Θα εκτιναχθεί στο 14% η ανεργία το 2010

Οικονομικές Ειδήσεις

12 Αύγουστος 2010
Αύξηση του επίσημου δείκτη της ανεργίας τουλάχιστον στο 14% έως το τέλος του 2010 (από 11% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο) προβλέπουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και, για τον λόγο αυτό, σχεδιάζονται νέα προγράμματα απασχόλησης που θα λειτουργήσουν ως «αντίβαρα».«Είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι για την πορεία της ανεργίας από το φθινόπωρο και μετά...το φαινόμενο είναι μεγάλο και τραχύ και έχει και... μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος παρουσιάζοντας το σχέδιο για τη λειτουργία -και στην Ελλάδα- επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας που θα δραστηριοποιούνται στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών. Taxheaven.gr

Θα εκτιναχθεί στο 14% η ανεργία το 2010

Αύξηση του επίσημου δείκτη της ανεργίας τουλάχιστον στο 14% έως το τέλος του 2010 (από 11% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο) προβλέπουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και, για τον λόγο αυτό, σχεδιάζονται νέα προγράμματα απασχόλησης που θα λειτουργήσουν ως «αντίβαρα».«Είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι για την πορεία της ανεργίας από το φθινόπωρο και μετά...το φαινόμενο είναι μεγάλο και τραχύ και έχει και... μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος παρουσιάζοντας το σχέδιο για τη λειτουργία -και στην Ελλάδα- επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας που θα δραστηριοποιούνται στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών.

«Τα προγράμματα παίζουν ρόλο, δημιουργούν αντίβαρα, όμως, για να υπάρξει κάμψη του φαινομένου πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και εμείς έχουμε ύφεση» υπογράμμισε ο Α. Λοβέρδος υπογραμμίζοντας τη θετική συμβολή που είχαν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ στον κλάδο του τουρισμού όπως και την εποχιακή κάμψη της ανεργίας, όπως αυτή καταγράφηκε στη διάρκεια των πρώτων θερινών μηνών. Πέρα από τις κοινωνικές επιπτώσεις, η ανεργία «κοστίζει» και στα Ταμεία καθώς για κάθε 100.000 άνεργους «χάνονται» εισφορές ύψους 800 εκατ. ευρώ ετησίως, συμπλήρωσε ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης.


Κοινωνική οικονομία
Το σχέδιο για τη δημιουργία επιχειρήσεων στην κοινωνική οικονομία θα χρηματοδοτηθεί, όπως ανακοίνωσε ο γ. γ. Κοινοτικών Πόρων κ. Τσέκος, με 210 εκατ. ευρώ έως το 2013. Το σχετικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο θα προβλέπει μεταξύ των άλλων:

Την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας που θα «καλύπτει» κοινωνικές ανάγκες (π.χ. υπηρεσίες προνοιακού χαρακτήρα, συντήρηση δημοσίων κτηρίων κ.α.). Θα διασφαλιστεί ώστε να μην υποκατασταθούν αντίστοιχες υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι και τα άλλα υπουργεία (π.χ. βοήθεια στο σπίτι).

Κίνητρα για τη σύσταση των εταιρειών (που δεν θα είναι κερδοσκοπικές) όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, απαλλαγή, ή μείωση ΦΠΑ, απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών (με κάλυψη από τον ΟΑΕΔ).

Ασφαλιστικές δικλίδες για να μην ελέγχονται από «τρίτους» (θα επιτρέπεται, ωστόσο, η δυνατότητα συμμετοχής στο εταιρικό σχήμα νομικών προσώπων και οι χορηγίες) και να πιστοποιούνται για τις υπηρεσίες τους.

Αμοιβή των εταίρων για την παρεχόμενη εργασία με όριο έως το τριπλάσιο της κατώτατης αμοιβής της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.


«Είμαστε ανήσυχοι για την περίοδο μετά το φθινόπωρο»


700 χιλιάδες άνεργοι αντιστοιχούν στο 14% που είναι η αρχική επίσημη πρόβλεψη για το ποσοστό ανεργίας έως το τέλος του 2010.


900 χιλιάδες έως 1 εκατ. άνεργους (ανεργία 18% - 20%) προβλέπει ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ Γ. Ρωμανιάς για το ίδιο διάστημα.

Πηγή: www.imerisia.gr