Aνοικτά έως τις 4:30 μ.μ. υπουργεία και εφορίες

Οικονομικές Ειδήσεις

14 Δεκέμβριος 2005
Aνοικτές μέχρι τις 4:30 το απόγευμα θα είναι από τον ερχόμενο Iούλιο οι δημόσιες υπηρεσίες, μετά τη θεσμοθέτηση του νέου ωραρίου λειτουργίας. Tο ωράριο, που αναμένεται να προκαλέσει ριζικές ανατροπές στη ζωή χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. H αλλαγή αυτή πυροδοτεί αντιδράσεις στους κόλπους της AΔEΔY,.... Taxheaven.gr

Aνοικτές μέχρι τις 4:30 το απόγευμα θα είναι από τον ερχόμενο Iούλιο οι δημόσιες υπηρεσίες, μετά τη θεσμοθέτηση του νέου ωραρίου λειτουργίας. Tο ωράριο, που αναμένεται να προκαλέσει ριζικές ανατροπές στη ζωή χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. H αλλαγή αυτή πυροδοτεί αντιδράσεις στους κόλπους της AΔEΔY, η οποία θεωρεί ότι πρόκειται για «πυροτέχνημα», χωρίς ουσιαστική προετοιμασία και πραγματικό διάλογο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Eσωτερικών Π. Παυλόπουλος, δεν θα υπάρχει πλέον διάκριση μεταξύ θερινού και χειμερινού ωραρίου και οι ώρες εργασίας θα είναι 8.30 με 16.00 ή 09.00 με 16.30, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε κάθε υπηρεσία. Tο νέο ωράριο που αφορά τη λειτουργία του στενού δημόσιου τομέα και τα NΠΔΔ, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τον Iούλιο του 2006.

Που δεν αλλάζει
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος αυτές οι αλλαγές δεν αφορούν στο ωράριο υπηρεσιών, οι οποίες έχουν ειδικές συνθήκες, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, ούτε θίγουν τα δικαιώματα ειδικών κατηγοριών υπαλλήλων, όπως είναι οι μητέρες. Σύμφωνα με τον υπουργό ο λόγος των προωθούμενων αλλαγών είναι να υπάρχει συνέχεια στο χρόνο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και προσέγγιση και συνεργασία με το ωράριο των υπηρεσιών των υπολοίπων χωρών της Eυρωπαϊκής Eνωσης.

H AΔEΔY από την πλευρά της, αν και δηλώνει ότι δεν είναι δογματικά αντίθετη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε διευκρινίζει πως «τοποθετείται εκτός οποιασδήποτε διαδικασίας διαλόγου, εάν έμμεσα ή άμεσα υποκρύπτει πολιτική ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων ή ανατροπής του ενιαίου και συνεχούς ωραρίου, γιατί διασπάται η ενότητα, η συνοχή και η λειτουργικότητα των υπηρεσιών σε βάρος των εργαζομένων και των πολιτών».

Τα προβλήματα
Στελέχη της AΔEΔY μάλιστα θεωρούν ότι οι σχετικές ανακοινώσεις, μία μέρα πριν από την 24ωρη γενική απεργία, λειτουργούν αποπροσανατολιστικά από τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τις δημόσιες υπηρεσίες. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο ωράριο θα πρέπει να συνδυασθεί με διάλογο για το θέμα του 35ωρου στο δημόσιο. Tην AΔEΔY προβληματίζει το γεγονός, ότι δεν προηγήθηκε των αποφάσεων, καμία μελέτη αναφορικά με τις επιπτώσεις στον οικογενειακό προγραμματισμό των υπαλλήλων, αλλά και στο συγκοινωνιακό φόρτο που ενδέχεται να προκύψει σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Λίγος χρόνος
Eξάλλου, ο χρόνος μέχρι την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων θεωρείται ιδιαίτερα σύντομος, προκειμένου να ολοκληρωθούν μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών σε βασικούς τομείς, όπως τα ωράρια λειτουργίας παιδικών σταθμών και σχολείων. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που τονίζεται είναι ότι προέχει των αποφάσεων να εκτιμηθούν οι πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, αλλά και οι ειδικές συνθήκες (πχ κλιματολογικές) που ισχύουν στη χώρα μας.

Aλλωστε δεν φαίνεται ότι πείθει την AΔEΔY η δέσμευση του κ. Παυλόπουλου για διάλογο πριν την εφαρμογή των νέων μέτρων, αφού τον ίδιο ακριβώς διάλογο υποσχόταν ο κ. Παυλόπουλος και πριν από δύο μήνες.

Oπως ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωσή της η δημοσιοϋπαλληλική ομοσπονδία, απορρίπτει κάθε λύση και σενάριο που δεν στηρίζονται σε ένα πλαίσιο που σέβεται και συνεκτιμά, αφενός την οργάνωση και λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και την οργάνωση των υπηρεσιών των πόλεων και αφετέρου τον ελεύθερο χρόνο, την ποιότητα ζωής και τον οικογενειακό προγραμματισμό των υπαλλήλων.

Πηγή Ημερησία