Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στη μάχη των εσόδων ρίχνει όλα τα όπλα η κυβέρνηση.

9 Αύγουστου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Οσο κι αν με μία θαυμαστή ταύτιση απόψεων τρόικα και κυβέρνηση επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την υστέρηση που παρουσιάζουν τα έσοδα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ο κίνδυνος για μία σημαντική απόκλιση από τον ετήσιο στόχο παραμένει σοβαρός και θα καθοδηγήσει πολλές από τις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου κατά το δεύτερο εξάμηνο.
Στη μάχη των εσόδων ρίχνει όλα τα όπλα η κυβέρνηση.

Οσο κι αν με μία θαυμαστή ταύτιση απόψεων τρόικα και κυβέρνηση επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την υστέρηση που παρουσιάζουν τα έσοδα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ο κίνδυνος για μία σημαντική απόκλιση από τον ετήσιο στόχο παραμένει σοβαρός και θα καθοδηγήσει πολλές από τις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Μπορεί πράγματι το μαξιλάρι ασφαλείας των 4 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε από την υψηλότερη των προβλέψεων περικοπή των δαπανών, να καλύπτει την όποια απόκλιση των εσόδων, πλην όμως η δημιουργία μίας μεγάλης τρύπας στις εισπράξεις αφενός θα σήμαινε την εν τω γενέσθαι αποτυχία της προσπάθειας αναδιάρθρωσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού, αφετέρου θα δημιουργούσε τη χειρότερη βάση εκκίνησης για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.

Ακριβώς για τους λόγους αυτούς στην πραγματικότητα το οικονομικό επιτελείο κατ' ουδένα τρόπο επιθυμεί τη χρησιμοποίηση αυτού του αποθέματος για να καλύψει μία ενδεχόμενη σημαντική τρύπα στα έσοδα. Αντιθέτως, θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου τα έσοδα να μην αποκλίνουν από τον στόχο, με ενέργειες που θα λάβουν χώρα αμέσως μετά την οριστικοποίηση των θετικών επιδράσεων από την εφαρμογή των ήδη ληφθέντων μέτρων.

Η επίσημη απόκλιση των εσόδων σύμφωνα με στοιχεία που παρέδωσε στην τρόικα και ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ενώ ο στόχος για το πρώτο εξάμηνο ήταν οριοθετημένος στα 24,15 δισ. ευρώ, οι εισπράξεις δεν ξεπέρασαν τα 23,79 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχο 55,12 δισ. ευρώ. Υπό τα σημερινά δεδομένα και με μία μικρή αναγωγή των θετικών επιδράσεων από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες, η προβολή της απόκλισης αυτής σε ετήσια βάση εκτινάσσεται στα 600 με 700 εκατ. ευρώ.

Δεν λείπουν ωστόσο και προβλέψεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες ανεβάζουν την απόκλιση ακόμη και στο 1,5 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που δεν αναστραφεί η σημερινή τάση. Προκειμένου, πάντως, να επιτευχθεί ο στόχος, τους επόμενους μήνες τα έσοδα θα πρέπει να αυξάνονται με ρυθμό 19,3% σε σχέση με πέρυσι. Θα πρέπει έτσι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους να εισπραχθεί ένα ποσό της τάξης των 31,3 δισ. ευρώ, που σημαίνει περισσότερα έσοδα 7,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα κρίσιμοι μήνες για την επίτευξη του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων θεωρούνται ο Ιούλιος και ο Δεκέμβριος. Με βάση τα ιστορικά στοιχεία των προηγούμενων προϋπολογισμών τους μήνες αυτούς εισπράττονται τα περισσότερα έσοδα. Μεμονωμένα τον Ιούλιο το οικονομικό επιτελείο έχει προϋπολογίσει να εισπράξει 6,2 δισ. ευρώ και τον Δεκέμβριο 6,15 δισ. ευρώ. Την ερχόμενη Τρίτη που θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του Ιούλιου το οικονομικό επιτελείο θα μπορεί να ξέρει σε σημαντικό βαθμό την ακριβή υστέρηση στον τομέα των εσόδων.

Το κλιμάκιο των ξένων εμπειρογνωμόνων, από την πλευρά του, αποδεχόμενο πλήρως τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζει ότι η επίτευξη του στόχου των εσόδων εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στις δυνατότητές της, αλλά θα χρειασθεί εντατικότερη προσπάθεια. Ενδεικτική και από τα αριστερά δοσμένη υπήρξε συγκεκριμένα η θέση του εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν, ο οποίος κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της τρόικας υποστήριξε ανοιχτά ότι το φορτίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα πρέπει από εδώ και στο εξής να κατανεμηθεί με δικαιότερο τρόπο.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί συνέβαλαν μέχρι σήμερα όσο μπορούσαν, τώρα η κυβέρνηση πρέπει να στρέψει τις προσπάθειές της προς την πάταξη της φοροδιαφυγής των υψηλών εισοδημάτων και περιουσιών.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν δείχνει να διαφωνεί καθόλου με την προτροπή αυτήν, καθώς οι διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ και οι στοχευμένοι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ υπήρξαν η υπ' αριθμόν ένα αναμενόμενη θετική επίδραση στα έσοδα σε σχετική λίστα που ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Διασταυρώσεις και έλεγχοι που στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου έχουν αποδώσει υπερδιπλάσια αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι με το ύψος των προστίμων και των αποδόσεων φόρων να ανέρχεται ήδη σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης