Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τρόικα προς Υπουργείο Οικονομίας - «Είστε σε ύφεση. Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές;»

  • Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ, η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η υλοποίηση των προγραμμάτων του Αναπτυξιακού Νόμου, θέματα σχετικά με την λειτουργία της αγοράς και η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων εξετάστηκαν στην συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της τρόικας με την υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη σήμερα το πρωί (Τρίτη).
Τρόικα προς Υπουργείο Οικονομίας - «Είστε σε ύφεση. Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές;»

Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ, η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η υλοποίηση των προγραμμάτων του Αναπτυξιακού Νόμου, θέματα σχετικά με την λειτουργία της αγοράς και η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων εξετάστηκαν στην συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της τρόικας με την υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη σήμερα το πρωί (Τρίτη).

Ειδικότερα, την τρόικα απασχολούν οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στην απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων στην Ελλάδα, παρά την ψήφιση από την Βουλή του σχετικού νόμου (3853/2010).

Η κυβέρνηση θέσπισε υπηρεσία μιας στάσης (one-stop shops) για την ίδρυση όλων των μορφών των εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΑΕ), στοχεύοντας στην μείωση του κόστους σύστασης των εταιρειών κατά 70%. Με το νέο πλαίσιο όλες οι διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων θα περιορίζονται σε ένα μόνο βήμα, αντί για δεκαέξι και θα μειωθεί δραστικά σε μία ημέρα ο χρόνος που απαιτείται για τη σύσταση ΕΠΕ.

Με τον Ν. 3853/2010 επιδιώκεται η ενεργοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), δεδομένου ότι ο νόμος που το θεσμοθετούσε έμενε ανενεργός, ένεκα του υπερβολικά μεγάλου αριθμού υπουργικών εξουσιοδοτικών αποφάσεων που περιείχε και της αδυναμίας της διοίκησης να τις εκδώσει.

Ωστόσο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία απαιτείται για να ενεργοποιήσει το Γενικό Εμπορικό Μητρώο και να σηματοδοτήσει την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων στην Ελλάδα, καθυστερεί να εκδοθεί και παραπέμπεται για τις αρχές Οκτωβρίου. Η συνολική δε διαδικασία αναμένεται να πάρει περισσότερο χρόνο, καθώς θα απαιτηθεί και η έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων.

Και οι δύο πλευρές ανέφεραν διαπιστώνουν πάντως ότι η ύφεση κατά πάσα πιθανότητα φέτος θα είναι μικρότερη από την αρχικά προβλεφθείσα καθώς υπάρχουν αβέβαια μεν, αλλά αρκετά σημάδια που συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο πληθωρισμός στο μικροσκόπιο

Για δυσκαμψία των τιμών έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ στη συνάντηση, θέτοντας το ερώτημα γιατί δεν έχουμε μαζική μείωση τιμών παρά την ύφεση. Από την πλευρά του υπουργείου τονίστηκε ότι αν εξαιρεθεί η επίπτωση της αύξησης των φόρων ο πληθωρισμός έπεσε στο 1,19 % τον Ιούνιο, από 1,93 % τον Ιανουάριο, καθώς και ότι υπάρχουν τομείς όπως τα τρόφιμα όπου καταγράφεται μείωση τιμών αλλά και κλάδοι της αγοράς όπως τα ξενοδοχεία - εστιατόρια όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ανατιμήσεις.

Η εξήγηση που έδωσε το υπουργείο είναι αφενός το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και τα υψηλά λειτουργικά κόστη (ενοίκια, ενέργεια, δημοτικά τέλη), αφετέρου οι ολιγοπωλιακές δομές σε αρκετούς κλάδους της αγοράς, λιανεμπόριο και βιομηχανία - χονδρεμπόριο, όπου μικρός αριθμός επιχειρήσεων ελέγχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν επίσης τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εκείνα που προγραμματίζονται για τη συγκράτηση των τιμών, όπως οι μειώσεις τιμών στα φάρμακα (νέα μείωση θα ακολουθήσει το Σεπτέμβριο), τις ρυθμίσεις για την επαγγελματική στέγη, το πάγωμα των διδάκτρων, την Αγορανομική Διάταξη για τις προωθητικές ενέργειες, τη ρύθμιση που ετοιμάζεται για τις σχέσεις λιανεμπορίου - βιομηχανίας και τον τρόπο τιμολόγησης.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας υπογράμμισαν επίσης τα μέτρα για έλεγχο στις ενδοομιλικές συναλλαγές που στοχεύουν στον έλεγχο των διαφορών στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ανταγωνισμό και για τη σύσταση υπηρεσίας εποπτείας της αγοράς.

Πηγή Το ΒήμαΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης