Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Συμβόλαιο» 9 δισ. ευρώ με μικρομεσαίες . Προγράμματα στήριξής τους με ρευστότητα έως το 2013

20 Ιούλιου 2010 Σχόλια
  • Συμβόλαιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) με ρευστότητα που εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 9 δισ. ευρώ έως το 2013 υπέγραψε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη με τις επαγγελματικές ενώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Συμβόλαιο» 9 δισ. ευρώ με μικρομεσαίες . Προγράμματα στήριξής τους με ρευστότητα έως το 2013

Συμβόλαιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) με ρευστότητα που εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 9 δισ. ευρώ έως το 2013 υπέγραψε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη με τις επαγγελματικές ενώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε χθεσινή ημερίδα, έχουν ολοκληρωθεί και εκταμιεύονται δράσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ που αφορούν προγράμματα για την επιχειρηματικότητα των γυναικών και των νέων, την υποστήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων, την ενίσχυση μικρομεσαίων όλων των κλάδων, επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Ανοικτές είναι προκηρύξεις προϋπολογισμού 339 εκατ. ευρώ για δράσεις που αφορούν- μεταξύ άλλων- την υποστήριξη νέων επιχειρήσεων που πραγματοποιούν επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία και επιχειρήσεων που αναπτύσσουν δραστηριότητες στους τομείς της πράσινης ενέργειας, της ένδυσης και της υπόδησης.

Επίσης δίδονται εγγυήσεις δανείων από το ΤΕΜΠΜΕ, ύψους 4,8 δισ. ευρώ, για αγορά πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και κεφάλαια κίνησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Η κ. Κατσέλη, μάλιστα, αναγνωρίζοντας τις δυσλειτουργίες του ΤΕΜΠΜΕ, είπε πως κάλεσε τις τράπεζες να μην αποκλείουν αδικαιολόγητα τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις.

Τα νέα προγράμματα
Εντός του 2010 πρόκειται να προκηρυχθούν επίσης προγράμματα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που αφορούν- μεταξύ άλλων- την πολιτιστική επιχειρηματικότητα, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και επενδύσεις στον πράσινο και τον εναλλακτικό τουρισμό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ομιλία της η κ. Κατσέλη, η σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας με ίδια κεφάλαια ύψους 460 εκατ. ευρώ και η ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου JΕRΕΜΙΕ, προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ, είναι μεταξύ των νέων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο της υπογραφής του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2010-2013.

Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας στοχεύει στη χρηματοδότηση επενδύσεων συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια, μέσω της μόχλευσης του ιδίου κεφαλαίου του (δηλαδή των 460 εκατ. ευρώ) με πόρους του χρηματοπιστωτικού τομέα. Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας θα αποτελείται από επιμέρους Ταμεία:

Το Ταμείο Γενικής Επιχειρηματικότητας για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων προϊόντων σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου, για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους, θα διαθέτει προϋπολογισμό 200-250 εκατ. ευρώ.

Το Ταμείο Ειδικής Επιχειρηματικότητας, με προϋπολογισμό περίπου 150 εκατ. ευρώ, θα δραστηριοποιείται στη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων πιο ειδικευμένων προϊόντων σε επιχειρήσεις που θα επενδύσουν για πράσινη, φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη και για την καινοτομία.

Το Ταμείο Πολιτιστικής Επιχειρηματικότητας, με προϋπολογισμό περίπου 40 εκατ. ευρώ, θα είναι αρμόδιο για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων σε νέους δημιουργούς και επιχειρήσεις του πολιτιστικού τομέα. Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας «είναι η πρώτη φορά που ένα από τα αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας- ο πολιτισμός- θα αποτελέσει εργαλείο σε μια αναπτυξιακή στρατηγική».

Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων προϊόντων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους, που με τη σειρά της θα επηρεάσει θετικά το εμπόριο και την ποιότητα των προϊόντων και θα βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές.

800 εκατ. ευρώ στην αγορά
Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό εργαλείο που φέρει την κωδική ονομασία JΕRΕΜΙΕ και έχει προϋπολογισμό 290 εκατ. ευρώ, η υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι με την ενεργοποίησή του θα ρίξει στην αγορά συνολική ρευστότητα περίπου 800 εκατ. ευρώ λόγω της ανακύκλωσης κεφαλαίων. Βασικός στόχος του JΕRΕΜΙΕ είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων με τη χρήση επιστρεπτέων ενισχύσεων (δάνεια, εγγυήσεις, συμμετοχές σε επιχειρηματικά κεφάλαια).

Επίσης, η υπουργός ανακοίνωσε τον σχεδιασμό πρόσθετων προγραμμάτων επιχορηγήσεων για το 2010-2011, ύψους 300 εκατ. ευρώ, από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για τη στήριξη της εξωστρέφειας, της υγιούς επιχειρηματικότητας και των πράσινων δράσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Πηγή Το Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης