Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Καυτό» φθινόπωρο - H τρόικα ζητά από την κυβέρνηση την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων

2 Αύγουστου 2010 Σχόλια
  • Θετικά αποτιμούν οι ελεγκτές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ την πρόοδο εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο διάστημα Μαΐου – Αυγούστου, ωστόσο ζητούν την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων από τα τέλη φθινοπώρου, ώστε να δρομολογηθούν όλες οι αλλαγές που προβλέπονται στο Μνημόνιο.
«Καυτό» φθινόπωρο - H τρόικα ζητά από την κυβέρνηση την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων

Θετικά αποτιμούν οι ελεγκτές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ την πρόοδο εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο διάστημα Μαΐου – Αυγούστου, ωστόσο ζητούν την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων από τα τέλη φθινοπώρου, ώστε να δρομολογηθούν όλες οι αλλαγές που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Το προσχέδιο της εκθέσεως προόδου που κατήρτισαν μέσα στο Σαββατοκύριακο τα στελέχη της τρόικας και το οποίο θα δοθεί σήμερα προς διαβούλευση στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εντοπίζει μεγάλη πρόοδο σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής, αναγνωρίζει την βούληση της Κυβερνήσεως για υλοποίηση όλων των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, ωστόσο εντοπίζει κίνδυνους σχετικούς τόσο με το οικονομικό περιβάλλον όσο και με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και ζητεί ένταση των προσπαθειών για υπέρβαση των προβλημάτων.

Οι αδυναμίες που εντόπισαν οι ελεγκτές σχετίζονται με την υστέρηση των φορολογικών εσόδων, τις χαμηλές εισπράξεις από τον ΦΠΑ, της καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, τα προβλήματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις αυξημένες δαπάνες των νοσοκομείων, τις αυξημένες επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, τα πρόσθετα κόστη από την εισαγωγή του Καλλικράτη, αλλά και τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ τα χρέη των οποίων επιβαρύνουν το 2010 κατά 0,8% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα και κατά 5% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος.

Για να ανασχεθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να υπάρξει τόνωση της απασχόλησης το κλιμάκιο ζητεί την άμεση απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την κατάργηση του προστατευτισμού που παρείχε το κράτος σε  μια σειρά επαγγελμάτων και υπηρεσιών. Η τρόικα καθιστά σαφές πως οι σχετικές πρωτοβουλίες θα αναληφθούν πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα περιληφθούν στο σχέδιο Προϋπολογισμού 2011.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλος θα κληθούν να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους επί των επισημάνσεων του κλιμακίου και εν συνεχεία να συνυπογράψουν την τελική έκθεση προόδου, η οποία θα υποβληθεί στις 20 Αυγούστου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις αρχές Σεπτεμβρίου στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Πηγή Το Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης