Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σχετικά με τις εγγραφές στο ΓΕΜΗ και την υποχρεωτική αναγραφή του αριθμού ΓΕΜΗ στα έγγραφα των υπόχρεων

Σχετικά με τις εγγραφές στο ΓΕΜΗ και την υποχρεωτική αναγραφή του αριθμού ΓΕΜΗ στα έγγραφα των υπόχρεων
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά


Γεώργιος Παπαδημητρίου
Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. Καρδίτσας
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. Επιμελητηρίου Καρδίτσας



1. Η υποχρέωση εγγραφής στο ΓΕΜH  ορίζεται με το άρθρο 16 του ν. 4919/2022 (νομικά, φυσικά πρόσωπα, κ.λπ), ο οποίος είναι ο νέος νόμος για το ΓΕΜΗ. Οι υπόχρεοι φυσικά πρόσωπα και οι σχετικοί ΚΑΔ αναφέρονται και στην ΑΠΟΦΑΣΗ: 44070/28-04-2022 - Καθορισμός των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα, για την εγγραφή των φυσικών προσώπων στο Γ.Ε.ΜΗ

2. Διευκρινίσεις για την υποχρέωση αυτή έχουν δοθεί με την: 52871/23.5.2022 - Παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων μετά την ψήφιση του ν. 4919/2022 (Α' 71) αναφορικά με: 1) τους υπόχρεους εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. 2) τις μεταβατικές διατάξεις 3) τα νέα Μητρώα

3.  Για όλα τα φυσικά πρόσωπα, για τα οποία προκύπτει από τα ανωτέρω υποχρέωση εγγραφής, οι συνάδελφοι δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτε. Στις αρχές του 2023 θα ενεργοποιηθεί στο ΓΕΜΗ η δυνατότητα άντλησης των απαιτούμενων στοιχείων από την ΑΑΔΕ.

4. Δεν θα επιβληθούν πρόστιμα από 01.10.22 επειδή το πληροφοριακό σύστημα του ΓΕΜΗ δεν είναι ακόμη έτοιμο για την ενεργοποίηση της απόφασης επιβολής.

5. Όλα τα Ν.Π. που έχουν εγγραφεί στο παρελθόν στο ΓΕΜΗ, θεωρούμε ότι είναι εγγεγραμμένα, διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν οποιαδήποτε εργασία με Τράπεζες, ή άλλους φορείς. Παρά ταύτα, καλό είναι όσοι συνάδελφοι έχουν υπό την επίβλεψη τους νομικά Πρόσωπα να το ελέγξουν.

6. Σχετικά με την εγγραφή των φαρμακείων θα υπάρξει ανακοίνωση απόφασης εντός της ημέρας από το Υπουργείο, ή το αργότερο το αύριο το πρωί.

7. Σε όλα τα έγγραφα που εκδίδονται από την κάθε επιχείρηση (φυσικό ή νομικό πρόσωπο που υποχρεούται σε εγγραφή) όπως ΤΔΑ, ΤΙΜ, ΔΑ, Αποδείξεις είσπραξης, πληρωμής κ.λπ., απαιτείται να αναγράφεται ο αριθμός ΓΕΜΗ.
(σχετική η παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 4919/2022:
3. Ο αριθμός Γ.Ε.ΜΗ. αναγράφεται υποχρεωτικά:
α) Σε κάθε έγγραφο που υποβάλλεται προς καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ.,
β) σε κάθε έγγραφο που εκδίδουν οι Υ.Γ.Ε.ΜΗ.,
γ) σε κάθε έγγραφο που αφορά στον υπόχρεο και φέρει την επωνυμία του,
δ) στους διαδικτυακούς τόπους του υπόχρεου, και
ε) στα ηλεκτρονικά καταστήματα του υπόχρεου).


8. Για την τακτοποίηση της αναγραφής στα έγγραφα των επιχειρήσεων θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής, καθώς υπάρχουν ήδη προεκτυπωμένα έντυπα, χρειάζεται αλλαγή στις φόρμες των προγραμμάτων.

Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τη Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης στην οποία ανήκει το ΓΕΜΗ, με σκοπό να έχουμε άμεση επικοινωνία, ενημέρωση και λύσεις στα καθημερινά προβλήματα.


Με εκτίμηση,
Για την Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Γεώργιος Παπαδημητρίου
Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. Καρδίτσας
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. Επιμελητηρίου Καρδίτσας




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης