Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 1041,5 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

7 Φεβρουάριου 2023 Σχόλια
Στις 1041,5 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Aυτονομήθηκε ανοδικά σε σχέση με τις ξένες αγορές η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζοντας το σερί που έχει αρχίσει από τον Ιανουάριο και έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.040 μονάδες. Το χαρακτηριστικό της ημέρας είναι ότι κινητοποιήθηκαν στην άνοδο και άλλες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ που είχαν 'σιγάσει' κατά το προηγούμενο ράλι.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, από την αρχή της συνεδρίασης, η εικόνα ήταν ανοδική και μετά τα μισά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης υπερέβη τις 1.040 μονάδες με άνοδο στις περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η ενεργοποίηση της ανόδου και σε μετοχές όπως ο ΟΤΕ με πολύ υψηλό όγκο συναλλαγών, ο ΟΠΑΠ και το limit up της MIG λόγω της Δημόσιας Πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς, διατήρησαν τον Γενικό Δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας και τις συναλλαγές πάνω από τα 110 εκατ. Ευρώ. Η μετοχή του ΟΤΕ πραγματοποίησε συναλλαγές ύψους 22 εκατ. Ευρώ με αρκετά 'πακέτα'. Μία πολύ δυνατή συνεδρίαση που 'ξεμπούκωσε' την μετοχή.

Αντίθετα η μετοχή της Coca Cola HBC συνέχισε την πτώση, επηρεασμένη -όπως μάθαμε από εγχώριους χρηματιστές- κυρίως από την υποχώρηση της ισοτιμίας στερλίνας / ευρώ (κτυπάει τις πωλήσεις και τη μετοχή στη Βρετανία).

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 1041,51 μονάδες με άνοδο 0,82%. Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 124,5 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 77 έκλεισαν ανοδικά και οι 42 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,81%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,22%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (7,03%), τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (4,69%), η Υγεία (2,49%), οι Τηλεπικοινωνίες (1,85%) και οι βιομηχανικές (1,54%). Πτωτικά κινήθηκαν τα τρόφιμα-ποτά (-0,59%), τις πρώτες ύλες (-0,39%) και τον τραπεζικό κλάδο (-0,19%) από την πτώση Eurobank και Alpha Bank.

Μετά την σημερινή ανοδική κίνηση ο Γενικός Δείκτης απέχει ελάχιστα από τις 1090 μονάδες όπου διαμορφώνεται η αντίσταση. Ωστόσο, οι εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν ότι η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι αρκετά δύσκολη, παρά την σημερινή εκτίναξη των συναλλαγών.

Διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, οι χρηματιστηριακές αγορές διορθώνουν εν αναμονή των δηλώσεων Πάουελ (FED) σήμερα και των κινήσεων της ΕΚΤ. Επί της ουσίας όλοι γνωρίζουν ότι οι δηλώσεις θα είναι στο ίδιο μοτίβο, της υποστήριξης της σκληρής γραμμής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ωστόσο περιμένουν (ειδικά στις ΗΠΑ) να ακούσουν και περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ανάπτυξη. Αξίζει να παρατηρήσει κανείς, τις καμπύλες αποδόσεων των ομολόγων προκειμένου να διαπιστώσει ότι πιθανότατα οι ΗΠΑ δεν θα μπουν σε έντονη ύφεση αλλά σε ήπια υποχώρηση ανάπτυξης.

Στην Ευρώπη είχαμε πλαγιοκαθοδική κίνηση στους περισσότερους δείκτες για λόγους αποκόμισης κερδών και αναμένοντας και πάλι 'σκληρή κίνηση' στα επιτόκια από την FED.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης