Μαραθώνια σύσκεψη για φόρους και υστέρηση εσόδων.

Οικονομικές Ειδήσεις

5 Αύγουστος 2010
Taxheaven.gr

Μαραθώνια σύσκεψη για φόρους και υστέρηση εσόδων.
Παπακωνσταντίνου- τρόικα συζήτησαν για τις αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού

Σε μείζον πρόβλημα για τη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας εξελίσσεται η πορεία των εσόδων καθώς στα προσωρινά στοιχεία του Ιουλίου καταγράφεται σημαντική υποχώρηση. Ενώ η αύξηση των εσόδων έτρεχε με ρυθμό 7,2% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα στοιχεία του Ιουλίου θα οδηγήσουν κατά πληροφορίες σε υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των εσόδων στο ανησυχητικό 4%, όταν ο στόχος του μνημονίου είναι 13,7%. Αυτό σημαίνει ότι για να προσεγγιστεί ο στόχος απαιτείται να επιτευχθεί αύξηση των εσόδων με ρυθμό πάνω από 15% κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο.

Με δεδομένη τη μείωση της κατανάλωσης το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν ανεπισήμως λόγο για απρόβλεπτους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως οι απεργίες των τελωνειακών και των ιδιοκτητών φορτηγών, οι οποίοι επηρέασαν αρνητικά την κίνηση στην αγορά.

Το ανησυχητικό είναι ότι η καταφανής αδυναμία είσπραξης εσόδων από τις ΔΟΥ καταγράφεται πλέον και στην περίοδο κατά την οποία ισχύουν οι νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ και στους έμμεσους φόρους. Τα προβλήματα παρατηρούνται όχι μόνο στην είσπραξη του ΦΠΑ αλλά και στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της φορολογίας κεφαλαίου. Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να καλύψει τα κενά με πρόστιμα σε φοροφυγάδες και με προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής με τη μέθοδο του... «παραδειγματισμού», μέσω της δημοσιοποίησης ονομάτων επιχειρήσεων και προσώπων που φοροδιαφεύγουν.

Κατά τη χθεσινή εξάωρη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τα μέλη της τρόικας επεσήμαναν ότι η πολύ κακή εικόνα που παρουσιάζει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή ολοκλήρωση του δημοσιονομικού προγράμματος. Γι΄ αυτό ζήτησαν να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην αναστραφεί η «θετική ώθηση» (momentum) που δίνουν στην οικονομία τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου για τη μείωση του ελλείμματος.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι τα στελέχη της τρόικας δέχθηκαν ως έγκυρα τα αποτελέσματα του «stress test» της ελληνικής οικονομίας που τους παρουσίασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς. Η πολυσέλιδη έκθεση περιλαμβάνει ακραία σενάρια «καταστροφής» και καταλήγει στο συμπέρασμα της επιτυχούς ολοκλήρωσης του στόχου για τη μείωση του ελλείμματος από 13,6% του ΑΕΠ το 2009 στο 8,1% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους. Το κλειδί είναι η επιπλέον του στόχου μείωση των δαπανών το α΄ εξάμηνο, το «μαξιλάρι» των 4 δισ. ευρώ.

Πηγή Το Βήμα