Ο ΟΑΕΕ χρειάζεται άμεσα 400 εκατ.

Οικονομικές Ειδήσεις

12 Ιούλιος 2010
ANAΓKH για άμεση χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ έχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, καθώς αδυνατεί να καταβάλει ακόμη και τα πενιχρά επιδόματα αδείας των 200 ευρώ ανά συνταξιούχο λόγω της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Η εκτίμηση αυτή ανήκει σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, τα οποία τονίζουν στην EΞΠPEΣ ότι η κυβέρνηση είναι απαραίτητο να καταβάλει εδώ και τώρα επιπλέον οικονομική στήριξη, καθώς έχει δαπανηθεί και το τελευταίο ευρώ από την κρατική επιχορήγηση των 600 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ. Taxheaven.gr

Ο ΟΑΕΕ χρειάζεται άμεσα 400 εκατ.             

 ANAΓKH για άμεση χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ έχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, καθώς αδυνατεί να καταβάλει ακόμη και τα πενιχρά επιδόματα αδείας των 200 ευρώ ανά συνταξιούχο λόγω της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Η εκτίμηση αυτή ανήκει σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, τα οποία τονίζουν στην EΞΠPEΣ ότι η κυβέρνηση είναι απαραίτητο να καταβάλει εδώ και τώρα επιπλέον οικονομική στήριξη, καθώς έχει δαπανηθεί και το τελευταίο ευρώ από την κρατική επιχορήγηση των 600 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ.
Τη δεινή οικονομική κατάσταση του οργανισμού επιτείνει το γεγονός ότι μετά από εννιά μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν έχει οριστεί ακόμη νέος διοικητής, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδου ότι εντός της προηγούμενης εβδομάδας θα ανακοίνωνε τους νέους διοικητές για τα κύρια ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια στιγμή, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πλήττονται από τη βαθιά οικονομική ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, με αποτέλεσμα οι τραγικές επιπτώσεις να είναι ορατές και στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ), αφού από τη μία αντιμετωπίζει μια κάθετη αύξηση των ποσοστών εισφοροδιαφυγής (λόγω κυρίως της έλλειψης ρευστού) και από την άλλη τα χιλιάδες «λουκέτα», που πλέον έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας με αποτέλεσμα να χάνει συνεχώς έσοδα. Επιπρόσθετα ο φόβος του αύριο ωθεί πολλούς αυτοαπασχολούμενος στη συνταξιοδότηση ακόμη και με μειωμένες συντάξεις που συνεπάγεται αυξημένα έξοδα για το ταμείο.
Σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2010 αποχώρησαν από τον ΟΑΕΕ 46.000 αυτοαπασχολούμενοι. Η ανώμαλη αυτή εξέλιξη (αναμενόμενη ωστόσο για τους γνωρίζοντες) οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το ίδιο χρονικό διάστημα έκλεισαν περισσότερες από 16.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά και στο ότι οι αυτοαπασχολούμενοι που είχαν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έσπευσαν να βγουν από την αγορά εργασίας λόγω των επικείμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό, αλλά και της κατακόρυφης πτώσης του τζίρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κάθετη μείωση των εσόδων του οργανισμού κατά 350-400 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο οργανισμός εμφάνισε αδυναμία και στην καταβολή των συντάξεων του Απριλίου αλλά και του Δώρου Πάσχα λόγω ελλείμματος της τάξης των 280 εκατ. ευρώ.

Πηγή Express