Στο 8,9% ο ετήσιος πληθωρισμός Ιουλίου στην Ευρωζώνη σύμφωνα με την Eurostat. Στο 11,5% υποχώρησε στην Ελλάδα

Οικονομικές Ειδήσεις

29 Ιούλιος 2022
Taxheaven.gr


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Στο 8,9% μεσοσταθμικά διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, αυξημένος σε σχέση με το 8,6% τον Ιούνιο. Οι βασικές αιτίες για την  αύξηση του πληθωρισμού είναι οι ανατιμήσεις  ενέργεια (39,7%), τα τρόφιμα(11%), το αλκοόλ  και ο καπνός (9,8%), τα βιομηχανικά προϊόντα -πλην ενέργειας- (4,5%)  και οι  υπηρεσίες (3,7%).

Η αποκλιμάκωση των τιμών καυσίμων οδήγησε σε υποχώρηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο στην Ελλάδα.

Για την  Ελλάδα, η Eurostat εκτιμά ότι ο ετήσιος πληθωρισμός Ιουλίου θα διαμορφωθεί στο 11,5% έχοντας όμως μικρή υποχώρηση -1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.  Η υποχώρηση του πληθωρισμού αποδίδεται στην αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων τον Ιούλιο. Η υποχώρηση αυτή ίσως συνεχιστεί, σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ, και τον Αύγουστο ενώ από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ανοδικές τάσεις λόγω της ενέργειας.  

Σε ότι αφορά τα κράτη, τον υψηλότερο  πληθωρισμό έχουν οι 3 δημοκρατίες της Βαλτικής (η Εσθονία είναι πρώτη με 22,7%, ακολουθεί η Λετονία με 21% πληθωρισμό και Λιθουανία με 20,8%).  Η Γερμανία βρίσκεται στο 8,5% με άνοδο τον Ιούλιο, η Γαλλία έχει τον χαμηλότερο ετήσιο πληθωρισμό μέσα στην Ευρωζώνη με 6,8% στα ισχυρά κράτη και έρχεται μετά την Μάλτα (6,5%). Η Ιταλία βρίσκεται στο 8,4%, η Ολλανδία στο 11,6% και η Ισπανία στο 10,8%.