινήτων

Με την προτεινόμενη διάταξη τροποποιείται η υποπερ. ii) της περ. δ) της παρ. 2 του άρθρου 8 του Κώδικα ΦΠΑ, ώστε να είναι απλούστερη η διαδικασία επιλογής φορολόγησης για εκμισθωτές ακινήτων και να υποβάλλεται η σχετική αίτηση είτε πριν την έναρξη χρησιμοποίησης του ακινήτου είτε οποτεδήποτε μετά την έναρξη χρησιμοποίησής του, αντί εντός της ανατρεπτικής προθεσμίας των τριάντα ημερών από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου που ισχύει σήμερα.

→  Αναβολή επιβολής φόρου υπεραξίας κατά την εισφορά τίτλων σε λήπτη-ημεδαπό ή αλλοδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα στην περίπτωση που ο εισφέρων είναι ο μοναδικός μέτοχος ή εταίρος του λήπτη

→   ΕΝΦΙΑ: Απαλλαγές για ακίνητα σε πληγείσες περιοχές καθώς και για διατηρητέα μνημεία

[ Εργατικά – Ασφαλιστικά ]

Το νομοθετικό πλαίσιο υποβολής αδειών στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και οι παραβάσεις που ισχύουν

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σε εφαρμογή από σήμερα σε ασφαλιστικές εταιρείες και security

ΕΡΓΑΝΗ: Νέα έκδοση της εφαρμογής CardScanner 1.3.1 - Οδηγίες, Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Αναπροσαρμογή από 01.01.2023 ορίων ημερήσιων μισθών και τεκμαρτών ημερομισθίων - Κατάταξη σε ασφαλιστικές κλάσεις

Η καταχώριση στην Α.Π.Δ. των διαφορών των τεκμαρτών αποδοχών και των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών για τη μισθολογική περίοδο του Ιανουαρίου 2023 (01/2023) για όσες κατηγορίες αμειβόμενων με κυμαινόμενες αποδοχές εργαζομένων αυξήθηκαν, από 01.01.2023, τα ποσά των αντίστοιχων τεκμαρτών ημερομισθίων, πραγματοποιείται σε ξεχωριστή εγγραφή ανά εργαζόμενο, στην Α.Π.Δ. της μισθολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2023 (02/2023) με χρήση του Τύπου Αποδοχών «Αναδρομικές αποδοχές - 009», έχοντας συμπληρωθεί τα πεδία 33, 34 και 35 (τα πεδία 27, 28, 29, 37 και 38 δεν συμπληρώνονται). Η καταβολή των αντίστοιχων διαφορών των ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι 31.03.2023.

Δεδομένου ότι, το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο για πλήρη απασχόληση, των εργατοτεχνιτών όλης της χώρας, χωρίς ηλικιακή διάκριση, έχει διαμορφωθεί, από 01.05.2022, στο ποσό των 31,85 ευρώ (38866/21.4.2022 Υ.Α. - Φ.Ε.Κ. 2030 Β') που πλέον εμπίπτει στο νέο όριο του ημερήσιου μισθού που αντιστοιχεί στη 8η ασφαλιστική κλάση (30,11 ευρώ - 32,73 ευρώ) οι αμειβόμενοι με κυμαινόμενες αποδοχές, οι οποίοι μέχρι 31.12.2022 είχαν καταταχθεί αυτοδίκαια στην 9η ασφαλιστική κλάση (π.χ. οδηγοί ταξί) υπάγονται (επίσης αυτοδίκαια), από 01.01.2023, στην 8η ασφαλιστική κλάση.

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και παράλληλη απασχόληση. Τι ισχύει από 1.1.2023

Η αύξηση των εισφορών επηρεάζει και το ύψος της ασφαλιστικής υποχρέωσης, στις περιπτώσεις που υπάρχει παράλληλη ασφάλιση, δηλαδή που κάποιος είναι παράλληλα και μισθωτός και αυταπασχολούμενος ή ελεύθερος επαγγελματίας. Σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμίσεις, κατ' αρχήν καταβάλλεται η προβλεπόμενη από το άρθρο 38 του ν. 4387/2016 (όπως ισχύει) εισφορά, κατά τα προβλεπόμενα ποσοστά. Η συνολική εισφορά όμως (μισθωτού και αυταπασχολούμενου) δεν μπορεί να υπολείπεται αυτής που αντιστοιχεί στην δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία κύριας σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης. Με βάση τις κατηγορίες που ίσχυσαν την περίοδο 2020, 2021 και 2022, εφ' όσον για τον ασφαλισμένο καταβάλλονταν εισφορές που υπερέβαιναν τις μηνιαίες μικτές αποδοχές των 930 ευρώ, δεν υπήρχε υποχρέωση καταβολής εισφοράς ελεύθερου επαγγελματία (εφ' όσον βέβαια δεν είχε επιλέξει κάποια κατ' αντιστοιχία ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία). Πλέον με την αναπροσαρμογή, το ως άνω ποσό μηνιαίων αποδοχών αυξάνεται σε 1.019,70 ευρώ. Έχοντας λοιπόν κάποιος ως μισθωτός καταβολή εισφορών για αποδοχές χαμηλότερες του ανωτέρω ποσού, έχει υποχρέωση να καλύπτει την ασφαλιστική εισφορά (σύνταξη και περίθαλψη) που υπολείπεται του ορίου αυτού, εκτός βέβαια της περιπτώσεως που έχει επιλέξει υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, οπότε καλείται να καλύψει την προκύπτουσα διαφορά εισφορών.[........]

Β.  Επισκόπηση

Επισκόπηση πρόσφατης αρθρογραφίας, επισημάνσεων και νομολογίας

Σταχυολόγηση ορισμένων από τα προσφάτως δημοσιευμένα άρθρα του κόμβου.

Γ. Εργασίες Τέλους Χρήσεως

Χρήση 2022: Οδικός χάρτης για το «κλείσιμο» - Checklist και οδηγίες 137 σημείων (Νιφορόπουλος Κώστας)

Ξεκινάει και φέτος η σειρά webinars του κόμβου για τις εργασίες τέλους χρήσεως 2022

Έξοδα κτήσεως ακινήτων σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π. (Πολύκαρπος Γιώτης )

 

  • Κεφάλαιο Δεύτερο : «myDATA»


«Προθεσμίες» για τα δεδομένα του έτους 2022

-Εναλλακτικά τα δεδομένα εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης διαβιβάζονται έως και την 28.2.2023.

-Τα δεδομένα εξόδων τιμολόγησης, εσόδων αυτοτιμολόγησης και τα έξοδα μισθοδοσίας, διαβιβάζονται έως και την 31.3.2023.

-Τα δεδομένα απόκλισης διαβίβασης και παράλειψης διαβίβασης του εκδότη, διαβάζονται από τον λήπτη έως την 30.4.2023.

Σε κάθε περίπτωση οι εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και εξόδων διαβιβάζονται, είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά έως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έτους 2022.

Σχετικά με τη διαβίβαση δεδομένων για το έτος 2022, ισχύουν ειδικότερα και τα παρακάτω:

- Δεν είναι υποχρεωτική η διαβίβαση δεδομένων, σχετικών με τους Τύπους Παραστατικών

6.1 - Στοιχείο Αυτοπαράδοσης,

6.2 - Στοιχείο Ιδιοχρησιμοποίησης και

8.2 - Ειδικό Στοιχείο - Απόδειξης Είσπραξης Φόρου Διαμονής.

- Δεν είναι υποχρεωτική η διαβίβαση των μηδενικών παραστατικών.

- Σε κάθε περίπτωση διαβιβάζεται ορθά η καθαρή αξία και κατά προσέγγιση οι κατηγορίες Φ.Π.Α.

- Δεν είναι υποχρεωτική η διαβίβαση των λοιπών επιβαρύνσεων (παρακρατούμενοι, λοιποί φόροι, χαρτόσημα, τέλη και κρατήσεις)

«Ποινολόγιο»

Αναμένεται το «Ποινολόγιο», γιατί χωρίς ποινές δεν «υπάρχουν» προθεσμίες διαβίβασης. Άγνωστος ο χρόνος έκδοσης, πάμε για το «μεσο-τέλος» του 2023 (καθώς μεσολαβούν και οι εκλογές) και μάλλον μόνο για τα έσοδα.

Έτσι είπαν  και στο «Καφενείο των Λογιστών».

Σημαντική Επισήμανση (Από τις οδηγίες της  ΑΑΔΕ ):

«Επισημαίνεται ότι στην πρώτη φάση λειτουργίας του έργου, στην περίπτωση χαρακτηρισμού συναλλαγών, οι επιχειρήσεις επιλέγουν τους διαθέσιμους κωδικούς, ανεξαρτήτως αν είναι οι ενδεδειγμένοι αναφορικά με τη σωστή συμπλήρωση του εντύπου Ε3.

 Έως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να διορθώνει τους χαρακτηρισμούς εσόδων – εξόδων Ε3 που διαβίβασε, με τους σωστούς κωδικούς που υποβάλλονται στη ΔΦΕ_Ε3 διαβιβάζοντας Τύπους Παραστατικών 17.3 Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων - Λογιστική Βάση και 17.5 Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εξόδων - Λογιστική Βάση αυξάνοντας και μειώνοντας τους σχετικούς κωδικούς Ε3 για έσοδα και έξοδα (αντίθετα πρόσημα)».

Δείτε όλα τα θέματα: https://www.taxheaven.gr/widgets/mydata

......................

 

[[ Χαλκίδα 30/11/2022] Πόλη για Έρωτες και βόλτες. Αν μείνεις στο «Παλίρροια», θα έλθουν στο μπαλκόνι σου οι γλάροι να σου μιλήσουν, αν μιλάς για έρωτες, αν μιλάς για λογιστική, μάλλον όχι...Αν θες να την δεις από ψηλά να πας στο «Κάστρο Καράμπαμπα». Αν θες να πιείς καφέ με τον Γιάννη Σκαρίμπα, υπάρχουν «δρόμοι» και «πιλότοι» να σε οδηγήσουν : «Νάναι σα νάμουν έτοιμος. Και νάναι σαν νάχω χάσει το εισιτήριο ..» (Από το Ποίημα «Εισιτήριο»).... ]

 

  • Κεφάλαιο Τρίτο : Αγρότες [ «Συμβολαιακή Γεωργία»,Δάνεια,ΕΦΚ, κ.λπ ]


Ν. 4935/2022  Μείωση Φόρων σε Αγρότες – «Συμβολαιακή Γεωργία»

✔ έως τις 28.2.2023 πραγματοποιείται η υποβολή στοιχείων στην εφαρμογή «myBusinessSupport» της Α.Α.Δ.Ε. των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, για πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί εντός του έτους 2022 (και δεδομένων των συμβάσεων που συνάφθηκαν από 26.5.2022 -έναρξη ισχύος του ν. 4935/2022- και έως 31.12.2022, από παραγωγούς για τη χορήγηση της μείωσης φόρου εισοδήματος κατά 30% από το επόμενο φορολογικό έτος),

Αναμένουμε :

α) Επιπλέον διευκρινήσεις και β) Παράταση προθεσμίας υποβολής.

[ Προσοχή η προθεσμία είναι ανατρεπτική ( δηλαδή  αν δεν τηρηθεί η προθεσμία, δεν μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα του αφορολόγητου) ]

 Δείτε αναλυτικά :

127754 ΕΞ 2022 - Καθορισμός της διαδικασίας, των δικαιολογητικών και του ελέγχου των προϋποθέσεων (Κωδ) .

✔ Επί της Ουσίας: Αγρότες και Συμβολαιακή Γεωργία - Τα φορολογικά κίνητρα ν. 4935/2022 τον Γιώργο Παπαδημητρίου και τον Κώστα Νιφορόπουλο

https://www.youtube.com/watch?v=Jr4iNyp07f0

Μικροδάνεια αγροτών

Σε πλήρη λειτουργία η νέα πλατφόρμα KYC της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τα μικροδάνεια των αγροτών και μεταποιητικών επιχειρήσεων

Το ελάχιστο ποσό δανείου  είναι 3.000€ και το  ανώτατο είναι 25.000€.

H συμμετοχή στο κεφάλαιο εκάστου δανείου, είναι κατά 50% Άτοκα και κατά 50% από τα συνεργαζόμενα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Ασφαλιστικά   αγροτών

Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για αγρότες με φωτοβολταϊκά έως 500KW –  

Οι αγρότες που εγκαθιστούν και διαχειρίζονται φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος μικρότερης από πεντακόσια (500 kW), έχουν μέχρι σήμερα την υποχρέωση καταβολής των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών ασφαλισμένων (πρώην Ο.Α.Ε.Ε.) και όχι των χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον πρώην Ο.Γ.Α., μολονότι για τη Φορολογική Διοίκηση το εισόδημά τους από την δραστηριότητά τους αυτή θεωρείται αγροτικό.

Ασφάλιση εργατών γης σε ΙΚΕ ( Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου)

«Κατά συνέπεια, οι απασχολούμενοι σε γεωργικές επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις για λογαριασμό Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών, υπάγονται στην ασφάλιση του τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ., σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις που έχουν εφαρμογή στους απασχολούμενους σε γεωργικές εργασίες, σε εταιρείες με νομική μορφή Α.Ε. και Ε.Π.Ε. (κεφαλαιουχικές)».

Διάφορα

Παράταση προθεσμίας πληρωμής ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ΕΛΓΑ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

Σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

➤ Δείτε και στο Κεφάλαιο Πέμπτο: α) Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο και β)  Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων.


  • Κεφάλαιο Τέταρτο: «Ξέπλυμα Χρήματος» [Υποχρεώσεις και ευθύνες λογιστών] – Κ. Μ. Πραγματικών Δικαιούχων -«Πόθεν Έσχες» -

Α. «Ξέπλυμα Χρήματος»

(Upd) Πρακτικός Οδηγός Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες - Υποχρεώσεις και ευθύνες λογιστών (Νένα Π. Διονυσοπούλου, Δικηγόρος )

Β. Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Από 1.7.2023 η πρόσβαση του κοινού στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Γ. Τροποποιήσεις στο  «πόθεν έσχες»

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο «πόθεν έσχες»

Δείτε από το φορολογικό αρχείο του κόμβου το σχετικό κείμενο ή παρακάτω την Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης και τις προτεινόμενες διατάξεις:

Μεταξύ των προτεινόμενων αλλαγών :

→  Προβλέπεται πλέον η μηνιαία καταχώριση όσων αποκτούν για πρώτη φορά την υποχρέωση προς υποβολή Δ.Π.Κ. από τους αρμόδιους φορείς ή τα όργανα διοίκησης του φορέα στον οποίο υπάγονται ή από τον οποίο εποπτεύονται οι υπόχρεοι ετήσιας Δ.Π.Κ. και οι ίδιοι ως άνω φορείς ή όργανα διοίκησης ενημερώνουν τα υπόχρεα πρόσωπα για την υποχρέωση προς υποβολή Δ.Π.Κ. μέχρι το τέλος Ιουλίου κάθε έτους. Οι υπόχρεοι γνωστοποιούν μέχρι τις 15 Μαΐου στον αρμόδιο φορέα ή τα όργανα διοίκησης του φορέα στον οποίο υπάγονται ή από τον οποίο εποπτεύονται τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) τους, καθώς και αυτόν των συζύγων τους, των εν διαστάσει συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

→  Προβλέπεται ότι όλα τα δεδομένα της δήλωσης, δηλαδή και αυτά που προέρχονται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μπορούν να αντληθούν με αυτόματο τρόπο.

→  Σε περίπτωση που οι εκπρόθεσμες δηλώσεις υποβληθούν μεταγενέστερα (μετά 30 ημέρες) και πάντως μέσα σε ένα (1) έτος από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, (αντί των 60 ημερών που ίσχυε με την παρ 2 του άρθρου 6 του ν. 3213/2003) καταβάλλεται αυξημένο παράβολο.

→  Προβλέπεται η ποινική αντιμετώπιση του αδικήματος της μη υποβολής ή της υποβολής ανακριβούς ή ελλιπούς δήλωσης, τόσο σε επίπεδο πλημμελήματος, όσο και σε επίπεδο κακουργήματος όταν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή από χίλιες (1.000) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ημερήσιες μονάδες. Το ύψος καθεμίας από τις ημερήσιες μονάδες δεν μπορεί να είναι κατώτερο από δέκα (10) ευρώ ούτε ανώτερο από εκατό (100) ευρώ.

→  Υποβολή δήλωσης ΔΟΣ (Δήλωση Οικονομικών Συμφερόντων). Οποιαδήποτε αμειβόμενη μη κύρια δραστηριότητα, εάν η συνολική αμοιβή υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ ανά ημερολογιακό έτος (αντί 5.000) που ίσχυε με το άρθρο 19 του ν. 3213/2003).

→  Επιλογή δηλώσεων για έλεγχο :  Η Επιτροπή θέτει κατ' έτος έναν ετήσιο ελεγκτικό στόχο, δηλαδή ένα ποσοστό για τον έλεγχο των δηλώσεων της τελευταίας πενταετίας

→  Τίθεται, τέλος, για πρώτη φορά κατώτατο όριο (πλαφόν) στον ετήσιο ελεγκτικό στόχο, ο οποίος δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσοστού επτά τοις εκατό (7%) των υποβαλλόμενων δηλώσεων. Για λόγους ομαλής μετάβασης στα νέα δεδομένα, το ποσοστό αυτό ορίζεται σε πέντε τοις εκατό (5%) για το πρώτο έτος εφαρμογής και για το δεύτερο σε έξι τοις εκατό (6%).

→  Υποχρεώσεις  για τα υπόχρεα πρόσωπα του νόμου 4557/2018 ( «Ξέπλυμα Χρήματος»)

H παράγραφος 2 του άρθρο 30 αναφέρει : « 2. Τα υπόχρεα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 5 του ν. 4557/2018 (Α' 139) [ α) τα πιστωτικά ιδρύματα, β) οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί,γ) οι ορκωτοί ελεγκτές-λογιστές, δ) οι εξωτερικοί λογιστές-φοροτεχνικοί, ε) οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι, ... κ.λπ ] έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν αμελλητί την Επιτροπή Ελέγχου [ Ο έλεγχος των Δ.Π.Κ. και των Δ.Ο.Σ. ανατίθεται σε Επιτροπή Ελέγχου, η οποία ενεργεί ως ειδικό όργανο], όταν γνωρίζουν ή έχουν σοβαρές ενδείξεις ή υποψίες ότι διαπράττεται, επιχειρείται να διαπραχθεί, έχει διαπραχθεί ή επιχειρήθηκε να διαπραχθεί οποιαδήποτε παράβαση των υποχρεώσεων των ελεγχομένων που απορρέουν από τον παρόντα ή τις κατ' εξουσιοδότηση αυτού υπουργικές αποφάσεις. Ταυτόχρονα,  τα φυσικά πρόσωπα και οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων του άρθρου 5 του ν. 4557/2018 (Α' 139) που παραβιάζουν την ως άνω υποχρέωση γνωστοποίησης της παρ. 2 του άρθρου 30 του παρόντος τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έως δύο (2) ετών σύμφωνα  με το άρθρο 40 του νομοσχεδίου.

[ Δείτε και το κεφάλαιο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ  Νόμος 4557/2018 . ]
 

  • Κεφάλαιο Πέμπτο: «Platforma News» -  Ενισχύσεις προσώπων και επιχειρήσεων


Επτά νέες ενισχύσεις

Νέα μέτρα - Εξειδίκευση και λεπτομέρειες για την εφαρμογή τους (του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και άλλων συναρμοδίων υπουργών)

Δείτε το σχετικό video: https://www.youtube.com/watch?v=abT7H3ft094&t=1s

1ον. Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης σε συνταξιούχους.

Οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν αύξηση σύνταξης λόγω προσωπικής διαφοράς ή που η αύξηση της σύνταξής τους ήταν μικρότερη του 7%, θα λάβουν, έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, από τα 200 έως τα 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών και την τυχόν αύξηση που έλαβαν.[ Γίνεται σχετική ανάλυση από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων]

Δείτε και: «Ενίσχυση προσωπικής διαφοράς»: 7 ερωτήσεις-απαντήσεις από το Υπ. Εργασίας

2ον. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Αφορά  μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είναι οι μεταφορές επιβατών, ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού.

Δείτε και: Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι τέλος 2023

3ον. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.

Η επιστροφή θα χορηγηθεί σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ. Το ποσό που επιστρέφεται στους αγρότες είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο.

Δείτε και : Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023

4ον. Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων.

5ον. Αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Δείτε και : Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας: Στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος - Νέες ειδικότητες δικαιούχων

6ον. Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών [ και δυνατότητα «Αναβίωσης» ].

Για όσους έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας. Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερ-είσπραξη, αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις, με σειρά παλαιότητας. Οι δόσεις που έχουν απολεσθεί, μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης. Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων αυτών, όπως ισχύουν για κάθε ρύθμιση, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ. Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, δημιουργείται ένα νέο σχήμα. Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τις 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Σε περίπτωση ένταξης στην νέα ρύθμιση, ισχύουν τα ευεργετήματα της αναβίωσης των ρυθμίσεων. Μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες – κατά την 1η Φεβρουαρίου 2023 – πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, αποκλειστικά, νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

[ Στην δημοσίευση περιέχονται και σχετικά Παραδείγματα, από τον Υφυπουργό κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο ]

Γ. Χριστόπουλος: Δύο ρυθμίσεις για νέες και παλαιές οφειλές με αναβίωση σε εφορία και ΕΦΚΑ εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός

7ον. Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

→ Αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης

→ Εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή

→ Εντάσσουμε και νέες κατηγορίες οφειλών, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.

→ Το επιτόκιο ρύθμισης διαμορφώνεται στο 3%, σταθερό (καταλαμβάνουν και τις ήδη επιτευχθείσες ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού).

«Market Pass»

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ενίσχυσης.

[ Δείτε και : «Market pass» - Έως 15 Μαρτίου οι αιτήσεις - Όλες οι λεπτομέρειες για την ενίσχυση ]

Επίδομα εργασίας

Επίδομα εργασίας: Άνοιξε η πλατφόρμα

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι που προσλήφθηκαν από τις 29.12.2022 και μετά, κατά τη διάρκεια της επιδότησής τους θα εξακολουθούν να λαμβάνουν το 50% του επιδόματός τους για το διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη της περιόδου επιδότησής τους.

Επιδότηση απασχόλησης

Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις του προγράμματος επιχειρηματικότητας για την προώθηση στην αυτοαπασχόληση 1.500 νέων ανέργων

Δικαιούχοι της δράσης είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ ηλικίας 18-29 ετών, που υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης και πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr . Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800.

ΔΥΠΑ: Σήμερα 15/02 ξεκινούν οι αιτήσεις για 1.000 επιπλέον θέσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας νέων 18-29 ετών στις λιγνιτικές περιοχές

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν μία μόνο ηλεκτρονική αίτηση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ, μέσω του ιστότοπου www.dypa.gov.gr

Υπ. Εργασίας: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την τετράμηνη παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας

Επιδοτούμενες ΕπενδύσειςΨηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ - Έναρξη υποβολών στις 23/02

→  Δράση 1 «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»

→  Δράση 2 «Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»

→  Δράση 3 «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ»

Η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών:

(i) γίνεται ηλεκτρονικά στο: app.opske.gr

(ii) Ημερομηνία έναρξης υποβολών: 23/02/2023 και ώρα 12:00. Οι Δράσεις θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι εξαντλήσεως του Προϋπολογισμού.

Αναπτυξιακός ν. 4887/2022 - «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» - Ανακοίνωση Προκήρυξης

Καλύπτει χωρικά τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

«Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων»: Παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης χρηματοδοτούμενων επενδύσεων

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Παράταση προθεσμίας υλοποίησης παρεμβάσεων έως την  31 Μαΐου 2023

80/13-02-2023 Μητρώο Αξιολογητών των επενδυτικών σχεδίων για τα έργα και τις δράσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Αρθρογραφία

Ταμείο Ανάκαμψης, μέτρα στήριξης και τουρισμός οι 3 άξονες της ανάπτυξης του 2022 ( του Νίκου Σακελλαρίου)

 

  • Κεφάλαιο Έκτο : Προθεσμίες


Καταρχήν δείτε: Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Φεβρουαρίου 2023

Επισημαίνω ορισμένες από αυτές:

➤ έως τις 28.2.2023 πραγματοποιείται η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης (βιομηχανικές, βιοτεχνικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα), για το προηγούμενο εξάμηνο ή έτος,

➤ έως τις 28.2.2023 πραγματοποιείται η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης λογιστή - φοροτεχνικού στο Ο.Ε.Ε.,

➤ έως τις 28.2.2023 πραγματοποιείται η οριστικοποίηση από τον διαχειριστή ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης, της εικόνας του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» για το προηγούμενο έτος και υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής,

➤ έως τις 28.2.2023 πραγματοποιείται η υποβολή ανέκκλητης δήλωσης, για τη δυνατότητα επιλογής υποβολής ξεχωριστών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος συζύγων,

➤ έως τις 28.2.2023 πραγματοποιείται η υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης για επιχειρήσεις που μετατάσσονται κατά την 1η του έτους από το κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. στο απαλλασσόμενο και αντίστροφα,

➤έως τις 28.2.2023 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, για επίλυση διαφοράς από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμων κατά τη φορολογική νομοθεσία, για υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Σ.τ.Ε. και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 30 Οκτωβρίου 2020,

➤έως τις 28.2.2023 πραγματοποιείται η υποβολή βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και βεβαιώσεων εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, για το φορολογικό έτος 2022, εκτός των περιπτώσεων καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία,

.................

 

[ [ Ηράκλειο Κρήτης 22/11/2022]  «Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά», έλεγε ο Καζαντζάκης, που είχε «βγάλει» και τη γαλλική Εμπορική (δηλ. Λογιστική) Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Νάξο. Ήρθε και με βρήκε εκεί στο παρκάκι Ἰδομενέως & Μεραμβέλλου, απέναντι από το ξενοδοχείο. Οι Πόλεις είναι οι άνθρωποι μου είπε. Όμορφες είναι οι Πόλεις, που βρίσκεις φίλους, είπε. .....Μια μέρα να πάμε στην Κνωσό, να μάθεις για τις πρώτες λογιστικές καρτέλες αποθήκης, στο Castello a Mare (Κούλες), να μάθεις για την dogana (τελωνείο) και στην Λότζια να μάθεις τα μαρκαντέζικα (εμπορικά) γράμματα (λογιστική δηλαδή). «Η στερνή, η πιο ιερή μορφή θεωρίας είναι η πράξη», είπε φεύγοντας ...]

 

  • Κεφάλαιο Έβδομο : Ε.Λ.Τ.Ε / Σ.ΛΟ.Τ - Εταιρικό Δίκαιο / ΓΕΜΗ

 

ΕΛΤΕ

ΕΛΤΕ: Συνεχής εκπαίδευση ορκωτών ελεγκτών λογιστών - Σεμινάριο «Ανώνυμες Εταιρείες και Κώδικας Δεοντολογίας των ΟΕΛ: τα απαραίτητα εργαλεία για κάθε ΟΕΛ»

Ζητήματα Εταιρειών

Νέος νόμος 5019/2022 - Διατάξεις για την προστασία καταναλωτών, τις εταιρίες, τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές κ.ά.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ :

α) Άρθρο 64 :  Οι ενώσεις μετόχων μπορούν να συσταθούν από μετόχους μίας ή περισσότερων συγκεκριμένων εταιρειών και έχουν τη μορφή σωματείου διεπόμενου από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου και του Αστικού Κώδικα,

β) Άρθρα 65 & 66. Απόδοση Α.Φ.Μ. σε υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών μέσω Υπηρεσίας μίας Στάσης κ.λπ

γ) Άρθρο 67 :  Παρέχεται η δυνατότητα εξόδου εταίρου από Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, εντός 3 μηνών από την ημέρα κατά την οποία η διάρκειά της γίνεται αόριστη, οπότε το εταιρικό μερίδιο του αποχωρούντος εταίρου εξαγοράζεται από πρόσωπο που υποδεικνύει η εταιρεία, είτε στην αξία που συμφωνείται μεταξύ του αποχωρούντος εταίρου και της εταιρείας, είτε στην πραγματική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της έδρας της εταιρείας, κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

δ) Άρθρο 68 : Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δικαιοσύνης και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθορίζεται η διαδικασία μετάπτωσης των στοιχείων των μητρώων για τα ιδρύματα, τα σωματεία, τις επιτροπές εράνων και τις αστικές εταιρείες, που τηρούνται από τις υπηρεσίες των αρμοδίων δικαστηρίων μέσω της διασύνδεσης με το πληροφοριακό σύστημα «TAXIS», καθώς και η διαδικασία ενημέρωσης για κάθε μεταβολή και νέα εγγραφή στο Μ.Μ.Ε.Ο.Δ. του άρθρου 52. 

ε) Άρθρο 69. Πρόσθετα στοιχεία εμπορικής δημοσιότητας που καταχωρίζονται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση προβλέπεται η δημοσίευση πρόσθετων στοιχείων εμπορικής δημοσιότητας στο Γ.Ε.ΜΗ. για τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Οικονομικού Σκοπού και την ετερόρρυθμη κατά μετοχές εταιρία.

στ) Άρθρο 70. Εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Γ.Ε.ΜΗ. και δεν είναι υπόχρεοι εγγραφής σε αυτό διαγράφονται αυτοδίκαια από το Γ.Ε.ΜΗ. Από τα ως άνω φυσικά και νομικά πρόσωπα δεν αναζητούνται τέλη Γ.Ε.ΜΗ.

 

  • Κεφάλαιο Όγδοο : Φορολογία – Νομοθεσία, Νομολογία και Άρθρα


Νέο Νομοσχέδιο  [ Πολύ σημαντικές αλλαγές ]

Δείτε και στο Κεφάλαιο Πρώτο : [ Τροποποιήσεις σε Φ.Π.Α, Φόρο Υπεραξίας και ΕΝ.Φ.Ι.Α ]

Δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού

ΑΑΔΕ: Ευκολότερες οι φορολογικές δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού - Μη επιβολή προστίμων σε βάρος μη υπόχρεων φορολογούμενων

( Ε.2008/2023 )

Διευκρινίσεις για τη μη επιβολή προστίμου σε εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις φυσικών προσώπων στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει σχετική υποχρέωση

Καθίσταται σαφές ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε φορολογούμενους που υποβάλλουν εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση, ενώ δεν είχαν υποχρέωση υποβολής της, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Ενδεικτικά, οι φορολογούμενοι αυτοί είναι είτε κάτοικοι αλλοδαπής που δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα, είτε κάτοικοι ημεδαπής που δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Πρόστιμα που επιβλήθηκαν, σε ανάλογες περιπτώσεις, από την 1.1.2020 και μετά, ακυρώνονται (σ.σ.: ισχύει και για αρχική και για τροποποιητική δήλωση). Ενδεικτικά, περιπτώσεις για τις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης είναι αυτές των φορολογικών κατοίκων ημεδαπής που δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα και των φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής που δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα πηγής Ελλάδος. Τυχόν πράξεις επιβολής προστίμου που εκδόθηκαν από την 01η.01.2020 και μετά σε βάρος φυσικών προσώπων που υπέβαλαν εκπρόθεσμα δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος χωρίς όμως να υπέχουν σχετική υποχρέωση από τον ΚΦΕ και τον ΚΦΔ, δύνανται να ακυρωθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 63Β του ΚΦΔ"

(Ε.2010/2023) Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, που δεν διαθέτουν ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα και δεν έχουν ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο, μπορούν πλέον να υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογούμενοι να έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), επιλέγοντας «Μητρώο και Επικοινωνία» και στη συνέχεια, «Στοιχεία Επικοινωνίας».  Αρθρογραφία

Καταπίστευμα και Ε9 (του Ορέστη Σεϊμένη)

Πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων - Τροποποιητικές δηλώσεις κατά τον φορολογικό έλεγχο - Αποσβέσεις αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών μονάδων (επιστημονική ομάδα της ARTION)

ΔΕΔ – ΣτΕ

Πυρκαγιά σε λογιστήριο - Ακύρωση προστίμου εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης παρακρατούμενου φόρου λόγω ανωτέρας βίας

Δεκτά τα αντίγραφα τιμολογίων σε έλεγχο απώλειας βιβλίων - Καταστροφή των βιβλίων λόγω πυρκαγιάς

ΣτΕ - Κατ’ εξαίρεση επιτρεπτή η ανάκληση φορολογικής δήλωσης σε περίπτωση εκ των υστέρων επελθούσας περαίωσης της οικείας χρήσης, όταν αυτή ζητείται για λόγους αναγόμενους σε εκ του Συντάγματος έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης

Διάφορα

ΦΠΑ (call-off stock): Πως αποδεικνύεται ο κοινοτικός χαρακτήρας των αγαθών που διακινούνται

CESOP: Διαβίβαση και ανταλλαγή πληροφοριών για πληρωμές στο πλαίσιο της καταπολέμησης της απάτης ΦΠΑ

Ε.2009/2023 Ακύρωση πώλησης εμπορευμάτων που βρίσκονται υπό το καθεστώς της τελωνειακής αποθήκευσης

ΑΑΔΕ - Φορολογικός Λογαριασμός: Διαθέσιμη η μηνιαία ενημέρωση Ιανουαρίου

 

  • Κεφάλαιο ‘Ένατο : Ασφαλιστικά & εργατικά - Νομοθεσία – Νομολογία και αρθρογραφία 


Δείτε και στο Κεφάλαιο Πρώτο : [ Εργατικά – Ασφαλιστικά ]

 - Kατάργηση του βιβλιαρίου εργασίας των εργαζομένων σε ξενοδοχεία

Για την απασχόληση προσωπικού ξενοδοχείων προβλεπόταν η ύπαρξη βιβλιαρίων εργασίας μισθωτών ξενοδοχείων, τα οποία εκδίδονταν από τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της Δ.ΥΠ.Α. Ωστόσο, η συμμετοχή της Δ.ΥΠ.Α. σε αυτή τη διαδικασία δημιουργούσε ιδιαίτερα μεγάλες καθυστερήσεις και υψηλό διοικητικό βάρος, καθώς πληθώρα βιβλιαρίων δεν παραλαμβάνονται από τους δικαιούχους και παραμένουν στο αρχείο των ΚΠΑ2.

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας από 1/3/2023 έως 29/2/2024 - Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ

Διευκρινίσεις για τα οικονομικά κριτήρια της υπηρεσίας «Μεταφορά καταβολών από το ΤΕΚΑ στον e-ΕΦΚΑ»

Η υπηρεσία απευθύνεται στους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων (εξαιρούνται οι ΑΜΟΕ των Δημοσίων Έργων), που έχουν καταβάλει εκ παραδρομής εισφορές στο ΤΕΚΑ, χωρίς να υφίσταται αντίστοιχη υποχρέωση ασφάλισης.

«Ψηφιακή Εργασία» -  Δείτε όλα τα θέματα στο : https://www.taxheaven.gr/widgets/erganicard

 

  • Κεφάλαιο Δέκατο : Ανακοινώσεις ΟΕΕ, Συλλόγων και Παρατάξεων


ΑΚΙΟΕ: Νέα διαδικτυακή συζήτηση για τα θέματα που ταλαιπωρούν τους λογιστές

22/02/23 στις 7.00 μμ

ΕΛΕΠΑ: Ανακοίνωση για την καταστρατήγηση του ωραρίου στον κλάδο
 

  • Κεφάλαιο Ενδέκατο : Διάφορα αλλά σημαντικά 


Στο 7% ο πληθωρισμός Ιανουαρίου 2023

Άρειος Πάγος 1/2023 Οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις έχουν την κατ' εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του ν. 4354/2015, προς άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας προς είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων

Νέος νόμος 5023/2023 - Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα,

Νέος νόμος 5022/2023 - Δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης - Κύρωση Σύμβασης δωρεάς μεταξύ της εταιρείας «Κύκλωψ Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» και του Ελληνικού Δημοσίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Νέος νόμος 5021/2023 - Εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς: ίδρυση μουσείων - Ν.Π.Δ.Δ., ....και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις .

5020/2023 Νόμος 5020/2023 Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου και άλλες επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Νέο νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για : ΟΤΑ, ζώα συντροφιάς, άδεια σε γονείς δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους λόγω θανάτου τέκνου τους, προσλήψεις στην ΑΑΔΕ, κ.ά

Δημοσιεύθηκε ο προσωρινός Κανονισμός Επενδύσεων του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ)

Ανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Τυποποίησης

ΣτΕ και ΚΤΕΛ - Πιλοτική δίκη: Τρόπος υπολογισμού αποζημίωσης για την απώλεια εσόδων λόγω χορήγησης δωρεάν ή μειωμένης τιμής εισιτηρίων

 

  • «Είναι εδώ και άλλοι, που έχουν «φύγει» χρόνια τώρα»



Είναι εδώ και άλλοι, που είχαν «φύγει» χρόνια τώρα.

Εργάτριες στο IRIS και τα γύρω εργοστάσια, όσοι ξωμείναν από τις συνοδείες των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων και Αθηναίοι Αριστοκράτες με τους δούλους τους, που αναζητούν την συνταγή του «Κυκεώνα», φρουροί από το Φράγκικο πύργο, οι τελευταίοι πιστοί από το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη, ο Πάγκαλος Πρόεδρος της «Ελληνικής Δημοκρατίας» στα 1926, οι Στρατηγοί Κοντούλης και Νικολαΐδης με τις στρατιωτικές στολές και άλλοι αμνηστευμένοι του «Κινήματος Λεοναρδόπουλου-Γαργαλίδη», ταξιδιώτες που είχαν έλθει με πρώτο τρένο που έφτασε εδώ στα 1884, ζευγολάτες και θεριστές από τον κάμπο της πριν γίνει αεροδρόμιο, επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου με πρώτο τον Αλμπέρ Καμί, γυναίκες και παιδιά από οικήματα του Χαριλάου και του ΤΙΤΑΝ, πωλητές προϊόντων «Σάπων Ελευσίνος» «Βερμούτ & Κονιάκ Βότρυς» «Σταφιδίνη» και «ΥΦΑΛΟΧΡΩΜΑΤΑ IRIS», οι μαθητές της Σχολής ΚΕΛΕΟΣ, παραθεριστές από τα «Ελευσίνια», ναυτικοί από τα φαντάσματα των καραβιών του κόλπου ....

Ο Γιατρός Γιώργος Παπαγιάννης, να τρέχει στα σπίτια των φτωχών, να εξετάζει δωρεάν και να αφήνει χρήματα για τα φάρμακα τους και ο πατήρ Γεώργιος Πυρουνάκης να μαζεύει ρούχα και τρόφιμα για τη Μεγάλη «Φωλιά» των φτωχών ...

Και έρχονται όλοι εδώ, πολλοί με ποδήλατα, σαν εργατική διαδήλωση του 1929 ή του 1936, με τον Δημήτρη Μιχαήλο μπροστά, .....

Και καθώς βγαίνει από την καμινάδα του IRIS πάλι καπνός, νιώθεις να έρχονται όλοι αυτοί, ήρεμοι και υπερβατικοί στο σαλόνι μας ......

[ 4/2/2023 - Η σύνθεση φωτογραφιών (καμινάδα του παλιού εργοστασίου παραγωγής χρωμάτων IRIS )  είναι «τραβηγμένες» κατά την Τελετή Έναρξης «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» η – Ολόκληρη η ανάρτηση:  https://www.facebook.com/kostas.niforopoulos/ ]

Δείτε όλες τις εκδηλώσεις : https://2023eleusis.eu/

 

●●●

 Καλή Συνέχεια με Υγεία και Δύναμη



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης