Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επιστροφή πάνω από τις 890 μονάδες για τον Γεν. Δείκτη στο τέλος της συνεδρίασης με πολύ χαμηλές συναλλαγές

21 Νοέμβριου 2022 Σχόλια
Επιστροφή πάνω από τις 890 μονάδες για τον Γεν. Δείκτη στο τέλος της συνεδρίασης με πολύ χαμηλές συναλλαγές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Μεικτές τάσεις εμφανίζουν οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές μία ώρα μετά το άνοιγμα ενώ οι ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές συνεχίζουν με ήπια υποχώρηση και χαμηλές συναλλαγές. Η πτώση των ασιατικών αγορών λόγω αύξησης των κρουσμάτων Covid 19 στην Κίνα (απέτυχε τελικά η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων) φαίνεται ότι επηρέασε και το παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα.

Στις 891,81 μονάδες με άνοδο 0,21% στο τέλος της συνεδρίασης

Και το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε την ίδια πορεία με τις περισσότερες ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές. Ξεκίνησε ήπια πτωτικά προς τις 887 μονάδες όπου και παρέμεινε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος πέρασε σε θετική μεταβολή και ξεπέρασε τις 890 μονάδες. Η ενδοσυνεδριακή αυτή στροφή οφείλεται αφενός στη αλλαγή των ενδοσυνεδριακών τάσεων στις ξένες αγορές και αφετέρου σε εντολές αγοράς που βγήκαν για δεικτοβαρή blue chips. Ωστόσο το χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν οι πολύ ισχνές συναλλαγών, με τον ημερήσιο τζίρο να μην ξεπερνά στο τέλος της συνεδρίασης τα 36 εκατ. Ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις  891,81 μονάδες με άνοδο 0,21%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 35 έκατ. Ευρώ μία από τις ισχνότερες σε τζίρο συνεδριάσεις της χρονιάς ενώ αρνητικό ήταν το ισοζύγιο με 40 μετοχές να κλείνουν με άνοδο και 59 μετοχές με υποχώρηση. Αυτό σημαίνει ότι πολλές μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης υποχωρούσαν.

Ο δείκτης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 0,49% και ο δείκτης FTSE Mid Cap κατά 0,16%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (1,95%), οι Τράπεζες (1,03%), οι βιομηχανικές (0,59%), υγεία (0,33%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των πετρελαϊκών (-0,94%), οι χρηματοοικονομικές (-0,57%), Τεχνολογικές (-0,42%) και Τρόφιμα-Ποτά (-0,32%).  Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΕΤΕ.

Διεθνείς αγορές: Μεγάλες διακυμάνσεις αλλά με μικρές μεταβολές

Οι αγορές συσσωρεύουν μετά το bear market rally και ενόψει το τέλος Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο. Το κλείσιμο των βιβλίων των μεγάλων επιχειρήσεων και των funds εύλογα φέρνει αποκομίσεις κερδών στις μετοχές που εμφανίζουν υπεραξίες. Έτσι οι περισσότεροι δείκτες ξεκίνησαν την εβδομάδα πτωτικά. Ενδεικτικά στην Ευρώπη, λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά (- 0,33%), ο γαλλικός CAC (-0,21%), o Eurostoxx 50 (-0,34%) και ο MIB (-1,26%). Σταδιακά, αρκετοί ευρωπαϊκοί δείκτες πέρασαν σε θετικό πρόσημο ή περιόρισαν τις προηγούμενες απώλειές τους.

Στις αμερικανικές αγορές, ο Dow Jones κινείτο μάλλον σταθεροποιητικά (οριακές μεταβολές πέριξ των 33.760 μονάδων), ο  S&P 500 υποχωρούσε κατά (-0,16%) και Nasdaq (-0,26%). Η διολίσθηση των δεικτών ήταν με χαμηλές συναλλαγές, δείγμα της στάσης αναμονής των αγορών για τις επόμενες αποφάσεις ή δηλώσεις των κεντρικών τραπεζών.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης