Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων το ασφαλιστικό

Εργατικά - Ασφαλιστικά

9 Ιούλιος 2010
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που προκάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Taxheaven.gr

Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων το ασφαλιστικό             

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που προκάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Κατά την ψηφοφορία επί της αρχής, επί συνόλου 298 παρόντων βουλευτών, το νομοσχέδιο έλαβε 159 θετικές ψήφους, 137 αρνητικές, ενώ υπήρξαν και δύο ψήφοι «παρών», από τους ανεξάρτητους, πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου.

    Υπενθυμίζεται πως υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι ανεξάρτητοι πρώην βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Κιλτίδης και Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ εναντίον του τοποθετήθηκε η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα.

    Στην κατ΄άρθρο ψηφοφορία, η Ν.Δ. υπερψήφισε τα άρθρα 17 και 43 και καταψήφισε τα υπόλοιπα. Ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε μόνο τα άρθρα 17 και 73. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τα καταψήφισαν όλα. Η Ντόρα Μπακογιάννη υπερψήφισε τα άρθρα 2, 37, 17, 43, 73, 52, και είπε παρούσα στο 75.

    Παρών δήλωσαν για όλα τα άρθρα οι ανεξάρτητοι Κώστας Κιλτίδης Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Δημαράς, ενώ όχι σε όλα τα άρθρα ψήφισε η Σοφία Σακοράφα.

    Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας, Χρήστος Παπουτσής, θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση ειδικής επιτροπής της Βουλής που θα παρακολουθεί την πορεία του ασφαλιστικού καλώντας τον πρόεδρο της βουλής να την συμπεριλάβει στην τροποποίηση του κανονισμού της βουλής που θα γίνει τις επόμενες μέρες από την ολομέλεια.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος, χαρακτήρισε θετική την πρόταση αρκεί όμως όπως παρατήρησε το έργο της επιτροπής να το λαμβάνουν υπόψη τους οι υπουργοί.

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    Σε προσωπική εγγύηση βελτίωσης των όρων του Ασφαλιστικού, ύστερα από την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και την επιτήρηση, προέβη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Προτάσσοντας το τρίπτυχο «αλληλεγγύη - βιωσιμότητα - κοινωνική δικαιοσύνη» για το μελλοντικό ασφαλιστικό σύστημα, ο κος Παπανδρέου υπογράμμισε πως η πρώτη αυτή παρέμβαση εξασφαλίζει την βιωσιμότητα, «ακόμα και στις σημερινές, δύσκολες συνθήκες». Αυτό σημαίνει, πως «όταν η οικονομία μας σταθεί στα πόδια της, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συντάξεις και να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους εργαζόμενους, ασφαλισμένους, συνταξιούχους. Γιατί αυτός είναι ο στόχος μας. Γι'Α αυτό και ρητά προβλέπουμε την αναπροσαρμογή του επιδόματος των 800 ευρώ. Εγγυώμαι προσωπικά πως αυτό θα γίνει όταν ξεπεράσουμε την κρίση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός - ενώ σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του, υποσχέθηκε αντίστοιχα μια «σωστή αναδιανομή», ως αντίβαρο στην σημερινή εξίσωση των ορίων ηλικίας προς τα κάτω.

    «Ζούμε το τέλος του πελατειακού κράτους. Αυτή η κυβέρνηση θα αποτελειώσει το πελατειακό κράτος, που κινδύνευσε να αποτελειώσει την ίδια τη χώρα. Αυτό έθεσε σε κίνδυνο το Ασφαλιστικό, που μας εμπόδισε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις τότε που έπρεπε, που ευνόησε ομάδες πίεσης σε βάρος του κοινωνικού συνόλου - κάτι που γνωρίσαμε στην πιο ακραία εκδοχή του - που οδήγησε στις πρακτικές των δομημένων ομολόγων, σε ένα όργιο πελατειακών διορισμών, όπως τα θλιβερά φαινόμενα τύπου «Αγρογής». Αυτές τις πρακτικές τις υιοθετείτε και σήμερα;» ρώτησε απευθυνόμενος προς την Νέα Δημοκρατία ο Πρωθυπουργός, κατηγορώντας την πως δεν επεφύλαξε στις τοποθετήσεις της, «ούτε μισή λέξη καταδίκης, ούτε μισή κουβέντα για όσους δεν είχαν τα μέσα, τα κονέ».

    «Η Νέα Δημοκρατία δεν μετανιώνει. Ο λαός γνωρίζει πως ήταν η ΝΔ που διόγκωσε το έλλειμμα. Ας εφάρμοζαν λοιπόν επί 6,5 χρόνια αυτά που σήμερα προτείνουν, για να μην έχουμε επιτηρήσεις και μνημόνια. Και η επίκληση του πατριωτισμού που κάνετε, είναι ο τρόπος να κρύψετε τις ευθύνες σας. Εμείς κάνουμε το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στο λαό και την πατρίδα. Καταβάλαμε υπερπροσπάθεια να πείσουμε τους εταίρους μας, να δημιουργήσουμε τον μηχανισμό στήριξης. Τώρα επιχειρούμε το διακύβευμα να αλλάξουμε την Ελλάδα, ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε μνημόνια, να μην ξανακινδυνέψουμε με επιτήρηση» ανέφερε ο κος Παπανδρέου χειροκροτούμενος από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρωθυπουργός κατά τα άλλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση όφειλε να προβεί σε δραστικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και χωρίς την Τρόικα, καθώς συν τοις άλλοις, «δίχως την παρέμβασή μας, η δαπάνη για τις συντάξεις θα έφτανε στο 26% του ΑΕΠ, που θα σήμαινε ότι το σύστημα θα τιναζόταν στον αέρα και θα είχαμε μια χώρα να πληρώνει συντάξεις και τίποτα άλλο. Σήμερα που δημιουργείται ένα νέο κοινωνικό κράτος, θα σπάσει και ο φαύλος κύκλος της εισφοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να γυρίσει οριστικά σελίδα, να κάνουμε την κρίση ευκαιρία, διορθώνοντας λάθη δεκαετιών». Ευχαριστώντας δε, τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, για όσες παρατηρήσεις τους εμπεριείχαν συγκεκριμένες προτάσεις, ο κος Παπανδρέου κάλεσε τον υπουργό και υφυπουργό Εργασίας, να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο ενσωμάτωσής τους σε προσεχή νομοσχέδια.

    "Διαγράφουμε μια περίοδο μεταπολιτευτικής τεχνητής ευδαιμονίας και εξασφαλίζουμε τους συνταξιούχους και την επόμενη γενιά, προσπαθώντας ταυτόχρονα να επαναφέρουμε την Ελλάδα μέσα και από τη δημοσιονομική εξυγίανση στο δρόμο της ανάπτυξης, της αξιοπιστίας και της ευδαιμονίας", τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος, δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι "αν ορθοποδήσει η χώρα θα υπάρχουν πολλές δυνατότητες να αρθούν αδικίες που τέθηκαν ως όροι από τους δανειστές".

    Ο υπουργός μίλησε για τη πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή "που ανατρέπει ένα νοσηρό κλίμα δεκαετιών, χωρίς να υπολογίζει την έννοια του πολιτικού κόστους".

    Απευθυνόμενος και προς τους βουλευτές του κόμματός του, ο κ. Λοβέρδος μίλησε "για μία νέα σχέση εμπιστοσύνης που σφυρηλατείται και η οποία προκύπτει μέσα και από τον πολιτικό και επιστημονικό διάλογο που προηγήθηκε, αλλά και συνεχίζεται σε επίπεδο κοινωνίας"

    Κάθε εξάμηνο ο υπουργός θα ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία για την πορεία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης: "Είμαστε εδώ για να εξηγήσουμε οτιδήποτε έχει μείνει σε συνάδελφο, από απορία έως και μομφή"

    Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ χαρακτήρισε ο υπουργός λάθος τον διλημματικό τόνο που επιλέγει σε σχέση με το μνημόνιο "το οποίο αποτελεί απόπειρα εθνικού συμβιβασμού σωτηρίας" και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αν και σε επίπεδο Λαϊκού Κόμματος προέτρεψε τους συναδέλφους του να στηρίξουν την Ελλάδα, ο ίδιος καταψηφίζει το μηχανισμό στήριξης της χώρας.

    Εστρεψε τα πυρά του και προς τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας πολιτικό σαλταδορισμό την "προτροπή" προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το μνημόνιο, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπερασπιζόμενος το σημερινό καταρρέον σύστημα ως δήθεν αναδιανεμητικό αβαντάρει τους μεγαλοσυνταξιούχους.

    Κατά τον υπουργό υπάρχει όμως ελπιδοφόρο μήνυμα ήδη από την εφαρμογή των πρώτων μέτρων για το φάρμακο και την εισφοροδιαφυγή, ενώ υπογράμμισε ότι ανά διετία θα εκπονούνται αναλογιστικές μελέτες και βάσει αυτών θα επαναπροσδιορίζονται οι παροχές:

    "Αν περπατήσουν τα μέτρα θα είμαστε σε θέση να άρουμε σκληρές, άδικες και δραματικές αποφάσεις που έχουμε λάβει", είπε ο υπουργός σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το 90% του νομοσχεδίου είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης όπως κατατέθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο πριν τεθεί θέμα ΕΚΟΦΙΝ και μνημονίου.

    Παραδέχθηκε πάντως ότι τόσο η βίαιη αλλαγή των ορίων ηλικίας, όσο και η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης "κατέστησαν όροι των δανειστών", κι αφού η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να παγώσουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης του 2010. Διαβεβαίωσε όμως κ.Λοβέρδος ότι "όταν η χώρα τα καταφέρει και ορθοποδήσει, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα πολλές από τις αδικίες να τις άρουμε".

    Απαντητική στην ομιλία του υπουργού Εργασίας, υπήρξε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου, ενώ η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για μεθοδεύσεις αντικομμουνιστικής έξαρσης στο άμεσο μέλλον. Στον κύκλο επίσης, των τοποθετήσεων που ακολούθησαν την ομιλία του Ανδρέα Λοβέρδου, ο Γιώργος Καρατζαφέρης πρότεινε την πολιτική του ΛΑΟΣ για κατάργηση των ενσήμων και θεσμοθέτηση ενός συστήματος τριπλής συνταξιοδότησης, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μέτρα "νεοαποικιοκρατίας".

    Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Παπουτσής, αρνήθηκε τις κατηγορίες της Αριστεράς, απέρριψε τα "κροκοδείλια δάκρυα" της Νέας Δημοκρατίας και επέμεινε στο πνεύμα προηγούμενης τοποθέτησής του , λέγοντας πως "όσο πιο πιστά υλοποιούμε το Μνημόνιο με τις ασφυκτικές δεσμεύσεις, τόσο θα βελτιώνεται η δυνατότητα της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση του πλαισίου και θα έρχεται και πιο κοντά η έξοδος από την επιτήρηση".

    "Είπατε πως έχετε την τιμή να εισάγετε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Δεν είναι τιμή σας αυτό, γιατί συνιστά την απόλυτη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την ενυπόγραφη κατασπατάληση των πόρων της χώρας", ανέφερε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος.

    "Όλοι προβληματιστήκαμε αν θα πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση στα δύσκολα", συνέχισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. "Ορισμένα άρθρα θα τα στηρίξουμε, όπως την αναμόρφωση των βαρέων και ανθυγιεινών που είναι και στο δικό μας πρόγραμμα. Θέλω όμως ένα ελαφρυντικό για να στηρίξω το νομοσχέδιο. Δώστε μου μία ενέργεια της κυβέρνησης που να μείωσε τη σπατάλη του κράτους, να έκανε κάτι για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, μιαν απόσπαση, έναν έλεγχο. Όχι διάταξη για αύξηση των απολύσεων".

    Ο κ. Μαρκόπουλος επέκρινε και τον Ανδρέα Λοβέρδο προσωπικά, υπενθυμίζοντας ότι ο νυν υπουργός Εργασίας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Πετραλιά, κατηγορούσε για "αλαζονεία", όσους υπεδείκνυαν ως στοιχεία κρίσης του Ασφαλιστικού τα συνταξιοδοτικά προνόμια συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. "Και όταν τα 165 ταμεία τα κάναμε 5, το δικό σας κόμμα ήταν έξω απ' τη Βουλή", ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος. Σήμερα, πρόσθεσε, συμβαίνει το "πρωτοφανές", ο υπουργός να ομολογεί πως υπάρχει ενδεχόμενο το νομοσχέδιό του να καταπέσει ως αντισυνταγματικό στα δικαστήρια, παρουσιάζεται μια αναλογιστική μελέτη "με λάθος στοιχεία" και η κυβέρνηση χειροκροτεί προτάσεις για κοινωνικό διάλογο μετά την υπερψήφιση του Ασφαλιστικού, "όταν η ίδια αρνιόταν τη συζήτηση σε επίπεδο Προέδρου Δημοκρατίας, προτού υπογράψει το Μνημόνιο".

    "Όσοι στήριξαν το Μνημόνιο στήριξαν και τις συνέπειές του. Τους καλώ τουλάχιστον να καταψηφίσουν αυτά που δεν ήταν στο Μνημόνιο", κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας: "Να μιλάμε για οικονομία, αλλά όχι να μιλάμε για οικονομία και να χαλάμε χρήματα όσο για ένα διαμέρισμα, προκειμένου να κάνουμε κουρτίνες για το υπουργικό μας γραφείο".

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα πως "φόρτωσαν την Ελλάδα με χρέη", με κυριότερη την ευθύνη της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που "χρέωσε την Ελλάδα κατά 130 δισ. ευρώ, όσα χρέη είχε φορτωθεί από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι το 1990". Από κει και πέρα, κατά τον κ. Καρατζαφέρη, έρχεται το ΠΑΣΟΚ με ένα σχέδιο του 1997, το οποίο είχε δημοσιευτεί τότε στην εφημερίδα "Απογευματινή", και "αυτό που δεν τολμήσατε τότε, το φέρνετε τώρα φορτώνοντάς το στην Τρόικα".

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, δικαιολόγησε την επιλογή του κόμματός του να υπερψηφίσει το Μνημόνιο επί της αρχής, λέγοντας πως "ή θα ψήφιζα υπέρ των κερδοσκόπων, ή θα έλεγα να ζήσουμε, έστω και σε κώμα". Ομολόγησε ωστόσο, πως "λύση μέσα απ' την Τρόικα δεν υπάρχει". Η λύση έρχεται μέσα από εξωευρωπαϊκές επενδύσεις (Πούτιν, αραβικά κράτη, Κίνα κλπ.) που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στην αρχή απέτρεψε λόγω αμάθειας, όπως είπε, και γι' αυτό, "χρειάζεται να υπάρξει μια οικουμενικής αντίληψης κυβέρνηση".

    Για το Ασφαλιστικό καθεαυτό, ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε κατάργηση των ενσήμων, μερική ενσωμάτωσή τους στον μισθό και χορήγηση μιας τριπλής σύνταξης: της υφιστάμενης βασικής, μιας πρόσθετης με βάση τη φορολογική συνέπεια του ασφαλισμένου και μιας τρίτης με βάση τη φορολόγηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων σε κλαδικό επίπεδο.

    Στην τοποθέτησή της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενέταξε τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, στην ανάγκη του κεφαλαίου για φθηνό εργατικό δυναμικό λόγω της καπιταλιστικής κρίσης - μια ανάγκη που μοιραία υποβαθμίζει τα κεφαλαιακά αποθέματα των ταμείων, όπως είπε.

    "Συντρίβετε το Ασφαλιστικό για να έχετε φθηνή εργατική δύναμη", κατηγόρησε την κυβέρνηση η κ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται σε σειρά προηγμένων χωρών της ΕΕ, που "ούτε Καραμανλή είχαν, ούτε Σημίτη".

    Στο παραπάνω πλαίσιο, στο μεν ΠΑΣΟΚ εναποτίθεται ο ρόλος του "νεκροθάφτη του λειψάνου του Ασφαλιστικού", η δε Νέα Δημοκρατία, σηκώνει με τον Αντώνη Σαμαρά τον τόνο αδικαιολόγητα, κατά την κ. Παπαρήγα.

    "Υπάρχει όμως και ένα σοβαρό ζήτημα που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις μας. Θα έρθουν και άλλα μέτρα (ίσως όχι φέτος, αλλά του χρόνου, ή το 2012) και πάτε να προλάβετε, να τσακίσετε το κίνημα. Το πρώτο πράγμα είναι ο αντικομμουνισμός. Αλίμονο αν δεν γίνεται αντι-ΚΚΕ πόλεμος. 'Αλλο όμως πράγμα αυτό και άλλο ο αντικομμουνισμός. Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι και στις γραμμές σας και εκεί που δεν μπορείτε να φανταστείτε, που ξέρουν τι είναι ο αντικομμουνισμός για την πολιτική ζωή του τόπου. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι ετοιμάζεται και πώς θα γίνει η επίθεση. Και να ξέρετε ότι δεν πρόκειται να φοβηθούμε και ξέρουμε και ποιοι παίρνουν μέρος. Είμαστε έτοιμοι και να σας απαντήσουμε", είπε η γ.γ. του ΚΚΕ.

    "Πάμε σε εργασία με μισθούς εξευτελιστικούς και γεράματα χωρίς σύνταξη στην ουσία, με ένα απλό προνοιακό επίδομα. Αν αυτοί είναι οι στόχοι σας κε υπουργέ, τους έχετε επιτύχει απολύτως και πλήρως", σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    "Όταν σας ακούει κανείς να μιλάτε, αποκτά την εντύπωση πως ήμασταν μια χώρα με παχυλές συντάξεις και κατοίκους που ζουν πανευτυχείς στα γεράματα", συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης. "360 ευρώ ήταν το προνοιακό επίδομα που δινόταν στους απόρους. Όποιος ήταν άπορος έπαιρνε το προνοιακό επίδομα του ΟΓΑ - και θεωρείτε κατάκτηση ότι μας το επαναφέρατε ως βασική σύνταξη; Οι υπολογισμοί για την αναλογική σύνταξη είναι σφαγείο. Και είναι δυνατόν η αναπροσαρμογή των συντάξεων να γίνεται με υπουργικές αποφάσεις;" αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Αυτά που κάνετε στις εργασιακές σχέσεις, δεν τόλμησε να τα κάνει κανένα καθεστώς, όσο σκληρό και απάνθρωπο πέρασε απ' τη χώρα. Υπάρχει εναλλακτική λύση. Όχι στον δρόμο της μπανανίας και του προτεκτοράτου, σε μία κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα του εγχώριου και διεθνούς χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Προτείνουμε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ρύθμιση του ιδιωτικού και εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος - μια πολιτική που μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον της χώρας, την επιβίωση του έθνους", ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Παπουτσής, απέρριψε τις κατηγορίες της Αριστεράς λέγοντας πως "η Ελλάδα δεν είναι χώρα υπό Κατοχή και κράτος περιορισμένης κυριαρχίας, αλλά χώρα με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού". Απευθυνόμενος δε, στη Νέα Δημοκρατία, σχολίασε τα "κροκοδείλια δάκρυα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κ. Μαρκόπουλου, που μέμφονται την κυβέρνηση για περιορισμό της ανεξαρτησίας μας, αλλά αποσιωπούν πως παραλάβαμε τη χώρα σε αυστηρή επιτήρηση για δεύτερη φορά".

    "Ζούμε το τέλος της εποχής της ψεύτικης ευδαιμονίας, της εποχής των μύθων - γιατί είναι μύθος να περιμένεις να επιβιώσει το κοινωνικό κράτος όταν αδιαφορείς για την εκτεταμένη κλοπή στο σύστημα υγείας. Υπάρχει όμως ελπίδα. Θα βγούμε από τη δίνη της κρίσης", διαβεβαίωσε ο κ. Παπουτσής. "Ένα όμως είναι σίγουρο: Δεν είναι εύκολος ο δρόμος. Μας περιμένουν δοκιμασίες - και δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι αλλαγές θα είναι βίαιες στη ζωή όλων μας. Γι' αυτό, είναι έκδηλη η αγωνία να μην πληρώσουν οι φτωχοί και οι μικροσυνταξιούχοι. Γι' αυτό εργάζονται σκληρά και επίμονα ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Κουτρουμάνης".

    Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο πλαίσιο του άρθρου 44 του Συντάγματος, πρότεινε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ κάλεσε τους βουλευτές κυρίως της πλειοψηφίας να σταθούν κατά τη βραδινή ψηφοφορία στο ύψος των περιστάσεων «και να ψηφίσουν με την καρδιά και τη συνείδησή τους».

    Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «έρχεται να θεσμοθετήσει την κοινωνική βαρβαρότητα, να καταργήσει κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, να ξεμπερδέψει με την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης και υιοθέτηση του πυρήνα της νεοφιλελεύθερης σκέψης που είναι η έννοια της ατομικής ευθύνης».

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε ευθέως κατά του υπουργού Απασχόλησης κατηγορώντας τον για «ιδεολογική μετάλλαξη» και υπογραμμίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση «θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που διέλυσε την κοινωνική ασφάλιση και το όποιο κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα»

    Ειδικότερα κατέστησε τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπεύθυνες για την κατάρρευση του συστήματος «με την κλοπή των αποθεματικών, το Χρηματιστήριο και τα δομημένα ομόλογα».

    Μίλησε για αντισυνταγματικά και νεοφιλελεύθερα μέτρα με αλλαγή της δομής και του χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αντικατάσταση της κατώτερης σύνταξης από τη «βασική σύνταξη επιπέδου ΟΓΑ» και απόσυρση του κράτους από τη συνταγματική του υποχρέωση για τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

    «Προωθείτε πλήρη διάλυση και κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, επιστροφή στη δεκαετία του 'Α20 και επιτίθεστε στο σκληρό πυρήνα των εργασιακών σχέσεων», τόνισε ο κ.Τσίπρας, ενώ προσέθεσε ότι μέτρα όπως η κατάργηση του κατώτατου μισθού, η ευθεία παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η αύξηση του ορίου των απολύσεων και η μείωση της αποζημίωσης «είναι πολιτική Θάτσερ και κατεδάφιση της κοινωνίας χωρίς να σώζουν οι μικρές διαφοροποιήσεις που έγιναν».

    Ο κ.Τσίπρας επανήλθε στο θέμα της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου επικαλούμενος τις γνωμοδοτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου και ζήτησε να προκηρυχθεί δημοψήφισμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αποφανθεί ο λαός για ψηφισμένο νομοσχέδιο εφόσον αποφασιστεί από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών και εφόσον ζητηθεί από 120 βουλευτές.
 
Πηγή Express