Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αναζητούνται 31 δισ. έως το τέλος του έτους για επίτευξη των στόχων .

15 Ιούλιου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Εξι σημαντικές μεταρρυθμίσεις σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση στο β' εξάμηνο .
Αναζητούνται 31 δισ. έως το τέλος του έτους για επίτευξη των στόχων .

Εξι σημαντικές μεταρρυθμίσεις σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση στο β' εξάμηνο .


Με 6 «καυτά» μέτωπα βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους. Απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, μεταρρύθμιση στο σύστημα της Υγείας, εξυγίανση του ΟΣΕ, έναρξη διαπραγματεύσεων για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, λειτουργία της ενιαίας αρχής πληρωμών, κατάρτιση προϋπολογισμού του 2011 που θα προβλέπει αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ και δημοσιοποίηση σε μηνιαία βάση στοιχείων της γενικής κυβέρνησης είναι οι εκκρεμότητες θα πρέπει να κλείσει το οικονομικό επιτελείο για να είναι συνεπές με τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο που έχει υπογράψει με την τρόικα. Τα στοιχεία αυτά, παρουσίασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.


Μεταρρυθμίσεις.

Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να προωθηθούν στο β' εξάμηνο περιλαμβάνονται:

1. Ανοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (φορτηγά, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές) μέσα στο φθινόπωρο.

2. Εφαρμογή του σχεδίου για την εξυγίανση του ΟΣΕ.

3. Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του συστήματος υγείας.

4. Ολοκλήρωση της ενιαίας αρχής πληρωμών και έναρξη διαπραγματεύσεων για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

5. Κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου με το νέο τριετές πλαίσιο. Με τον προϋπολογισμό του 2011 έρχονται μεταξύ άλλων:

Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος τους έτους για να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2011. Μόνο από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει να εισπράξει πρόσθετα έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.

Η διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ μέσω της μετάταξης τουλάχιστον του 30% των αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον κανονικό συντελεστή 23%. Η προεργασία έχει ήδη ξεκινήσει. Η λίστα με τα προϊόντα που θα «μετακομίσουν» στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου και θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2011.

6. Δημοσιοποίηση σε μηνιαία βάση στοιχείων της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία).

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε χθες στη Βουλή συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και την επίτευξη των έκτακτων όσο και σκληρών στόχων που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας.


Αισιοδοξία
«Η γενική εικόνα είναι ικανοποιητική. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι», υπογράμμισε ο υπουργός επισημαίνοντας κυρίως ότι καταγράφεται «πρωτοφανής μείωση του ελλείμματος», και πως οι όποιες θετικές εξελίξεις, ως προς τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού - ειδικότερα στον τομέα των εσόδων, διαμορφώθηκαν δίχως να έχουν υλοποιηθεί μια σειρά από μέτρα τα οποία υιοθετήθηκαν και που η εφαρμογή τους θα αποδώσει κατά το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» εντοπίζεται στις εισπράξεις του ΦΠΑ οι οποίες στο πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με πέρυσι ενώ τον Ιούνιο κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 6,1%. Ως προς το μέτωπο των δαπανών, ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για την «μεγάλη επιτυχία του προϋπολογισμού» ενώ άκουσε τις κριτικές επισημάνσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ όπως ο Ν. Αλευράς που σημείωσε την ανάγκη να «περισταλεί η δημόσια σπατάλη και η φοροδιαφυγή» και ο Κ. Γείτονας που διαπίστωσε ότι συνεχίζεται «το πάρτι στην Υγεία».

Απαντώντας, ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί σχέδιο αναδιάρθρωσης όλων των φοροελεγκτικών μηχανισμών, ενώ νωρίτερα, στο επόμενο διάστημα, θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες σχέδιο δράσης για τον έλεγχο των δαπανών στην Υγεία.


Εφοδος στις Εφορίες.

Για την ενίσχυση των εσόδων ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος συνεχίζει τις «εφόδους» σε εφορίες με στόχο να πιέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να συγκεντρώσουν περισσότερα έσοδα. Τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε τη ΔΟΥ Κορίνθου και χθες βρέθηκε στο Άργος και στο Ναύπλιο όπου ζήτησε από τους εφοριακούς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αύξηση των εσόδων ξεκαθαρίζοντας ότι «η χώρα είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Αν αποτύχετε θα αποτύχουμε κι εμείς. Κι αν αποτύχει το υπουργείο Οικονομικών θα αποτύχει η χώρα».


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης