250 ράμπο κατά φοροφυγάδων.

Οικονομικές Ειδήσεις

18 Αύγουστος 2010
Πέντε ομάδες 250 σούπερ ράμπο του ΣΔΟΕ ρίχνονται στη δουλειά από Σεπτέμβριο, με στόχο να βεβαιώσουν φόρους και πρόστιμα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα ελέγχου σε όσους είχαν κάνει τη φοροδιαφυγή συνήθεια. Taxheaven.gr

Πέντε ομάδες 250 σούπερ ράμπο του ΣΔΟΕ ρίχνονται στη δουλειά από Σεπτέμβριο, με στόχο να βεβαιώσουν φόρους και πρόστιμα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα ελέγχου σε όσους είχαν κάνει τη φοροδιαφυγή συνήθεια.

Το σχέδιο της φθινοπωρινής εξόρμησης του ΣΔΟΕ καταστρώθηκε σε χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον γενικό γραμματέα του Σώματος Γ. Καπελέρη, όπου άναψε και το πράσινο φως για σαρωτικές μετατάξεις υπαλλήλων από τις Εφορίες στο ΣΔΟΕ και αντίστροφα.

Στο στόχαστρο των πέντε νέων ομάδων δράσης που θα έχουν έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά θα εφορμούν σε όλη τη χώρα, θα βρεθούν ξεχωριστά φορολογούμενοι με μεγάλα εισοδήματα και φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία καθώς, όπως λέει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «θέλουμε οι έλεγχοι να χτυπάνε στην καρδιά του προβλήματος κάθε εστίας φοροδιαφυγής και όχι γενικά και αόριστα». Στόχο των επόμενων τριών ομάδων θα αποτελέσουν μεγάλοι και μικρότεροι οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 32 δισ. ευρώ, επώνυμη φοροδιαφυγή και έλεγχοι πόθεν έσχες για πισίνες, σκάφη αναψυχής και πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ μια ακόμα ειδική ομάδα 50 ελεγκτών θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο τους ελέγχους για απόδοση ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Για τον εντοπισμό των ελεγκτικών στόχων θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατή πηγή άντλησης δεδομένων. Δικηγορικά και συμβολαιογραφικά γραφεία, μεσίτες, τράπεζες και φορολογικές αρχές άλλων χωρών μπαίνουν δυναμικά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής καθώς, κατά περίπτωση, τόσο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για διασταυρώσεις όσο και οι νέοι σούπερ ράμπο για άντληση πρόσθετων πληροφοριών θα μπορούν να εξασφαλίζουν πρόσβαση στα αρχεία τους. Τη μέθοδο αυτή, άλλωστε, έχει ήδη αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών αντλώντας, για παράδειγμα, λίστες πελατών από κατασκευαστικές εταιρείες δεξαμενών κολύμβησης για να εντοπίσει όσους έχουν πισίνες αλλά δεν τις δηλώνουν για να αποφύγουν το σχετικό τεκμήριο.


«Φτωχοί» με μεγάλη περιουσία
Οι διασταυρώσεις στοιχείων θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος και για τον εντοπισμό και τη δέουσα φορολόγηση υψηλών εισοδημάτων και φορολογουμένων με ακίνητα... αξιώσεων, τα οποία όμως μένουν στη σκιά της Εφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει εντοπίσει 150 μεγαλοδικηγόρους με ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 3 εκατ. ευρώ ο καθένας που, όμως, δηλώνουν στην Εφορία μέσο ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί, όπως και διάσημοι τραγουδιστές που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα στην Εφορία, θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή των στόχων των νέων ελεγκτών.
Για την είσπραξη των οφειλόμενων στο Δημόσιο, οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα επιστρατεύουν κάθε δυνατό μέσο. Επί τόπου πρόστιμα και λουκέτα σε επιχειρήσεις, κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων, ακόμα και ποινές φυλάκισης βρίσκονται πλέον στο οπλοστάσιο του υπουργείου Οικονομικών μετά και τις αλλαγές που επήλθαν με τον τελευταίο φορολογικό νόμο.


Μετατάξεις υπαλλήλων
Στη μάχη των εσόδων ρίχνονται και οι μετατάξεις υπαλλήλων σε συνδυασμό με τη στελέχωση των Εφοριών με διευθυντές και υποδιευθυντές που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται η μετάταξη 400 υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στις Εφορίες, τόσο για λόγους προσόντων και απόδοσης όσο και για λόγους μακράς παραμονής στην Υπηρεσία που δημιουργεί το υπόβαθρο για «γνωριμίες» με τους ελεγχόμενους. Οι κενές θέσεις θα καλυφθούν με μετατάξεις 500 υπαλλήλων από τις εφορίες.
Οι αλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, όταν θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Με το νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει το τέλος των Εφοριών όπως τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, που θα φτάνει μέχρι και το λουκέτο σε ορισμένες περιοχές όπου οι ΔΟΥ θα αντικατασταθούν από τα Τοπικά Οικονομικά Κέντρα, τα οποία μελετάται να λειτουργήσουν στο μοντέλο των ΚΕΠ.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ online