Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 917,10 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (-0,71%)

15 Δεκέμβριου 2022 Σχόλια
Στις 917,10 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (-0,71%)
  • Αύξηση επιτοκίων 0,5% από την ΕΚΤ, απογοήτευση στις αγορές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Μεγάλη πτώση στις ευρωπαικές αγορές

Τα μαντάτα από την Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) δεν ήταν καλά. Μπορεί η αύξηση επιτοκίων να ήταν 0,5% (αντί 0,75%) αλλά οι δηλώσεις της κας Λαγκάρντ στην συνέντευξη τύπου ήταν εξαιρετικά απαισιόδοξες όπως και η χθεσινές του κ. Πάουελ (FED). Ο υψηλός πληθωρισμός θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια (τουλάχιστον 3) και οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν. Η κα Λαγκάρντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη. Χρηματιστηριακά, οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν έντονα πτωτικά με την πτώση στον DAX και τον CAC να ξεπερνούν το (-2,5%) και να διευρύνουν τις απώλειές τους.

Το Ευρώ ανατιμάται έναντι Δολαρίου και Στερλίνας ενώ ανοδικά κινούνταν οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνονταν στο 4,17%, γύρω στις 17.00 ώρα Ελλάδος.

Συνεχίζεται η πτώση των αμερικανικών δεικτών

Ουσιαστικά η ΕΚΤ ακολούθησε και την φιλοσοφία και την ρητορική της FED χθες στις ανακοινώσεις της χθες βράδυ. Όπως οι αμερικανικοί δείκτες διόρθωσαν έντονα έτσι ακολούθησαν σε πτώση και οι ευρωπαϊκοί. Μάλιστα σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες συνεχίζουν το πτωτικό σερί τους με υποχωρήσεις άνω του (-1%) και στους τρεις μεγαλύτερους δείκτες, τον Dow Jones, την S&P 500 και τον Nasdaq. Επίσης βγήκαν στοιχεία για τις επιχειρηματικές πωλήσεις και τα αποθέματα που ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Ήπια υποχώρηση του Γενικού Δείκτη

Εξαιρετικά ψύχραιμα και με ήπια πτώση αντέδρασε το ελληνικό χρηματιστήριο στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Εξαιρετικά παρήγορο σε μία ημέρα έντονων ρευστοποιήσεων. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 917,1 μονάδες με υποχώρηση (-0,71%). Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 58 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 42 έκλεισαν ανοδικά και οι 64 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-0,72%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε μεταβολή (-0,84%). Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (0,8%), τα Ταξίδια-Αναψυχή (0,52%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Εμπορίου (-2,44%) ίσως επειδή είχε κάνει μίνι ράλι (Φουρλής, Jumbo), Τρόφιμα-Ποτά (-2,05%), Πρώτες ύλες (-2%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών χθες ήταν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΕΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil.

Η αυριανή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας θα δείξει εάν και κατά πόσο, θα διακοπεί το πτωτικό σερί ή η άνοδος θα δώσει ραντεβού με τις αγορές από το νέο έτος. Επίσης αύριο έχουμε και την λήξη παραγώγων στα συμβόλαια στους αμερικανικούς δείκτες.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης