Σύλλογος Οικονομολόγων Έβρου: Θεσμικά ατοπήματα

Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

5 Δεκέμβριος 2022
Taxheaven.gr


Δελτίο Τύπου

Θεσμικά Ατοπήματα


Αναφορικά με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας την 30η Νοεμβρίου 2022 με τίτλο «Παρατείνεται έως τις 20 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», ως Σύλλογος Οικονομολόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών Έβρου, θέλουμε να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό και τη δυσαρέσκειά μας απέναντι στις πρακτικές που ακολουθούνται κατά την υλοποίηση του προγράμματος της ψηφιακής οργάνωσης των εργασιακών ζητημάτων.

Ειδικότερα, η υποχρέωση που είχε ο επιχειρηματικός κόσμος με την επικουρία των οικονομολόγων, λογιστών φοροτεχνικών, να διεκπεραιώσει την απογραφική διαδικασία ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, έληγε στις 30 Νοεμβρίου 2022. Αυτή η διαδικασία αποτέλεσε μία ακόμη πρόσθετη «μεταρρύθμιση» στη σωρεία των νέων διαδικασιών που έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια έναντι των επιχειρήσεων. Το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφής του εργασιακού χρόνου, είχε αρχικά ορισθεί με την Υ.Α. 49758/26-05-2022 σε δύο μήνες, με έναρξη την 01/10/2022, και λήξη την 30/11/2022. Εν αντιθέσει με την ως άνω κείμενη νομοθεσία, το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ένα απλό δελτίο τύπου στις 23/09/2022 μειώνοντας το χρονικό διάστημα σε έναν μήνα, ήτοι από 01/11/2022 έως 30/11/2022. Το αρχικό ερώτημα που γεννήθηκε στους κόλπους του επαγγελματικού κόσμου ήταν πως θα μπορέσουν να ανταποκριθούν τα λογιστήρια, οι επαγγελματίες λογιστές, και τα τμήματα μισθοδοσίας, στην νέα αυτή διαδικασία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το δεύτερο ερώτημα με περισσότερο ρητορικό, αλλά ταυτόχρονα θεσμικό χαρακτήρα, ήταν η περί της νομιμότητας εν λόγω ενέργεια, δηλαδή κατά πόσο είναι ισχυρό ένα δελτίο τύπου έναντι μίας δημοσιευμένης σε ΦΕΚ Υπουργικής Απόφασης.

Αναμφίβολα οι ανωτέρω βεβιασμένες ενέργειες του Υπουργείου  Εργασίας αποτελούν θεσμικά ατοπήματα που προσβάλουν, αφενός το κύρος και την αξιοπιστία των διοικητικών οργάνων της Πολιτείας, και αφετέρου δημιουργούν το πολλαπλά προβλήματα στα ήδη υφιστάμενα, τόσο στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, όσο και στην υλοποίηση αυτής της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας.

Ο Σύλλογός μας, και εν συνόλω ο κλάδος των Οικονομολόγων-Λογιστών- Φοροτεχνικών, υποστηρίζει τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας εφόσον αυτές γίνονται αποδεδειγμένα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, του δημοσίου συμφέροντος και του επιχειρηματικού κλίματος, συντεταγμένα, με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα κατά την εφαρμογή.

Ωστόσο, είναι κοινή διαπίστωση ότι οι ανωτέρω ακολουθούμενες τακτικές του Υπουργείου Εργασίας, αποδεικνύουν την απουσία συν-αντίληψης, κοινής λογικής και συναίνεσης.

Κλείνοντας, η πρόσφατη παράταση των 20 ημερών που δόθηκε, με το ελλιπούς νομιμότητας δελτίο τύπου, παραμένει να αποτελεί ένα έωλο βήμα, σε μία διαδικασία που μέχρι σήμερα, μάλλον δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που στοχεύει να λύσει.

Με εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Σύλλογος Οικονομολόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών Έβρου