Αποτελέσματα live αναζήτησης

Υποπτες καταθέσεις ερευνά το ΣΔΟΕ - Δέσμευσε 15 εκατ. ευρώ και 11 εκατ. δολάρια σε ελληνική τράπεζα

6 Αύγουστου 2010
  • Στα ίχνη κυκλώματος που διακινούσε τεράστια ποσά μέσω τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι είχαν ανοιχτεί σε ελληνικές τράπεζες - και ερευνάται αν πρόκειται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή τυχόν άλλη παράνομη δραστηριότητα όπως απάτη εις βάρος επενδυτών- βρίσκεται το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Υποπτες καταθέσεις ερευνά το ΣΔΟΕ - Δέσμευσε 15 εκατ. ευρώ και 11 εκατ. δολάρια σε ελληνική τράπεζα
   
Στα ίχνη κυκλώματος που διακινούσε τεράστια ποσά μέσω τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι είχαν ανοιχτεί σε ελληνικές τράπεζες - και ερευνάται αν πρόκειται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή τυχόν άλλη παράνομη δραστηριότητα όπως απάτη εις βάρος επενδυτών- βρίσκεται το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών έχουν μπει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, λογαριασμοί που διατηρεί από κοινού με τη σύζυγό του έλληνας πολίτης ο οποίος δηλώνει επαγγελματίας οικονομολόγος, εκπρόσωπος επενδυτικής εταιρείας που φέρεται να έχει έδρα στις ΗΠΑ. Ηδη σε έναν λογαριασμό έχουν δεσμευτεί από τις αρχές τα ποσά των 15 εκατ. ευρώ, των 11 εκατ. δολαρίων και των 190.000 κορονών Σουηδίας (περίπου 20.200 ευρώ) καθώς υπάρχουν υπόνοιες για «πιθανή τέλεση οικονομικού εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλου ποσού», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου.

Οι κινήσεις των λογαριασμών και η προσπάθεια να εντοπιστεί ο εν λόγω οικονομολόγος έχουν στοιχεία... χολιγουντιανού σεναρίου. Από τις μέχρι στιγμής έρευνες προκύπτει ότι ο οικονομολόγος δεχόταν σε κοινό λογαριασμό με τη σύζυγό του εμβάσματα μεγάλης αξίας, τα οποία - σύμφωνα με την ελληνική τράπεζα στην οποία έχει ανοιχτεί ο λογαριασμός με τα μεγάλα ποσά - προέρχονταν από πελάτες της εταιρείας που εκπροσωπούσε ο ίδιος. Επισήμως και σύμφωνα με την αναφορά της τράπεζας που συνεργάζεται για να διαλευκανθεί η υπόθεση, σκοπός των εμβασμάτων ήταν να τοποθετηθούν τα χρήματα σε επενδυτικά προϊόντα με υψηλές αποδόσεις. Ψεύτικες διευθύνσεις
Από την έρευνα των αρμοδίων αρχών προέκυψε ότι οι διευθύνσεις που είχε δηλώσει ως έδρα της εταιρείας ο οικονομολόγος ήταν ψεύτικες, ή ότι ο ίδιος- σύμφωνα πάντα με πηγές του ΣΔΟΕ- δεν βρισκόταν σε αυτές. Γι΄ αυτή την περίεργη υπόθεση ζητήθηκε η συνδρομή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε, φέρεται να ενημέρωσε τις ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν έχει χορηγήσει ποτέ άδεια παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην εν λόγω εταιρεία.

Επίσης οι ελληνικές εποπτικές αρχές ενημέρωσαν το ΣΔΟΕ ότι η εταιρεία που δηλώνει έδρα στις ΗΠΑ δεν περιλαμβάνεται ούτε στο μητρώο των εταιρειών που εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SΕC).

Από τις έρευνες που έχουν διενεργηθεί μέχρι τώρα από το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την ελληνική τράπεζα στην οποία έχει ανοιχτεί ο λογαριασμός (από τον οποίο έχουν δεσμευτεί τα ποσά), διαπιστώθηκε ότι αρχικά τα χρήματα εκταμιεύθηκαν ως μετρητά και κατόπιν πιστώθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του έλληνα υπευθύνου της εταιρείας.

Επίσης, το ΣΔΟΕ προέβη στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τόσο της ίδιας της επενδυτικής εταιρείας όσο και τριών φυσικών προσώπων που συνδέονται με αυτή και η έρευνα συνεχίζεται.

Από την ίδια έρευνα έχει διαπιστωθεί ακόμη ότι μικρότερα ποσά έχουν κατατεθεί σε λογαριασμούς και άλλων ελληνικών τραπεζών.

Πηγή Τα Νέα


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης