Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΣΕΕΛΦΟ Ν. Πρέβεζας: Ανοιχτή επιστολή για τα ζητήματα του κλάδου και την αντιμετώπισή του από την Πολιτεία

ΣΕΕΛΦΟ Ν. Πρέβεζας: Ανοιχτή επιστολή για τα ζητήματα του κλάδου και την αντιμετώπισή του από την Πολιτεία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ (Σ.Ε.Ε.Λ.ΦΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ)
Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου Πρέβεζας 16/2020
Αρ. Καταχώρησης Πρωτοδικείου Πρέβεζας 766/2020
Μέλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών
Ελ. Βενιζέλου 15 Πρέβεζα Τ.Κ.48100
Α..Φ.Μ. 997077051 – ∆.Ο.Υ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
e-mail : [email protected]


ΠΡΟΣ:
Υπουργό Οικονομικών κ.Σταϊκούρα Χρήστο
Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο
Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. κ. Πιτσιλή Γεώργιο

Κοινοποίηση:
Ο.Ε.Ε.
ΠΟΦΕΕ
Βουλευτές Νομού Πρέβεζας: Γιαννάκη Στέργιο, Μπάρκα Κωνσταντίνο
Εμπορικό Επιμελητήριο Πρέβεζας

Στο ίδιο έργο θεατές γίναμε για μια ακόμη φορά πριν λίγες μέρες. Άλλη μια χρονιά ζητήσαμε παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Για άλλη μια φορά φάνηκε ότι ο κλάδος μας, οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί, ζητούν παράταση γιατί δεν προλαβαίνουν, κρύβοντας έτσι ακόμη μία φορά τις ευθύνες της Διοίκησης και της Πολιτείας. Και όμως, ακόμη και οι φωνές, τόσο των απλών συναδέλφων όσο και των θεσμικών εκπροσώπων μας, όχι απλά δεν εισακούστηκαν, αλλά με έναν πραγματικά αυταρχικό τρόπο, η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε πως όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια και ότι ο κλάδος μας για μια ακόμη φορά είναι υπερβολικός και εν τέλει πρέπει να τιμωρηθεί.

Εμείς με την παρούσα επιστολή δεν θα αναφέρουμε στους λόγους που ΕΠΡΕΠΕ να μην είχε δημιουργηθεί καν θέμα παράτασης και να είχε δοθεί χωρίς να το ζητήσει ο κλάδος (είναι απορίας άξιο βέβαια πως σε άλλες περιπτώσεις βγαίνουν παρατάσεις χωρίς καν να ζητηθούν), άλλωστε τους γνωρίζουν πολύ καλά τόσο στην ΑΑΔΕ όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών και αυτό κάνει ακόμη πιο σκληρό τον τρόπο που μας αντιμετώπισαν. Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι ο Σύλλογος μας, αλλά και όλοι οι φορείς μας, είχαμε αναφέρει και αναλύσει αρκετό καιρό πριν και όχι τελευταία στιγμή, ότι η μόνη «φυσιολογική» καταληκτική ημερομηνία θα έπρεπε να είναι η 30/09.     

Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη τη συνάντηση του κ. Υπουργού με αντιπροσωπεία της ΕΦΕΕΑ, δυστυχώς εκεί φάνηκε το σκληρό πρόσωπο ουσιαστικά της Κυβέρνησης, γιατί αυτή την αντιμετώπιση έχει ο κλάδος μας διαχρονικά από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες και δεν έχει να κάνει με θέμα προσώπων που σήμερα είναι σε υπουργική θέση αλλά την επομένη όχι. Φάνηκε λοιπόν το σκληρό πρόσωπο και μάλιστα σε ένα αίτημα που όχι μόνο δεν ήταν συντεχνιακό, όχι μόνο δεν επηρέαζε σε τίποτα το Δημοσιονομικό πρόγραμμα, όχι μόνο δεν άλλαζε σε τίποτα και την αρχή της ισότητας, αλλά ουσιαστικά βοηθούσε τη Διοίκηση και τους φορολογούμενους με τους συνεργάτες τους Λογιστές-Φοροτεχνικούς, να ολοκληρώσουν μια επίπονη διαδικασία ομαλά και βέβαια θα έδειχνε ότι πράγματι η Πολιτική ηγεσία, η ΑΑΔΕ και ο κλάδος μας έχουν σωστή συνεργασία. Παράλληλα μας προβλημάτισε έντονα και ο ισχυρισμός (δεν είναι η πρώτη φορά για αυτό και το επισημαίνουμε) του κ. Υπουργού, ότι τα μηνύματα που λαμβάνει από Συναδέλφους που συνομιλεί και μάλιστα κάποιοι από αυτούς και με θεσμική θέση (πάντα με βάσει τα λεγόμενα του κ. Υπουργού) είναι ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε σαν κακοί συνδικαλιστές, η δική μας απορία είναι ποιοι είναι τελικά αυτοί οι συνάδελφοι και γιατί ο λόγος τους λαμβάνεται πολύ πιο σοβαρά από ότι ο δικό μας, όταν μάλιστα εκπροσωπούμε τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που εκπροσωπούμε και μεταφέρουμε τη φωνή τους, άλλωστε αυτό τον ρόλο έχουμε ως πρωτοβάθμιες ενώσεις και σε αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε μια απάντηση και για λόγους Χρηστής Διοίκησης και για να γνωρίζουμε αν άλλα μας μεταφέρουν εμάς και άλλα στους Υπουργούς όταν συνομιλούν.

Χορτάσαμε από λόγια και από τον ίδιο τον κ. Υπουργό αλλά και από άλλα μέλη της Κυβέρνησης, όπου μόλις μερικές εβδομάδες πριν μας εξυμνούσαν στα ΜΜΕ για τον ρόλο που παίξαμε και παίζουμε για να φτάνουν στην κοινωνία τα διάφορα βοηθήματα που χωρίς πρόγραμμα και πολλές φορές λογική βγαίνουν με ρυθμό πολυβόλου, για να δικαιολογήσουν την ατολμία σε λύσεις που θα βοηθούσαν πραγματικά την κοινωνία, όπου ο κλάδος μας μπορεί και έχει προτείνει. Φάνηκε τελικά ότι όλα ήταν κενό γράμμα και λόγια τυπικά χωρίς καμία ουσία. Ευελπιστούμε ότι οι νέες εξαγγελίες για τα μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της Δ.Ε.Θ. δεν θα χρειαστούν νέες πλατφόρμες και θα είναι όλα αυτοματοποιημένα για να μην είμαστε πάλι στο ίδιο έργο θεατές για μία ακόμη φορά.    
Ίσως όμως τελικά να πήραμε και εμείς το μάθημα μας, ίσως δεν πρέπει να είμαστε το τείχος που δέχεται όλη την οργή-αγανάκτηση-απόγνωση των πολιτών, γιατί κακά τα ψέματα εδώ και αρκετό καιρό αλλά κυρίως από την πανδημία και μετά, το πρόσωπο του Κράτους για τους πολίτες είναι τα Λογιστικά Γραφεία γιατί μόνο εκεί εξυπηρετήθηκαν και εξυπηρετούνται από τις δαιδαλώδες διαδρομές της κατ’ όνομα ψηφιακής διακυβέρνησης (για να μην είμαστε απόλυτοι, προφανώς και υπάρχουν Υπηρεσίες και υπάλληλοι που προσπαθούν). Ίσως πρέπει να πούμε και εμείς ένα, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, σε όλα αυτά τα ξένα προς εμάς που κάνουμε το τελευταίο διάστημα, άλλωστε είμαστε ο μόνος επιστημονικός κλάδος που για να κρατήσει όρθια την Κοινωνία έβαλε στην άκρη πτυχία, σπουδές και γνώσεις. Ίσως πρέπει να στέλνουμε τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις για όλα αυτά απευθείας εκεί που πρέπει, στους Βουλευτές και στα επιμελητήρια, άλλωστε κριτική και παράπονα εκεί πρέπει να απευθύνονται και όχι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ίσως τότε η Διοίκηση να καταλάβει και να αναγνωρίσει πραγματικά το ρόλο που διαδραματίσαμε στις εξαιρετικά δύσκολες  παγκόσμιες συνθήκες και ίσως τότε να μην μιλάμε για τα ίδια θέματα για μια ακόμη φορά.
Μας προκαλεί όμως πέραν όλων των άλλων και θλίψη η αντιμετώπιση αυτή, γιατί ο κλάδος μας μπορεί και πρέπει να έχει άριστη συνεργασία με τη Διοίκηση, κάτι που μόνο κέρδος θα φέρει και στα Δημόσια Έσοδα αλλά και στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Κλείνοντας θα απευθυνθούμε μια ακόμη φορά προς Υπουργό και γενικότερα Φορολογική και Ασφαλιστική Διοίκηση. Κύριοι, μη συνεχίζετε να είστε πραγματικά σε ένα παράλληλο κόσμο, μακριά από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας, της αγοράς και αυτό που λέμε πραγματικής οικονομίας, ακούστε μας έστω και μια φόρα. Δυστυχώς όμως δεν το κάνετε, θεωρείτε ότι βάζοντας πρόστιμα και ποινές (και μάλιστα στα περισσότερα αντικείμενα πέρα από κάθε λογική) όχι μόνο για τις δηλώσεις αλλά για τις κάθε λογής συναλλαγές, δημιουργώντας παράλληλα επιπρόσθετες υποχρεώσεις σε επιχειρήσεις, επιτελείτε σωστά το έργο σας.
Και επειδή έχουμε πραγματικές μάχες μπροστά σαν κλάδος για θέματα που καίνε (ασθένεια, ουσιαστική θεσμική κατοχύρωση, νέο κώδικα δεοντολογία, υπογραφές Λογιστή, mydata, Εργάνη 2, κόστος εργασιών κ.λπ) όπου εκεί θα κριθούμε όλοι και με τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι αφήνουμε χωρίς κριτική και τους θεσμικούς μας εκπροσώπους μας (Ο.Ε.Ε. και Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) αλλά αυτά θα συζητηθούν στα αρμόδια όργανα μας και επειδή ήδη πήραμε γεύση για το πώς θα αντιμετωπίσει το Υπουργείο και αυτά τα αιτήματα, δηλώνουμε παρών όπου χρειαστεί .

Για τον Σ.Ε.Ε.Λ.ΦΟ Πρέβεζας

Το Δ.Σ.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης