Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τα «φρουτάκια» επιστρέφουν

27 Αύγουστος 2010
  • Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο
Μόνον από τη χορήγηση των αδειών υπολογίζεται ότι θα μπουν εφάπαξ στα ταμεία του Δημοσίου περί τα 500 εκατ. ευρώ. Με το νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής των παιχνιδιών καθώς και οι διαδικασίες αδειοδότησης. Επισημαίνεται ότι από το 2002 στη χώρα μας ισχύει καθολική απαγόρευση τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών, εκτός από τη λειτουργία τους σε αυστηρά περιορισμένους χώρους όπως τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και τα καζίνα. Συνέπεια αυτής της καθολικής απαγόρευσης ήταν η καταδίκη της Ελλάδας με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και η επιβολή προστίμου 32.000 ευρώ ανά ημέρα ή 11,5 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από το οικονομικό κόστος για τον έλληνα φορολογούμενο, η παντελής απουσία ρυθμιστικού πλαισίου έχει οδηγήσει προοδευτικά στο de facto παράνομο άνοιγμα της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιχνιδιών, που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Παράλληλα η εξάπλωση του Διαδικτύου έχει διαμορφώσει μια νέα αγορά ηλεκτρονικού στοιχήματος, η οποία όμως λειτουργεί χωρίς κανενός είδους ρύθμιση και εποπτεία.

Ο παράνομος τζόγος
Αποτέλεσμα της απουσίας του θεσμικού πλαισίου για τα τυχερά και τεχνικά ψυχαγωγικά παιχνίδια παντός είδους είναι η δημιουργία μιας τεράστιας παράνομης αγοράς. Χαρακτηριστικά, εκτιμάται ότι στη χώρα μας λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού, έως και 20.000

ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους (ΑWΡs) και έως και 150.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια (τύπου «φρουτάκια»). Συνολικά ο παράνομος τζίρος όλων αυτών των τυχερών παιχνιδιών εκτιμάται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ των άλλων, ότι οι άδειες θα είναι τρεις κατά πάσα πιθανότητα και θα δοθούν είτε με την προκήρυξη πλειοδοτικού διεθνούς διαγωνισμού είτε στον ΟΠΑΠ, ο οποίος στη συνέχεια θα τις δώσει πάλι με διαγωνισμό σε ισάριθμους παρόχους. Είναι βέβαιο ότι για την απόκτηση των περιζήτητων αδειών θα δοθεί σκληρή μάχη από πολυεθνικούς ομίλους εξειδικευμένους στα τυχερά παιχνίδια, τον ΟΠΑΠ, την Ιntralot αλλά και από άλλα επιχειρηματικά σχήματα.

Μέσω Ιντερνετ
Για τη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών μέσω του Διαδικτύου το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι οι άδειες θα είναι απεριόριστες και όλοι οι διαδικτυακοί τόποι θα είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα προκειμένου να ελέγχονται οι δραστηριότητές τους Για τα τυχερά παιχνίδια περιορισμένου κέρδους θα τεθεί πλαφόν στο ποσό που θα παίζεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 300 ευρώ ανά μήνα), ενώ τα τερματικά που θα επιτρέπονται δεν θα υπερβαίνουν τα 3,2 ανά 1.000 κατοίκους. Τα μηχανάκια τυχερών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους θα μπορούν να εγκαθίστανται ακόμη και σε πλοία εσωτερικού, αλλά οπωσδήποτε μακριά από σχολικά κτίρια.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ONLINE


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης