Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πανεπιστημονική: Ανακοίνωση για την 84η ΣτΑ του ΟΕΕ

Πανεπιστημονική: Ανακοίνωση για την 84η ΣτΑ του ΟΕΕ

www.dpko.gr


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ 84η ΣτΑ ΤΟΥ ΟΕΕ


Στις 17/12/2022 πραγματοποιήθηκε η 84η ΣτΑ του ΟΕΕ. Το βασικό θέμα που συζήτησε ήταν ο Προϋπολογισμός λειτουργίας του ΟΕΕ, ωστόσο η πολιτική αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε ήταν αποκαλυπτική.

Οι δυνάμεις της ΝΔ, η ΔΗΚΙΟ, προσπάθησαν για ακόμα μια φορά να υπερασπιστούν τα κυβερνητικά αφηγήματα περί επιτυχημένης οικονομικής πορείας της χώρας και πετυχημένης κυβερνητικής διαχείρισης σε δύσκολες συνθήκες, με επίκεντρο πάντα τη διάθεση των κονδυλίων από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ. Πραγματικά τα αφηγήματα τους συνιστούν εμπαιγμό για τους δεκάδες χιλιάδες μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους.

Η ΔΗΚΙΟ, συνεπικουρούμενη από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΔΣΟ και ΠΟΕ- προσπάθησαν για ακόμα μια αφορά να παρουσιάσουν τα διάφορα προγράμματα κατάρτισης των άνω των 16 εκατομμυρίων ευρώ για το 2023, τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και της φθηνής εργασίας χωρίς δικαιώματα προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ως διέξοδο για τα προβλήματα. Η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, τα κουπόνια και τα επιδόματα-καπαμά παρουσιάστηκαν σαν απάντηση στην ακρίβεια, στη φοροληστεία, στη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, στην ενεργειακή φτώχεια.

Στη ΣτΑ ξαναζήσαμε μετά από χρόνια το γνώριμο παιχνιδάκι, της όψιμης κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΔΣΟ και ΠΟΕ–και ταυτόχρονα τον ανταγωνισμό για ακόμα μια φορά μεταξύ τους για το ποιος εκφράζει πιο αυθεντικά τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Εκλογές ενόψει γαρ…

Όμως πίσω από την όψιμη αντικυβερνητική ρητορική σε δευτερεύοντα ζητήματα, η κοινή στρατηγική σύμπλευση ΠΟΕ (ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ) και ΠΔΣΟ (ΠΑΣΟΚ) με την κυβερνητική ΔΗΚΙΟ αποκαλύπτεται στη στάση τους απέναντι στο προϋπολογισμό του ΟΕΕ. H ΠΔΣΟ, μαζί με ΔΗΚΙΟ και ΠΟΦΕΕ, υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό εφαρμογής των αντεργατικών κυβερνητικών σχεδιασμών μέσα από το ΟΕΕ, ενώ η ΠΟΕ ψήφισε «λευκό», αναζητώντας συναινέσεις με ΔΗΚΙΟ - ΠΔΣΟ και μια πιο…«δίκαιη» ανακατανομή στη μοιρασιά των κονδυλίων από τα προγράμματα.

Από κοντά και η ΑΚΙΟΕ, που ψήφισε «λευκό», διαφωνώντας σε επιμέρους ζητήματα. Γιατί όλοι τους υιοθετούν τις στρατηγικές κατευθύνσεις που υπηρετούν το κεφάλαιο, τις δεσμεύσεις του αντιλαϊκού υπερμνημονίου που λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί το πραγματικό επίδικο στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις είναι το ποιος θα γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη», ποιος και πώς θα κάνει τη μοιρασιά των κονδυλίων. Όλοι μαζί «πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες» για να συγκαλύψουν την πλήρη στοίχιση με τους σχεδιασμούς που υπηρετούν τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι με το ψηφοδέλτιο της «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ», καταψήφισαν τον προϋπολογισμό του ΟΕΕ. Με τις παρεμβάσεις και τα ψηφίσματα αποκάλυψαν για ακόμα μια φορά τη στοίχιση του ΟΕΕ με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, τον ενεργό ρόλο του στην υλοποίηση αντιλαϊκών σχεδιασμών, των προγραμμάτων εκμετάλλευσης των ανέργων, συνεργασιών με οικονομικές σχολές, που οδηγούν σε περαιτέρω χτύπημα βασικών δικαιωμάτων σπουδαστών-φοιτητών. Έφεραν στο επίκεντρο της συζήτησης τα ζητήματα που απασχολούν πραγματικά τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους, τους εργαζόμενους στη χώρα μας, τον ταξικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα του κρατικού προϋπολογισμού, την επίθεση στα δικαιώματά τους για να ενισχυθεί η κερδοφορία ων επιχειρηματικών ομίλων, στηρίζοντας τα μεγάλα συλλαλητήρια της 17 Δεκέμβρη. Ανέδειξαν την όψιμη αντιπαράθεση μεταξύ ΔΗΚΙΟ-ΠΟΕ-ΠΔΣΟ-ΠΟΦΕΕ-ΑΚΙΟΕ, την πραγματική τους σύμπλευση στους σχεδιασμούς που υπηρετούν το κεφάλαιο, είτε με επεκτατική πολιτική με ενισχυμένη κρατική παρέμβαση, είτε με περιοριστική. Ανέδειξαν ότι πλευρά αυτής της αντιλαϊκής κατεύθυνσης είναι και η υποβάθμιση της λειτουργίας της Κεντρικής Διοίκησης σε ρόλο διεκπαιρεωτικό, όπου για σημαντικά ζητήματα ενώ δημοσιεύονται θέσεις ή προτάσεις με κορυφαίο αυτό του κρατικού προϋπολογισμού, δεν συζητιούνται, δεν αποφασίζονται στην Κεντρική Διοίκηση. Για αυτή την αντιδραστική κατεύθυνση, η βασική ευθύνη έχουν οι δυνάμεις της ΔΗΚΙΟ/ΝΔ, ΠΔΣΟ/ΠΑΣΟΚ, ΠΟΦΕΕ και από κοντά οι άλλες δυνάμεις ΠΟΕ/ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ΑΚΙΟΕ που συναινούν.

Όλα αυτά αποτελούν σημαντική αφορμή για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους για να βγάλουν συμπεράσματα, να εγκαταλείψουν και να αποδυναμώσουν αυτές τις δυνάμεις που στέκονται εχθρικά απέναντί τους. Να επιλέξουν την οργανωμένη δράση και πάλη μέσα από τα συνδικάτα και τα σωματεία, συμπλέοντας με τις ταξικές και αγωνιστικές δυνάμεις που εκφράζονται μέσα από το ψηφοδέλτιο της «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ».Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης