Με σημαντικές απώλειες κλείνει ο μήνας στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές

Χρηματιστηριακές εξελίξεις

30 Σεπτέμβριος 2022
Στις 792,90 μονάδες ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο ο Γενικός Δείκτης Taxheaven.gr


    
Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στις 792,9 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με αύξηση 0,59% σε μία μάλλον ρηχή συνεδρίαση. Ωστόσο ορισμένες δεικτοβαρείς μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίησης είχαν αυξημένη μεταβλητότητα λόγω short covering. Η αξία συναλλαγών κατά την τελευταία συνεδρίαση του μήνα ήταν αξιοπρεπής στα 70,2 εκατ. ευρώ. Στο ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων 56 μετοχές ήταν ανοδικές και 55 πτωτικές. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,55%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε άνοδο 0,17%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Υγείας (4,7%), Τηλεπικοινωνιών (3.03%) με αντίδραση του ΟΤΕ μετά την προηγούμενη πίεση, Ταξιδιών-Αναψυχής (2,04%), Κατασκευών-Υλικών (1,96%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-1,86%), Εμπορίου (-0,59%) και οι Τράπεζες (-0,33%) που μάλλον φρέναραν μεγαλύτερη άνοδο του Γενικού Δείκτη. Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος, η ΔΕΗ, η Alpha Bank και η Τέρνα Ενεργειακή.
Η έναρξη του Οκτωβρίου θα δείξει εάν θα συνεχιστεί η πορεία σε πτωτικό κανάλι ή θα επιστρέψει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πάνω από τις 800 μονάδες.

Ολοκληρώθηκε ένας μήνας μεγάλης πτώσης στις διεθνείς αγορές


Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνταν έντονα ανοδικά μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησαν πτωτικά οι αμερικανικές αγορές (δείκτες). Σταδιακά -και μέχρι λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος- οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται μεν ανοδικά αλλά δείχνουν εξαιρετικά ευάλωτοι και μπορεί, κάποιοι, να κλείσουν αρνητικά. Πάντως με 3 έντονα καθοδικές συνεδριάσεις και 2 ανοδικές, οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν να προσπαθούν να μετριάσουν την πτώση. Για τις αμερικανικές αγορές, ο Σεπτέμβριος 2022 ήταν ο χειρότερος μήνας χρηματιστηριακά από το 2020.
Ο Dow Jones υποχωρούσε (λίγο μετά τις 17.00) κατά 0,29%, ο S&P 500 υποχωρούσε και αυτός οριακά ενώ ο Nasdaq κατέγραφε οριακή (0,22%) άνοδο που βέβαια δεν καλύπτει στο ελάχιστο τις μεγάλες απώλειες της εβδομάδας. Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX είχε άνοδο 0,61%, ο CAC 40 αυξάνονταν κατά 0,69%, ο FTSE 100 ήταν σταθεροποιητικός (-0,07%), ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 είχε άνοδο 0,47% και ο ιταλικός MIB 1,09%.

Υψηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Η ανακοίνωση των δεικτών πληθωρισμού από την Eurostat δείχνει ότι σε κάποιες χώρες (όχι στην Ελλάδα) ο πληθωρισμός (ετήσιος) σταθεροποιείται ή και αποκλιμακώνεται (π.χ. Γαλλία). Ωστόσο παραμένει σε υψηλά 20ετίας για τα περισσότερα κράτη μέλη και αυτό θα είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα όσο πλησιάζει ο χειμώνας.