Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το «Χριστουγεννιάτικο πάρτι» των χρηματιστηρίων

21 Δεκέμβριου 2022 Σχόλια
Το «Χριστουγεννιάτικο πάρτι» των χρηματιστηρίων

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Τα εταιρικά αποτελέσματα και οι ελπίδες του 2023

Τα εταιρικά αποτελέσματα διεθνώς είναι αυτά που έδωσαν ώθηση στα χρηματιστήρια. Ταυτόχρονα αναζωπυρώνονται οι ελπίδες ότι η 'προσγείωση' των οικονομιών το 2023 θα είναι soft landing μειωμένης ανάπτυξης και όχι 'πρόσκρουση' σε ύφεση. Πάντως ανεξάρτητα προβλέψεων οι αγορές στο τέλος του 2022 θα κινούνται πότε ανοδικά και πότε πτωτικά προσπαθώντας να βρουν τα σημεία ισορροπίας ενόψει της νέας χρονιάς. Ήδη πολλές αγορές έχουν προεξοφλήσει και τα ενδεχόμενα ύφεσης οικονομιών και μείωσης κερδοφοριών εισηγμένων επιχειρήσεων.

Επιστροφή πάνω από τις 920 μονάδες με βοήθεια και από την έκθεση της ΤτΕ

Στην ελληνική οικονομία κυριάρχησε σήμερα η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που δηλώνει ξεκάθαρα ότι έχουμε ανάπτυξη 6,2% το 2022 (χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις) και προβλέπει ότι θα έχουμε ανάπτυξη 1,5% το 2023 αφήνοντας να εννοηθεί επίσης, ότι οι περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης θα κινηθούν χαμηλότερα. Ίσως η έκθεση αυτή να λειτούργησε ως 'καύσιμο' ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Το τέλος της συνεδρίασης, βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 923,86 μονάδες με άνοδο 0,91%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43 έκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 70 κινήθηκαν ανοδικά και οι 36 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) είχε άνοδο 0,85% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε άνοδο 1,59%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη είχαν οι κλάδοι των Εμπορίου (4,33%) λόγω Φουρλή και Jumbo, Βιομηχανικές (2,73%) με συνεισφορά στην άνοδο και από την Ιντρακομ, τα Διυλιστήρια (1,52%) λόγω Motor Oil και ΕΛΠΕ, τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (1,18%), τα Τρόφιμα-Ποτά (1,04%) και οι Τράπεζες (0,87%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-0,81%) και Ταξιδιών-Αναψυχής (-0,03%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Motor Oil, ο ΟΤΕ, η Eurobank, η ΕΤΕ, ο Μυτιληναίος.

Η πορεία των αγορών αυτή την περίοδο δεν έχει πυξίδα. Ουσιαστικά όλοι περιμένουν να τελειώσει η χρονιά και να επανατοποθετηθούν με τον Ιανουάριο του 2023. Όπως εύκολα ξεπέρασε τις 920 μονάδες ο Γενικός Δείκτης σήμερα, εξίσου εύκολα μπορεί να γυρίσει προς τις 910 μονάδες την επόμενη εβδομάδα.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης