Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αναφορά στη Βουλή για την επιστολή διαμαρτυρίας Λογιστών-Φοροτεχνικών: Εργάνη ΙΙ, η απογραφική διαδικασία και οι χειρισμοί του Υπουργείου Εργασίας

22 Δεκέμβριου 2022 Σχόλια
Αναφορά στη Βουλή για την επιστολή διαμαρτυρίας Λογιστών-Φοροτεχνικών: Εργάνη ΙΙ, η απογραφική διαδικασία και οι χειρισμοί του Υπουργείου ΕργασίαςΑριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 753
Ημερομ. Κατάθεσης: 21/12/2022

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: "Εργάνη ΙΙ, η απογραφική διαδικασία και οι χειρισμοί του Υπουργείου Εργασίας".

Η Κ.Ο. του ΜέΡΑ25, καταθέτει ως αναφορά την επιστολή διαμαρτυρίας επαγγελματικών Σωματείων Λογιστών-Φοροτεχνικών. Στην επιστολή τους αναφέρονται τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την απογραφική διαδικασία στο Εργάνη ΙΙ από τις επιχειρήσεις και τους λογιστές τους.

Καταγγέλλουν συγκεκριμένα ότι οι χειρισμοί, οι πιεστικές παρατάσεις/προθεσμίες και ο συνολικός σχεδιασμός ενημέρωσης, έγιναν ερήμην τους και χωρίς να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην παρατηρούνται λάθη στις υποβολές και υπερβολικός φόρτος στα ωράρια εργασίας τους, με τους συνεπακόλουθους κινδύνους.

Επισυνάπτεται το υπόμνημα.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

ΜέΡΑ25
Αθήνα, 13/12/2022

Οι καταθέτοντες Βουλευτές
Γιάννης Βαρουφάκης
Μαρία Απατζίδη
Κρίτων Αρσένης
Κλέων Γρηγοριάδης
Γιώργος Λογιάδης
Σοφία Σακοράφα


Αγρίνιο, 07/12/2022

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Από:
Σ.Λ.Φ.Ε.Ε. ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
Ε.Λ.Φ.Ε.Ε ΑΧΑΪΑΣ
Ε.ΦΕ.Ε. Ν ΔΡΑΜΑΣ
Ε.ΦΕ.Ε. ΑΡΤΑΣ - ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
Ε.Λ.Φ.Ε Ε. Ν. ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Ε.Φ.Ε.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ
Ε.Φ.Ε.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΕΙΟΥΧΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
Σ.Ε.Ε.Λ.ΦΟ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Προς:
Γραφείο Πρωθυπουργού
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Κοινοποίηση:
Ν.Δ. - Νέα Δημοκρατία
ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία
ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
Κ.Κ.Ε. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣH
ΜέΡΑ25
Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.)
Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ)
Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ)

ΘΕΜΑ: Εργάνη II, η απογραφική διαδικασία και οι χειρισμοί του Υπουργείου Εργασίας.

Η επιστολή αυτή αφορά τον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας και το πρώτο σκέλος αυτής, την απογραφική διαδικασία και την ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας που απασχολούν προσωπικά. Ο λόγος που είναι απαραίτητη η απογραφική διαδικασία είναι διότι το Εργάνη I (η εφαρμογή του Υπουργείου που μέχρι τώρα ενημερώναμε) δεν μπορεί να μεταφέρει τα δεδομένα που- ήδη έχει, στο Εργάνη ΙΙ, οπότε το υπουργείο αποφάσισε ότι αυτή την δουλειά θα την κάνουν οι επιχειρήσεις και κατ' επέκταση οι Λογιστές τους.

Στις 27/11/22 ημέρα Κυριακή (τρεις μέρες πριν λήξει η προθεσμία) με Δελτίο τύπου το Υπουργείο μας ενημερώνει ότι: «αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ενημέρωσης (με τη διοργάνωση ημερίδων ή/και σεμιναρίων), σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς της αγοράς εργασίας, για την καλύτερη και ευχερέστερη διαδικασία αποτύπωσης και απογραφής του ψηφιακού χρόνου εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της χώρας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ II».

Την τελευταία ημέρα του αρχικού χρόνου υποβολής 20/11/2022 - με τον λογιστικά κλάδο σε κατάσταση απελπισίας - ο Υπουργός κος Χατζηδάκης ανακοινώνει στις 19:30 την παράταση του χρόνου υποβολής κατά 20 ημέρες. Αλλά δεν αρκείται μόνο σε αυτά, λοιδορεί τον κλάδο παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία της πορείας των υποβολών, πιθανώς θέλοντας να μας πει ότι είμαστε της τελευταίας στιγμής διότι υπήρξε μια αλματώδη αύξηση των τελευταίων πέντε ημερών (με Σαββατοκύριακο εντός). Αφού παρουσιάζουμε λοιπόν δεδομένα ας δούμε:

α) τι έχει προηγηθεί:

- Για την διαδικασία αυτή με την Υ. Α. 49 758/26.05.2022 είχε καθοριστεί το διάστημα υποβολής σε δύο μήνες 01/10 - 20/11/22. Με δελτίο τύπου το Υπουργείο Εργασίας στις 23/9/22 μετέτρεψε το διάστημα σε ένα μήνα 01/30/11/22, αλήθεια πόσο νόμιμο είναι, αυτό;

- Για την ίδια διαδικασία αλλά για πολύ μικρότερο αριθμό επιχειρήσεων (περίπου 60) σε δύο μόνο κλάδους (τράπεζες και S/M) και 120.000 εργαζομένους περίπου, δόθηκε αντίστοιχα διάστημα 3 μηνών. Αναλογιστείτε πόσος χρόνος θα έπρεπε να έχει δοθεί για την απογραφή 400.000 επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και για περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζομένους;

- Από την αρχή ζητήθηκε το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για διευκρινίσεις επί ιδιαίτερων περιπτώσεων ώστε να ενημερωθούν επιχειρήσεις και λογιστές, δεν έγινε ποτέ τίποτα από αυτά. Με αποτέλεσμα, στο διάστημα αυτού του μήνα να έχουν σταλεί προς το Υπουργείο χιλιάδες ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων για να προχωρήσει η διαδικασία, να έχουν δαπανηθεί πολλές εργατοώρες παρακολουθώντας σεμινάρια που διοργάνωσαν οι σύλλογοι των λογιστών πανελλαδικά, προσπαθώντας να καλύψουν το κενό ενημέρωσης από το Υπουργείο.

β) τι ακολούθησε:

Μέσα στο άγχος και την βιασύνη - των συναδέλφων - το δελτίο τύπου του κ. Υπουργού δεν μας είπε πάσες υποβολές «έφυγαν» με λάθη, δεν μας είπε πόσες εργατοώρες δαπανήθηκαν και κυρίως που τις βρήκαν οι συνάδελφοι για να υποβάλουν τις απογραφές;

Θα του το πούμε εμείς: ΘΥΣΙΑΣΑΜΕ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ (ΓΙΑΤΙ ΝΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ) ΘΥΣΙΑΣAMΕ ΩΡΕΣ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ (ΓΙΑΤΙ ΝΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ).

Θα θέλαμε πολύ ο κ. Υπουργός να επισκεφθεί ένα λογιστικό γραφείο και να παραμείνει εκεί για μια εργάσιμη ημέρα να βιώσει την εμπειρία του να είσαι λογιστής σε μια χώρα όπου η δημόσια διοίκηση και τα άμεσα εμπλεκόμενα Υπουργεία δεν δείχνουν κανένα σεβασμό για το επάγγελμά του. Απαιτείτε όμως από την άλλη να παράγουμε την δουλειά για εσάς και εσείς να εισπράττετε τους επαίνους για την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών σας, για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, αλλά και για το πόσο γρήγορα φτιάχνετε ψηφιακές πλατφόρμες για να εξυπηρετήσετε τον πολίτη. Να σας ενημερώσουμε λοιπόν ότι, χωρίς την συνδρομή του λογιστή - που προχθές τον φτάσατε στα όρια της ανθρώπινης αντοχής - τις πλατφόρμες θα τις χρησιμοποιούσατε μόνο στα γραφεία σας, αν και πολύ αμφιβάλω ότι θα ήσασταν ακόμη στα γραφεία σας χωρίς την συνδρομή μας.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον κ. Χατζηδάκη, τον κ. Σταϊκούρα, και τον κ. Τσακίρη ότι:

ΟΧΙ κ. Υπουργοί δεν είμαστε παρατασάκηδες.
ΟΧΙ κ. Υπουργοί δεν είμαστε αντίθετοι στην εξέλιξη και στην πρόοδο, ούτε η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας βρίσκει αντίθετους.

ΕΙΜΑΣΤΕ όμως επιστήμονες και απαιτούμε το αυτονόητο σε μια ευνομούμενη χώρα. Συμμετοχή σε όλες τις αποφάσεις σας που μας εμπλέκουν ως κλάδο. Η επιστημονική μας κατάρτιση, η εμπειρία της αγοράς και η συμμετοχή μας στην υλοποίηση σε οτιδήποτε θέλετε να εφαρμόσετε στην αγορά, μας χρήζουν απαραίτητους συνομιλητές σας, ώστε να μην γίνεται μπάχαλο η χώρα από ανόητες και επικίνδυνες αποφάσεις.

Με εκτίμηση,

Τα υπογράφοντα σωματεία Λογιστών Φοροτεχνικών

Σ.Λ.Φ.Ε.Ε. ΑΓΡΙΝΙΟΥ και ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
Ε-Λ.Φ.Ε.Ε ΑΧΑΪΑΣ
Ε.Φ.Ε.Ε. Ν. ΔΡΑΜΑΣ
Ε.Φ.Ε.Ε. ΑΡΤΑΣ - ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
ΕΑΦ.Ε.Ε. Ν. ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Ε.Φ.Ε.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ
Ε.Φ.Ε.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΕΙΟΥΧΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
Σ.Ε.Ε.Λ.ΦΟ. ΠΡΕΒΕΖΑΣΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης