Το 100% των προστίμων θα πληρώνουν όσοι παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία

Οικονομικές Ειδήσεις

29 Ιούλιος 2010
ΑΥΣΤΗΡΑ μέτρα αναμένεται να επιβάλει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις, προκειμένου να μειωθεί η ανασφάλιστη εργασία και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Taxheaven.gr

Το 100% των προστίμων θα πληρώνουν όσοι παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία             

ΑΥΣΤΗΡΑ μέτρα αναμένεται να επιβάλει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις, προκειμένου να μειωθεί η ανασφάλιστη εργασία και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνοντας χθες την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ανακοίνωσε ότι από δω και στο εξής οι επιχειρήσεις που θα εντοπίζονται μετά από έλεγχο να παραβιάζουν τη νομοθεσία, θα πληρώνουν το 100% του προστίμου και μετά θα έχουν τη δυνατότητα προσφυγής κατά των κυρώσεων που θα τους επιβάλλονται. Σχετικά με την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τις επιχειρήσεις που δεν ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους, σημειώνοντας πως από τους 22.000 ελέγχους που έγιναν το τελευταίο διάστημα, στο 25% εντοπίστηκε ανασφάλιστη εργασία. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.

Με τη σειρά του ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Μιχάλης Χάλαρης, δήλωσε ότι το 50% των εργατικών διαφωνιών επιλύεται μέσω ΣΕΠΕ, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 12 εκατ. ευρώ σε εργαζόμενους που είχαν κάνει προσφυγές.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη μεγάλη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που υπάρχει στο Σώμα, η οποία ξεπερνά τους 200 υπαλλήλους, καθώς καταργήθηκαν οι θέσεις εργασίας από συμβασιούχους ή με προγράμματα stage. Οπως εξήγησε, γίνεται προσπάθεια να λυθεί αυτό το πρόβλημα με τις αποσπάσεις και μετατάξεις που θα γίνουν από άλλες υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι σήμερα θα υπογραφεί η Kοινή Yπουργική Aπόφαση των υπουργών Εργασίας και Υποδομών, Ανδρέα Λοβέρδου και Δημήτρη Ρέππα, που θα καθορίζει τον τρόπο επιλογής και κατανομής των εργαζομένων, οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες του ΣΕΠΕ με μετατάξεις και αποσπάσεις.

Πηγή: Express.gr