Αποτελέσματα live αναζήτησης

Υπουργείο Οικονομικών - Προχωρεί σε αναθεώρηση του ΑΕΠ

26 Ιούλιου 2010 Σχόλια
  • Ξεκινά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία της αναθεώρησης του ΑΕΠ, με στόχο την ένταξη μέρους της παραοικονομίας στην πραγματική οικονομία.
Υπουργείο Οικονομικών - Προχωρεί σε αναθεώρηση του ΑΕΠ

Ξεκινά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία της αναθεώρησης του ΑΕΠ, με στόχο την ένταξη μέρους της παραοικονομίας στην πραγματική οικονομία.

Τριετία έχει παρέλθει από την τελευταία αναπροσαρμογή των στοιχείων για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, χρονικό διάστημα πέραν του οποίου είθισται να γίνεται αναθεώρηση των στοιχείων των Εθνικών Λογαριασμών. Έτσι, το έτος βάσης υπολογισμού του ΑΕΠ θα πρέπει να αλλάξει από το 2000 στο 2005.

Αυτή τη φορά η διαδικασία θα γίνει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) με στόχο να αποφευχθούν τα γεγονότα της αναθεώρησης Αλογοσκούφη το 2006. Τότε το υπουργείο Οικονομικών είχε ισχυριστεί ότι η αύξηση του ΑΕΠ έφθανε το 25,7%, αλλά η Εurostat ενέκρινε τελικά μόνο το 9,6%.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός του φθινοπώρου και το αργότερο ως το τέλος του έτους. Στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα νέα τεκμήρια και το «κίνημα» των αποδείξεων θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για την ένταξη ενός τμήματος της παραοικονομίας στη νόμιμη οικονομία. Οι τομείς από τους οποίους προσδοκάται μεγαλύτερο ΑΕΠ είναι το χονδρικό εμπόριο, ο τουρισμός, οι κατασκευές και κυρίως οι υπηρεσίες.

Τις διαπραγματεύσεις από την ελληνική πλευρά θα χειριστεί ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης, σε συνέχεια της συνεργασίας του με τη Εurostat για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών δεδομένων που παρέχει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ΑΕΠ από τα στελέχη της Εurostat εντός του 2010, το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει, και το ίδιο θα συμβεί με το χρέος, προσφέροντας στήριξη στη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας. Στον τομέα του προϋπολογισμού η επίπτωση της αναθεώρησης του ΑΕΠ ανέρχεται στο 0,6% του ΑΕΠ, ήτοι αντιστοιχεί σε μείωση του ελλείμματος κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Παρά ταύτα στο υπουργείο Οικονομικών είναι συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα των αστερίσκων στην έκθεση της Εurostat (της 22ας Απριλίου), που ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 σε (14,1%) του ΑΕΠ και του χρέους σε (122,1%) του ΑΕΠ.

Πηγή Το ΒήμαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης