Ρύθμιση για 300.000 επιχειρήσεις με οφειλές στα Ταμεία.

Οικονομικές Ειδήσεις

12 Ιούλιος 2010
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση όσοι υποβάλλουν μέσα σε αυτή την προθεσμία αίτηση για την εξόφληση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης και έκπτωση 60% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης Taxheaven.gr

Ρύθμιση για 300.000 επιχειρήσεις με οφειλές στα Ταμεία.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση όσοι υποβάλλουν μέσα σε αυτή την προθεσμία αίτηση για την εξόφληση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης και έκπτωση 60% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης

Οικονομική «ανάσα» σε περίπου 300.000 επιχειρήσεις που χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία δίνει η νέα ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για την εξόφληση των οφειλών.

Η ρύθμιση, που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Αν. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης) συμπεριέλαβε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, παρέχει σημαντική έκπτωση σε όσους σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση όσοι υποβάλλουν μέσα σε αυτή την προθεσμία αίτηση για την εξόφληση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν:

Εκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.
Εκπτωση 60% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης.
Μάλιστα, στη ρύθμιση προβλέπεται πως αυτά ισχύουν και για τους οφειλέτες «οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ή έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλετών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 3833/10 και τηρούν τους όρους αυτής».

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να βρεθεί «ζεστό χρήμα» για τα ασφαλιστικά ταμεία, στα οποία οι εργοδότες χρωστάνε 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ αγγίζουν τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ακολουθεί ο ΟΑΕΕ που δεν έχει εισπράξει 4 δισεκατομμύρια και έπονται τα άλλα Ταμεία.

Σημειώνεται πως στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται ήδη οι επιχειρήσεις που χρωστάνε πολύ μεγάλα ποσά στα ταμεία. Ηδη έχουν εντοπιστεί 850 επιχειρήσεις, που η καθεμία χρωστά πάνω από 500.000 ευρώ στους ασφαλιστικούς φορείς!

Μετά τη λήξη της συγκεκριμένης ρύθμισης θα υπάρξει μόνιμος τρόπος αποπληρωμής των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπονται 36 μηνιαίες δόσεις, με την προϋπόθεση της καταβολής από τον οφειλέτη των τρεχουσών εισφορών.

Με τη ρύθμιση αυτή -που θα τεθεί σε ισχύ μετά τις 15 Οκτωβρίου- παρέχεται:

Εκπτωση 40% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών.
Εκπτωση 20% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών. Το ποσό μείωσης των πρόσθετων τελών στην περίπτωση τμηματικής καταβολής επιμερίζεται ισόποσα σε όλες τις δόσεις.
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλει την προβλεπόμενη δόση μέχρι και 4 συνεχόμενους μήνες (ή για τους οφειλέτες του ΟΓΑ 6 μήνες) μπορεί να συνεχίσει κανονικά την καταβολή από τον επόμενο μήνα.

Το 36μηνο παρατείνεται ανάλογα με τους μήνες που δεν έχει καταβληθεί η δόση. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέχρι και τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, με την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι δόσεις και οι τρέχουσες εισφορές για 8 συνεχόμενους μήνες κάθε φορά.

Πηγή Ημερησία