Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πτώση 41,8% στο ταμειακό έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο.

  • MEIΩΣH κατά 41,8% σημείωσε το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tραπέζης της Ελλάδος οι δανειακές ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης μειώθηκαν σε 11.450 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο από 19.685 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν από 21.740 εκατ. ευρώ πέρυσι σε 23.203 εκατ. ευρώ. Oσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, το πρώτο εξάμηνο του έτους μειώθηκαν σε 30.145 εκατ. ευρώ από 35.578 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Πτώση 41,8% στο ταμειακό έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο.             

MEIΩΣH κατά 41,8% σημείωσε το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tραπέζης της Ελλάδος οι δανειακές ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης μειώθηκαν σε 11.450 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο από 19.685 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν από 21.740 εκατ. ευρώ πέρυσι σε 23.203 εκατ. ευρώ. Oσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, το πρώτο εξάμηνο του έτους μειώθηκαν σε 30.145 εκατ. ευρώ από 35.578 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες ότι «δεν υπάρχουν νέα μέτρα», τονίζοντας ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ το 2010. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι η αύξηση των εσόδων εμποδίζεται από την οικονομική ύφεση, αλλά ανέφερε ότι η ενίσχυσή τους κατά 7,1% στο εξάμηνο είναι ικανοποιητική εξέλιξη.

Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για περιορισμό του βάθους της ύφεσης, δηλώνοντας ότι «η πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 4% είναι υπερβολικά απαισιόδοξη».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε πακέτο κοινωνικών και αναπτυξιακών μέτρων ως αντίβαρο στη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Μην περιμένετε παταγώδες κοινωνικό πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων, μπορείτε όμως να περιμένετε μέτρα για ένα καλύτερο δίκτυο παροχών για τις εργαζόμενες μητέρες ή για διευκόλυνση των επενδύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι ιδιαιτέρως βαρύ, αφού υλοποιούνται μέτρα που οδηγούν σε πρόσθετα έσοδα 2 δισ. ευρώ από την είσπραξη του ΕΤΑΚ, την αύξηση του ΦΠΑ και την τελευταία αύξηση στην τιμή των τσιγάρων, ενώ περικόπτονται δαπάνες 4,1 δισ. ευρώ σε επιδόματα, δώρα και υψηλές συντάξεις.

Τον Σεπτέμβριο, άλλωστε, με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού αναμένεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών και μεταφορά προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Ο υπουργός, κάνοντας έναν απολογισμό εξαμήνου, είπε ότι τα νέα είναι γενικώς καλά, όλες οι διαρθρωτικές δράσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα έναντι του μνημονίου έχουν υλοποιηθεί, ενώ το έλλειμμα μειώνεται σύμφωνα με τους στόχους.

Πηγή ExpressΠηγή: Express.gr

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης