Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 903,97 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με υποχώρηση (-2%)

2 Δεκέμβριου 2022 Σχόλια
Στις 903,97 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με υποχώρηση (-2%)
  • Διορθώνουν μεν αλλά ηπιότερα δε και οι ξένες αγορές σε Αμερική και Ευρώπη λόγω μακρομεγεθών στις ΗΠΑ και συσχετισμών με την ανάπτυξη του 2023

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε την πτώση των ξένων αγορών αλλά με αυξημένη ένταση λόγω ρευστοποιήσεων στις τράπεζες

Την πτώση των ξένων αγορών ακολούθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά με πολύ μεγαλύτερη ένταση καθώς οι πωλητές ήταν κυρίως ξένοι επενδυτές και δεν υπήρξε η ανάλογη ζήτηση για να απορροφηθεί η προσφορά. Έτσι ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε μετά την έναρξη των αμερικανικών αγορών από τα επίπεδα των 916 μονάδων προς τα επίπεδα των 900 μονάδων χωρίς να υπάρξει κάποια αντίδραση στο ενδιάμεσο. Τελικά πέριξ των 903 μονάδων εκδηλώθηκε κάποιο στοιχειώδες αγοραστικό ενδιαφέρον (κυρίως από market making) με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κρατήσει τις 903 μονάδες.

Τελικά στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 903,97 μονάδες με υποχώρηση 2% %. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 87 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 22 έκλεισαν ανοδικά και οι 75 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίηση υποχώρησε κατά 2,24% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά (-0,97 %). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, άνοδο 0,28% κατέγραψε ο δείκτης των Χρηματοοικονομικών και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τραπεζών (-3,9%), Πρώτων Υλών (-2,68%), Κατασκευών (-2,22%), Τροφίμων-Ποτών (-1,72%).

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με ήπια άνοδο και εάν δεν είχε μεσολαβήσει η συνεδρίαση της Παρασκευής, η εικόνα θα ήταν καλύτερη. Ο Γενικός Δείκτης τέσταρε τα επίπεδα των 900 μονάδων όπου εμφανίστηκε η αντίσταση και κάποια απορρόφηση της προσφοράς αλλά η νέα εβδομάδα θα πρέπει να βγάλει νέες θετικές ειδήσεις, είτε σε διεθνές επίπεδο είτε σε εγχώριο, προκειμένου να τροφοδοτηθεί νέα άνοδος ή τουλάχιστον να σταματήσει η πτώση.


Ξένες αγορές

Με έντονη διόρθωση ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης. Μετά την μεγάλη άνοδο πάνω από τις 920 μονάδες που καταγράφηκε στα μέσα της εβδομάδας, ακολούθησε έντονη αποκόμιση κερδών που βασίστηκε στην πτώση των διεθνών αγορών αλλά και στην αποκόμιση των κερδών από την προηγούμενη άνοδο. Τα στοιχεία που βγήκαν για την απασχόληση στις ΗΠΑ αποτέλεσαν αφορμή για τις διορθωτικές κινήσεις τόσο στις αμερικανικές αγορές όσο και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Λίγη ώρα μετά τις 17.00 (ώρα Ελλάδος) o Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,75% (στις 34.137 μονάδες), ο S&P 500 (-0,98%) κοντά στις 4.030 μονάδες, ο Nasdaq βυθίζονταν (-1,27%) στις 11.330 μονάδες. Ο γερμανικός DAX κινούνταν οριακά ανοδικά, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 ενώ ήπια υποχώρηση κατέγραφαν εκείνη την ώρα ο CAC (-0,14%) και ο MIB (-0,17%).Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης