Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κόλπα και φοροδιαφυγή εκατομμυρίων με επιχειρηματικές αμοιβές.

19 Αύγουστου 2010 Σχόλια
  • Παραδείγματα φοροφυγάδων που έπαιρναν δεκάδες χιλιάδες ευρώ και δήλωναν ψίχουλα.
Κόλπα και φοροδιαφυγή εκατομμυρίων με επιχειρηματικές αμοιβές.

Παραδείγματα φοροφυγάδων που έπαιρναν δεκάδες χιλιάδες ευρώ και δήλωναν ψίχουλα.

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή διαπίστωσε, από διασταυρώσεις που πραγματοποίησε, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τα αποτελέσματα διασταυρώσεων μεγαλοοφειλών: "Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσε στοχευμένη διασταύρωση περιουσιολογίου για φορολογούμενους για τους οποίους υπάρχουν μεγάλου ύψους βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Από τη διασταύρωση προέκυψαν 90 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 35,9 εκ. ευρώ, με οφειλή άνω των 200.000 ευρώ ο καθένας, και ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 176,5 εκ. ευρώ.

Οι οφειλέτες αυτοί διαθέτουν 917 ακίνητα σε όλη την επικράτεια και, με σχέση οφειλής/αξία ακίνητης περιουσίας: 1/1,5 τουλάχιστον.

Το Υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει επιστολές στους οφειλέτες, για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2010. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, θα κινηθεί κατά προτεραιότητα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών, συμπεριλαμβανομένου και πλειστηριασμού. Ταυτόχρονα, όσοι δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση εξόφλησης καλούνται στις ΔΟΥ για προσωρινό έλεγχο".

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή

Οι διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψαν εκτεταμένη φοροδιαφυγή στους κόλπους των φυσικών προσώπων που λαμβάνουν επιχειρηματική αμοιβή ως ομόρρυθμα μέλη ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιριών και κοινωνίας κληρονομικού δικαίου, στις οποίες μεταξύ των κοινωνών περιλαμβάνονται και ανήλικα μέλη.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγο μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με το Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλη , δείχνουν ότι πλήθος φορολογουμένων αν και έλαβαν επιχειρηματική αμοιβή από την εταιρία στην οποία συμμετείχαν, δεν δήλωσαν ή δήλωσαν μικρότερη αμοιβής στη φορολογική τους δήλωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν είχαν καν υποβάλλει φορολογική δήλωση.

Σε άλλες περιπτώσεις, δηλώθηκε μικρότερη επιχειρηματική αμοιβή, αν και είχε εξαντληθεί η φορολογική υποχρέωση.

Όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει παράβαση, αφού η επιχειρηματική αμοιβή πρέπει να δηλωθεί στο σύνολό της καθώς συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος 2010 (υπολογισμός έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων 2010, κάλυψη τεκμηρίων, κ.τ.λ.).

Οι φορολογούμενοι που εντοπίστηκαν από τη διασταύρωση με παρατυπίες, θα κληθούν άμεσα από την εφορία για εξηγήσεις και για τον καταλογισμό των πρόσθετων φόρων και προστίμων.

Από τα ευρήματα των διασταυρώσεων, χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω περιπτώσεις.

1.Φορολογούμενος έλαβε από την εταιρία στην οποία συμμετείχε, για τη διαχειριστική περίοδο της εταιρίας από 1.1.2009 ως 31.12.2009, επιχειρηματική αμοιβή ύψους 107.079,82 ευρώ και στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2010 δήλωσε ποσό 10.779,82 ευρώ.

Ο ίδιος φορολογούμενος έλαβε από την εταιρία στην οποία συμμετείχε ποσό 85.663,86 ευρώ και για το οποίο έχει εξαντληθεί η φορολογική υποχρέωση. Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δήλωσε ποσό 8.623,86 ευρώ.

2. Φορολογούμενος έλαβε από την εταιρία στην οποία συμμετείχε, για τη διαχειριστική περίοδο της εταιρίας από 1.1.2009 ως 31.12.2009, επιχειρηματική αμοιβή ύψους 107.079,82 ευρώ και στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2010 δήλωσε ποσό 10.779,82 ευρώ ομοίως.

Ο ίδιος φορολογούμενος έλαβε από την εταιρία στην οποία συμμετείχε ποσό 85.663,86 ευρώ και για το οποίο έχει εξαντληθεί η φορολογική υποχρέωση. Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δήλωσε ποσό 25.923,14 ευρώ.

3. Φορολογούμενος έλαβε από την εταιρία στην οποία συμμετείχε, για τη διαχειριστική περίοδο της εταιρίας από 1.1.2009 ως 31.12.2009, επιχειρηματική αμοιβή ύψους 60.726,29 ευρώ και στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2010 δήλωσε ποσό 6.076,29 ευρώ.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης