Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανοδική κίνηση προς τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

27 Σεπτέμβριου 2022 Σχόλια
Ανοδική κίνηση προς τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Ελληνικό χρηματιστήριο: Επιστροφή προς τις στηρίξεις των 800 μονάδων


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πέριξ των 800 μονάδων όπου κινήθηκε κατά το μεγαλύτερο διάστημα. Η άνοδος προήλθε κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές αλλά και υπερπουλημένα blue chips κατά το προηγούμενο διάστημα όπως για παράδειγμα οι πετρελαϊκές (διυλιστήρια). Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 798,41 μονάδες με άνοδο 0,72%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,6 εκατ. ευρώ ενώ το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων ήταν θετικό με 55 ανοδικές μετοχές και 42 πτωτικές. Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,73% ενώ ο δείκτης Mid Cap υποχώρησε κατά 0,28%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι εταιρείες πετρελαίου-αερίου (1,93%), δηλαδή τα διυλιστήρια ΕΛΠΕ και Motor Oil μετά την προηγούμενη διόρθωση, οι Βιομηχανικές (1,42%), οι Πρώτες Ύλες (1,02%), οι Τράπεζες (0,95%) και τα Τρόφιμα Ποτά (0,93%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών (-1,53%) με νέες πιέσεις στη μετοχή του ΟΤΕ, Τεχνολογίας (-1,32%), Εμπορίου (-0,77%). Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΤΕ, η Τέρνα Ενεργειακή, ο ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος, η Motor Oil και η Eurobank.
Μπορεί στη λήξη της συνεδρίασης να έχασε τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης αλλά, τουλάχιστον, έδειξε σημάδια ανάκαμψης μετά το παρατεταμένο 'σφυροκόπημα' των πωλητών. Ωστόσο η μεταβλητότητα στις μετοχές που έχουν έκθεση οι ξένοι επενδυτές είναι μεγάλη και αυξάνεται από την στιγμή που θεσμικά funds θέλουν να μειώσουν μετοχές και να αποκτήσουν ρευστότητα.

Διεθνείς αγορές: Ξεκίνησαν ανοδικά οι αμερικανικές μετά από θετικά μακροοικονομικά στοιχεία

Η μεταβλητότητα παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ευθυγραμμιστούν οι αμερικανικές αγορές με τις ευρωπαϊκές. Σήμερα άνοιξαν ανοδικά τα αμερικανικά χρηματιστήρια (μετά από ένα πενθήμερο πτωτικό σερί) λόγω θετικών στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη αλλά την ίδια στιγμή πέρασαν πτωτικά τα ευρωπαϊκά. Λίγη ώρα αργότερα, στις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones κατέγραφε άνοδο 0,61%, ο S&P 500 είχε άνοδο 0,67% και ο Nasdaq είχε άνοδο 0,98%. Οι ευρωπαϊκές αγορές που ξεκίνησαν ανοδικά επέστρεψαν σε πτωτικό κανάλι μετά από τις εκτιμήσεις επενδυτικών οίκων ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη για την Ε.Ε. αλλά και την Βρετανία.

Ο δείκτης DAX, την ίδια ώρα (μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος) κατέγραφε υποχώρηση 0,43% και πλέον απειλούνται και οι 12.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC είχε μικρή υποχώρηση 0,10%, ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 (-0,16%) ενώ ο ιταλικός MIB αν και ξεκίνησε πάλι με άνοδο τελικά υποχωρούσε κατά 0,62%. Βέβαια ουδείς μπορεί να πει ότι στο κλείσιμό τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες θα βρεθούν με τα ίδια πρόσημα και μεταβολές ή γυρίσουν και πάλι πτωτικά. Μάλιστα την ώρα που έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες πέρασαν σε θετικό έδαφος.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης