Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ζημίες ρεκόρ 1,37 δισ. ευρώ στις εισηγμένες το εξάμηνο

1 Σεπτέμβριου 2010 Σχόλια
  • Σε ιστορικά υψηλά, στα επίπεδα των 1,37 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκαν οι ζημίες για τις εταιρίες του Χ.Α. στο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, κα αφού πρώτα επεξεργάστηκε τους ισολογισμούς 265 ελληνικών εισηγμένων για το α' εξάμηνο του 2010.
Σε ιστορικά υψηλά, στα επίπεδα των 1,37 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκαν οι ζημίες για τις εταιρίες του Χ.Α. στο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, κα αφού πρώτα επεξεργάστηκε τους ισολογισμούς 265 ελληνικών εισηγμένων για το α' εξάμηνο του 2010.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, οι ζημιογόνες εταιρίες αποτελούν πλέον την πλειοψηφία (54%), εξέλιξη πρωτοφανής για τα δεδομένα της αγοράς.

Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει πλασματική την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4,6% στα 38,45 δισ. ενώ καταγράφει μείωση των λειτουργικών κερδών και των περιθωρίων, μεγάλες διακυμάνσεις εντός των κλάδων» αλλά και «μηδενική ελκυστικότητα της αγοράς με βάση τα κέρδη», σημειώνοντας ωστόσο ότι «η αξία των εταιριών είναι υπαρκτή».

Τα λειτουργικά κέρδη των εισηγμένων μειώθηκαν κατά 15,1% στα 4,7 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία της χρηματιστηριακής επί 265 ισολογισμών των εισηγμένων, οι ζημιογόνες εταιρίες είναι 144, με 50 εξ αυτών να εμφανίζουν αύξηση ζημιών, 30 να εμφανίζουν μείωση και 57 να επιστρέφουν σε ζημίες. Από τις 121 κερδοφόρες εταιρίες, οι 24 εμφάνισαν αύξηση κερδών, οι 79 μείωση και 18 επέστρεψαν σε κέρδη.

Το δεύτερο τρίμηνο πλέον κατέχει την καλύτερη και τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών. Από τα 3,2 δισ. ευρώ το 2007 οι εισηγμένες εταιρίες έφθασαν στα 1,8 δισ. ευρώ ζημίες το 2010 ενώ σε επίπεδο εξαμήνου η εξέλιξη είναι ακόμα πιο ενδεικτική αφού πέρυσι η επίδοση κερδών ήταν οριακά πάνω από τα 3 δισ. ευρώ και πρόπερσι σχεδόν 6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται στο σύνολο. Φαινόμενα ζημιών –και μάλιστα σε επίπεδο άνω του 1 δισ. ευρώ ζημίες– παρατηρήθηκαν στο δ' τρίμηνο του 2008 και του 2009. Αυτό που αλλάζει δραματικά σε αυτή τη δημοσίευση είναι η μαζικότητα των ζημιογόνων εταιριών. Για πρώτη φορά στην ιστορία των περιοδικών δημοσιεύσεων το πλήθος των εταιριών με αρνητική τελική γραμμή «πήρε κεφάλι» σε μια σχέση 54/46, επιβεβαιώνοντας μια τάση που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από το περυσινό δ' τρίμηνο.

Παράλληλα δεν πρέπει να παραγνωρίζεται στα απόλυτα νούμερα ότι:

- Αν δεν ήταν οι μεγάλες ζημίες της MIG, της Εμπορικής Τράπεζας, του Ατλάντικ και της Γενικής Τράπεζας, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και πάντως πιο ήπιο από το συντριπτικό 1,4 δισ. ευρώ που εμφανίστηκε στην τελική γραμμή.

- Αν δεν ήταν η αύξηση των φόρων στα διυλιστήρια και τα πρατήρια ο τζίρος θα ήταν οριακά μειωμένος.

- Αν αθροιζόταν η έκτακτη εισφορά στα μεγέθη της τελικής γραμμής τα καθαρά κέρδη θα ήταν βελτιωμένα κατά 581 εκ. ευρώ.

- Αν οι τράπεζες δεν είχαν τόσο μεγάλη αύξηση στις επισφάλειες (+37%) και διατηρούσαν τους περυσινούς ρυθμούς μη εξυπηρετούμενων δανείων τα μεγέθη τους θα ήταν καλύτερα κατά 900 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα 15%, το οποίο σαν μέγεθος είναι «πολύ» για μία και μόνο περίοδο. Η πτώση στη λειτουργική κερδοφορία έχει επιταχυνθεί και σε σχέση με το α' τρίμηνο (-9%) αλλά και η μεταξύ πρώτου και δεύτερου τριμήνου διαφορά (Q2 vs Q1) δείχνει ότι η παραγωγή λειτουργικού αποτελέσματος έχει μειωθεί κατά 19%.

Με σταθερό σχεδόν τον τζίρο, η μείωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων αφήνει, σύμφωνα με τους αναλυτές της ΑΧΕΠΕΥ, πολύ εκτεθειμένες τις επιχειρήσεις στις διακυμάνσεις της οικονομίας μειώνοντας αισθητά τις δυνατότητες που έχουν να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις ή να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Κλαδικά ή εταιρικά λειτουργικά περιθώρια κάτω από 5% έχουν κίνδυνο ειδικά αν αναφέρονται σε εμπόριο (χονδρικό, λιανικό) ή υπηρεσίες.


Πρωταγωνιστές

Σε επιμέρους εταιρίες ξεχωρίζουμε ως ανθεκτικότερες και με αυξημένα κέρδη τις Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, Coca-Cola, ΔΕΗ, Τιτάν, ΟΛΠ, Τράπεζα Κύπρου και Καρέλιας. Οι εταιρίες αυτές διατήρησαν τη διάκριση που είχαν στο α' τρίμηνο και φαίνεται ότι θα κλείσουν τη χρήση αισθητά διαφοροποιημένες από το σύνολο της υπόλοιπης αγοράς

Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες καλά μεγέθη εμφάνισαν οι Μαθιός, Mermeren, Καράτζης, Inform Lycos, Καραμολέγκος, Eurodrip, Κυλινδρόμυλοι Λούλη, Entersoft, Κυριακίδης, Πλαστικά Θράκης και MLS Πληροφορική.

Στα κυριότερα turn around stories από τις 18 περιπτώσεις που γύρισαν θετικές επισημαίνουμε τις ΒIOXAΛKO, ΕΛΒΑΛ, Ξυλεμπορία (Interwood), Ελαστρον Cyclon, Rilken, Βογιατζόγλου, Ευρωπαϊκή Πίστη και Nexans.

Στον αντίποδα βρέθηκαν πολλές εταιρίες που εμφάνισαν έντονα αρνητικό αποτέλεσμα με κυριότερες τις Εμπορική Τράπεζα, MIG, Nutriart, Intracom, ΑTTIKAT, Πετζετάκις, Εδραση, Δεσμός, όλος ο κλάδος μεταφορών, όλος ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, σχεδόν όλος ο κλάδος των εκδόσεων και των ΜΜΕ, σχεδόν όλος ο κλάδος του Real Estate, που για τα δεδομένα της χρήσης είναι μάλλον απίθανο να επιτύχουν κάποια θεαματική ανατροπή εντός του τρέχοντος οικονομικού.Πηγή: www.express.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης