Αποτελέσματα live αναζήτησης

Βάζουν μπρος για αύξηση των αντικειμενικών.

26 Ιούνιου 2010 Σχόλια
  • Δύο νέα επίμαχα πακέτα, της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ, ανοίγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το κείμενο δράσεων, το οποίο την περασμένη Τετάρτη έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους βουλευτές κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνεται ότι έχουμε επίσπευση ορισμένων δράσεων.
Βάζουν μπρος για αύξηση των αντικειμενικών.

Δύο νέα επίμαχα πακέτα, της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ, ανοίγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το κείμενο δράσεων, το οποίο την περασμένη Τετάρτη έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους βουλευτές κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνεται ότι έχουμε επίσπευση ορισμένων δράσεων.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ είναι τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2011. Εξέλιξη που προϋποθέτει και οριστικοποίηση των μέτρων αυτών μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται ο δεύτερος απολογισμός της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών θα συσταθούν άμεσα αρμόδιες επιτροπές οι οποίες θα παραδώσουν τα πορίσματά τους, ώστε το οικονομικό επιτελείο να είναι σε θέση να προσδιορίσει το εύρος των δράσεων αυτών:

1.Η επίσπευση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου προκαλεί ερωτήματα, καθώς στο Μνημόνιο καταγράφονται έσοδα 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 200 εκατ. ευρώ το 2012. Ο Παπακωνσταντίνου έχει διαψεύσει το ενδεχόμενο αύξησής τους. Το βέβαιο είναι ότι στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η σταδιακή προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Εξέλιξη που θα παρασύρει μια σειρά από υπηρεσίες, προκαλώντας ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσω του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, τα έξοδα δικηγόρου, συμβολαιογράφου και υποθηκοφύλακα, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιά, φόρο εισοδήματος κ.λπ.

2.Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ επίσης πρέπει να έχει λήξει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Και ορισμένα τρόφιμα στο 23%

Το Μνημόνιο πάντως προβλέπει έσοδα 300 εκατ. ευρώ για το 2012. Βέβαια, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης αναμένεται να οδηγήσει στον υψηλό συντελεστή 23%, από τον χαμηλό συντελεστή 11%, σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, όπως ορισμένες κατηγορίες τροφίμων.

3.Η σταδιακή εισαγωγή του πράσινου φόρου στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα είναι ένα από τα μέτρα που πρέπει να έχει ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

4.Το αργότερο τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα ανοίξει και το ενιαίο μισθολόγιο σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Εξέλιξη που προκαλεί ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο, καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου μιλούν για εξορθολογισμό των αμοιβών, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μείωση των αποδοχών στο Δημόσιο.


Της Ελένης Κωσταρέλου από την Ελευθεροτυπία.
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης