Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 967,76 με υποχώρηση 2,2% ο Γενικός Δείκτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση

19 Ιανουάριου 2023 Σχόλια
Στις 967,76 με υποχώρηση 2,2% ο Γενικός Δείκτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση
  • Οι φόβοι για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη ήταν βαρίδια για τα διεθνή χρηματιστήρια.

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Υπεραντίδραση στην άνοδο, υπεραντίδραση και στην πτώση για το ελληνικό χρηματιστήριο που είδε σήμερα την χειρότερη συνεδρίαση του 2023. Ο Γενικός Δείκτης μέσα σε λίγες ώρες έχασε όλη την άνοδο της εβδομάδας και προσγειώθηκε στις 967,76 μονάδες με υποχώρηση 2,2%. Η πτώση ήταν αναμενόμενη όχι όμως και η έλλειψη αντίστασης από τους εγχώριους και ξένους επενδυτές. Η ζήτηση στα δεικτοβαρή blue chips ήταν ανύπαρκτη και έτσι οι μετοχές υποχωρούσαν με μεγάλη ευκολία. Αυξημένοι ήταν και οι όγκοι συναλλαγών γεγονός που δείχνει ότι καταγράφηκαν αυξημένες ρευστοποιήσεις σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν μετοχές που είχαν υπεραποδώσει κατά την προηγούμενη ανοδική περίοδο. Πιέστηκαν κυρίως μετοχές που είχαν μεγάλη παρουσία ξένων κεφαλαίων. Στο τέλος της συνεδρίασης έγιναν προσπάθειες επιστροφής προς τις 970 μονάδες κυρίως μέσω στοχευμένων αγορών αλλά δεν καρποφόρησαν. Τελικά το τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 967,76 μονάδες με υποχώρηση 2,2%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 105,85 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 16 έκλεισαν ανοδικά και οι 94 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε υποχώρηση 2,15% και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε υποχώρηση 1,35%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Πετρελαίου-Αερίου (-4,95%), Κατασκευές-Υλικά (-2,92%),  Προσωπικά-Οικιακά προϊόντα (-2,89%), Εμπόριο (-2,43%), Τράπεζες (-2,42%). Διασώθηκαν από την μεγάλη πτώση οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (-0,59%), Βιομηχανικών (-0,74%).  Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Alpha Bank, Tράπεζα Πειραιώς, ΕΤΕ, Eurobank και Motor Oil.

Πιο σημαντική για την παγκόσμια χρηματιστηριακή κοινότητα θα είναι η αυριανή συνεδρίαση (τελευταία της εβδομάδας) η οποία θα καθορίσει και το υπόλοιπο του Ιανουαρίου.

Οι λόγοι της πτώσης

Η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο ήρθε ως αποτέλεσμα της διεθνούς υποχώρησης των χρηματιστηριακών αγορών λόγω φόβων για την ανάπτυξη στην αμερικανική οικονομία. Το σύνθημα πωλήσεων δόθηκε χθες βράδυ στη Wall Street με απώλειες πάνω από 1% στους 3 μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες και την σκυτάλη των ρευστοποιήσεων πήραν σήμερα οι ευρωπαικές αγορές, με υποχωρήσεις των μεγαλύτερων δεικτών. Πτωτικά ξεκίνησαν και σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες αλλά με σαφώς μικρότερες πιέσεις από χθες. Ο Dow Jones υποχωρούσε κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης κατά 0,64%, ο S&P 500 κατά (-0,65%) και ο Nasdaq κατά (-0,75%). Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο γερμανικός DAX μειώνονταν κατά (-1,35%), ο γαλλικός CAC (-1,62%), o ιταλικός MIB (-1,28%) και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά (-1,55%).Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης